yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Hafif Yağmurlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

‘İNŞAATI DERHAL DURDURUN!’

‘İNŞAATI DERHAL DURDURUN!’
19.04.2022 18:40
0
A+
A-

 

  • Maden, ziraat, jeoloji, çevre, harita ve kimya mühendisi 6 isim.. Bir de biyolog.. Toplam 7 kişilik teknik bilirkişi heyeti raporunu birkaç gün once Bursa 3. İdare Mahkemesi’ne ulaştırdı..
  • Yalova Platformu Dönem Sözcüsü Hakim Menteş, “Devletin, çiftçilerden alıp, DowAKSA’ya yeni tesis kurması için hiçbir ücret talep etmeden verdiği 1. sınıf tarım topraklarında tesis kurmasınının önünü açan ÇED raporuna karşı platform üyelerimizin açtığı davanın bilirkişi raporu açıklandı” dedi.
  • Menteş, bakın neler söyledi: “Bilirkişi raporunun detaylarına ve inceliklerine girmeden önce, en sonda söylenecek olanı baştan söyleyeyim, raporun özeti sayfa 85’teki şu cümlede yatıyor: ‘Dava konusu projenin insan ve çevre sağlığına etkilerinin çevre ve insan sağlığı açısından yeterli düzeyde değerlendirilmediği…’ Bu, şu demektir: Tüm detaylar bir yana; çevre ve insan sağlığı önceliğimiz olmalı.”

 

  • Haber / M. Ali CANTÖRÜN

Teknik Bilirkişi Heyeti’nin Bursa 3. İdare Mahkemesi’ne ulaştırdığı ayrıntılı raporu inceleyen ve değerlendiren Yalova Platformu Dönem Sözcüsü Hakim Menteş, HABERCİ aracılığı ile Yalova kamuoyuna seslendi.

İşte, Menteş’in açıklamalarından bir bölüm: “Rapor, DowAksa’da kurulacak tesis için alternatif alanların yeteri kadar araştırılmadığını şu cümlelerle açıklıyor: ‘Alternatif yerlerin incelenmemiş olması yanlış. Buralar değerlendirilip bir kıyaslama yapılmalıydı. Alternatif alanlar araştırılmalı, zayıf veya üstün tarafları belirtilip bir değerlendirme yapılmalıdır.’

Değerli tarım topraklarının yok edilmesi konusunda ise, ‘Türkiye genelinde çok az miktarda bulunan verimli tarım arazilerinin tarımsal üretim amacı dışında kullanılmaması hem bilimsel açıdan hem de gıda arz ve güvenliği açısından önem arz etmektedir.  Söz konusu alan, Yalova ilinin sınırlı, verimli tarım toprakları arasında yer almaktadır. Projenin hayata geçmesi ile bir daha geri dönüşü olmayacak biçimde, tarımsal özelliğini kaybetmiş olacaktır’ deniyor.”

  • ‘Yürütmeyi durdurma istiyoruz’

Yalova Platformu Dönem Sözcüsü Hakim Menteş, “Rapor bir çok alanda ciddi tespit ve eleştirileri içeriyor. Tarım ve hayvancılık konularında, sağlık koruma bandı konusunda, su kirliliği yönetmeliği, zemin etüdü, depremsellik raporu, hava kirliliği, kümülatif etki değerlendirme ve soğutma suyu olarak denizin kullanılması gibi konu başlıkları altında çok ciddi tespit ve değerlendirmeler içeren bir rapordan söz ediyoruz. Eksiklerle dolu bir ÇED raporuna dayanarak inşaat başlatılmış lakin bu bilirkişi raporundan sonra beklentimiz mahkemenin vakit geçirmeden yürütmeyi durdurma kararı vermesi ve inşaatın derhal durdurulmasıdır” şeklinde konuştu.

  • Teknik Bilirkişi Heyeti’nin mahkemeye sunduğu rapordan satır başları..

..“DowAksa tarafından YALKİM OSB’ye çok yakın bir noktada davaya konu olan parsel üzerinde yapılacak karbon elyaf üretiminin kümülatif etkilerinin tarım ve hayvancılık üzerindeki etkilerinin ele alınması gerekmektedir.”

..”Karbon elyaf kompozit malzemeler; rüzgâr türbinlerinin enerji üretiminin arttırılması, otomobillerdeki yakıt tüketiminin azaltılması, bina ve altyapıların güçlendirilerek depreme karşı korunması gibi önemli sorunlara yenilikçi çözümler sunmaları nedeniyle stratejik öneme sahiptir. Ancak bu önem; toplum sağlığı ve çevre duyarlılığının göz ardı edilmesine sebep değildir.”

..”Sağlık koruma bandı 1200 metre yarıçapı olarak belirlenmiş olup planlanan proje alanının yaklaşık %35’i belirlenen bandın dışında kalmaktadır.”

..”Proje alanının güneyinde yaklaşık 700 m güneydoğusunda 1 adet ve yaklaşık 900 m ile 1000 m güneybatısında iki adet olmak üzere toplam 3 adet mevsimsel akışa sahip kaynak çıkışı mevcuttur. İlgili mevzuatın hükümlerine tam riayet edileceği söylenmiş, ancak ne gibi önlemler alınacağı açık olarak belirtilmemiştir.

..”Parsel bazında zemin etütlerinin yapılmamış olması, detaylı zemin iyileştirme yöntemlerinin ve bununla ilgili önlemlerin belirtilmemiş olması ciddi bir eksikliktir.”

..”Tüm araştırıcıların ve kuruluşların ortak görüşü; Marmara’da 7-7,5 büyüklüğünde bir depremin gerçekleşeceği ve etkisinin büyük çapta yıkıcı olacağı, bunun sonucunda kıyılarda oluşacak tsunaminin de can ve mal kaybı ile çevre felaketine yol açabileceği yönündedir.

Depremsellik açısından gerekli ve yeterli önlemlerin alınmasına yönelik çalışmaların yapılmadığı ortadadır.

..”İstasyonun yerine bakıldığında tesise bulunduğu konuma göre hakim rüzgar yönünün dışında bir lokasyonda olduğu görülmektedir. Bu istasyondan temin edilen hava kirleticilerine ait ölçüm sonuçlarının modelleme çalışmalarında kullanılması proje alanındaki sanayi bölgesinden kaynaklı kirliliği yeterli düzeyde temsil etmeye yardımcı olmayacaktır.”

..” Yangın, patlama, sabotaj vb. durumlarda kimyasal maddelerin birbirleriyle olan etkileşimlerinin ne olacağı ve etki alanı gibi durumlara ilişkin herhangi bir değerlendirme yapılmamıştır.”

..”Kümülatif değerlendirme sadece gürültü ve hava kalitesi açısından incelenmiştir. İnsan ve çevre sağlığını etkileyecek tek unsurlar bunlar değildir. Diğer sanayilerle olan etkileşimi düşünülerek hazırlanmış risk acil durum planı bulunmalı ve en kötü senaryoya göre modellemeler yapılarak insan ve doğa sağlığına etkileri ortaya konulmalıdır.”

..”Soğutma suyu, kapalı devre sürekli dönen bir su olup, bu suyun soğutulması denizden temin edilen su ile yapılmaktadır. Bu durum denizden çekilecek su miktarını artıracaktır. Günlük olarak kullanılacak su miktarının ne olacağı, denize deşarj olan ısı yükünün ilgili firma tarafından hesaplanıp hesaplanmadığı bilgisi ÇED raporunda yer almamaktadır.”

..”Acil durum eylem planı tesise özgü nitelikte olmayıp İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili alt yönetmelikleri kapsamında eksik ve yetersiz olarak hazırlanmıştır.”

..”Acil müdahale planı, ilgili kimyasalların yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, zehirlenme, bozucu ve tepkimeye girerek olası yangın ve diğer kaza durumları değerlendirilmemiştir. Olası insan ve çevreye karşı tehlikeler değerlendirilerek gerekli tedbirlerin detaylıca açıklanması gerekmektedir

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.