Haber / Zeynep TAŞTAN
Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Genel Merkez’in koordinasyonu ile gittiği Hatay’dan dönüşte açıklamalarda bulundu. 23 yıl önce aynı acıyı yaşadığımızdan bahseden Başkan Vekili Tutuk, Yalova Valiliği ve AFAD İl Müdürlüğü koordinasyonu ile tüm belediyeler ile ortak bir şekilde bölgede arama-kurtarma çalışması yapıldığını söyledi.
‘Bölgeye ilk itfaiye ekibini Yalova Belediyesi gönderdi’..
Oradaki vatandaşların nasıl acılar yaşadığını bildiklerini söyleyen Başkan Vekili Tutuk, “Biz Yalova’da 23 yıl önce bu acıyı yaşadık. Ben de -99 depreminde akrabalarımı enkazdan çıkardım ve defnettim. Yani oradaki vatandaşlarımızın nasıl acılar yaşadıklarını biz çok iyi biliyoruz. Dolayısıyla deprem olduğu andan itibaren biz neler yapılması gerektiğini çok iyi biliyorduk. Örneğin deprem bölgesine ilk cenaze aracını, kefenleri ve cenaze torbalarını Yalova olarak biz gönderdik. Bunu ilk anda hiç kimse düşünemedi. Yine bölgeye ilk gönderilen itfaiye ekibi de Yalova Belediyesi ekibi oldu. Daha depremin 1. gününde Valimizle birlikte koordinasyonu yapıp, depremin 2. gününde 42 iş makinesini deprem bölgesine sevk ettik. Burada iş makinelerine özel sektör de büyük bir katkı sundu. Hiç eli titremeden kendi işleri durma pahasına ellerini taşın altına koydular. Bu anlamdaki hassasiyetleri için hepsine teşekkür ediyorum” dedi.
‘Koordinasyonu sağladık’..
Yalova’dan giden ekiplerin ve yardım TIR’larının koordinasyonunu sağladıklarını belirten Tutuk, “Genel merkezimiz, bizi Hatay’da koordinasyon amaçlı görevlendirdi. O nedenle de depremde en fazla zarar gören illerimizden birisi durumundaki Hatay ilimize gittik. Biz oraya gittiğimizde 300’den fazla personel ve 42 iş makinemiz orada arama kurtarma çalışmalarına katılıyordu. Oraya vardığımızda AFAD ve Yalova’dan gelen ekiplerin koordinasyonunu sağlamak adına çalıştık. Burada sadece Yalova Belediyesi ekiplerinden bahsetmiyorum. Yalova’nın her yerinden oraya giden ekipten bahsediyorum. Tüm ekibimiz orada canla başla çalışıyor. Orada ekibimizin dinlenmesi için bir çadırı dahi yok. Zira orada kimse uyumuyor. 72 saat uyumadan çalışan ardından bir betona dayanıp birkaç saat kestirdikten sonra çalışmalara devam eden arkadaşlarımız var. Orada 1 saniyenin bile önemi var. Enkazın altında kalan bir insanımızın bile kurtarılabilmesi için elleri kanayana kadar çalışıyorlar. Orada büyük bir özveri ve mücadeleye şahit oldum. Orada birkaç vatandaşımızın da enkazdan sağ olarak çıkartılmasına da şahitlik ettik” dedi.
‘Yalova halkı çok duyarlı davrandı’..
Devletin ordusuyla, polisiyle, ekibiyle, iş makinasıyla sahada olduğunu söyleyen Tutuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Devletimiz tüm deprem bölgesinde hakim. Hiçbir eksiklik yok. Vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Provokatörler var. Onların bu davranışlarının nedeni belli. Orada siyasete, provokasyona yer yok. Orada tek ihtiyaç bir canımızı daha enkazın altından sağ olarak çıkartmak. Devletimiz de bunun için tüm imkanlarıyla sahadalar. Devlet ordusuyla, polisiyle, iş makineleri ile tüm kurumlarıyla orada. Kimisi kumanya dağıtıyor. Kimisi yaralıyı tedavi ediyor. Kimisi enkazdan insanları kurtarıyor. Ama devletimiz tüm gücüyle orada vatandaşının yanında. Koordinasyonda da hiçbir sıkıntı yok. Tek sıkıntı zaman. Zaman daralıyor. Yalova halkı çok duyarlı davrandı. Depremin ilk anlarından itibaren vatandaşlarımız evindeki ekmekten, şehidine giydiremediği çoraba kadar depremzede vatandaşlarımıza gönderdi. Bu anlamda ben Tüm Yalova halkına duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum. Arama ve kurtarma çalışmalarında gece gündüz çalışan personellerimizden, evinde oğluna aldığı montu evladına giydirmeden deprem bölgesine gönderen vatandaşımıza kadar herkese çok teşekkür ediyorum.”