yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
24°C

1337, 2344 ve 0128

02.01.2023 17:52
0
A+
A-

 

Sadece üç adet dört basamaklı sayı değil bu rakamlar. Birçok manayı içeriyor. Yarınlar için önemli, bugün için önemli ve bu yazı için önemli. Belki siz okuduğunuzda son ikisi önemini yitirecek ama ilki yarınlar için hala önemini taşıyacak. Bu üç sayı ve daha niceleri hayatımızda bir anlam buluyor, bir süre anlamı üzerinde taşıyor ve geçip gidiyor. Anlam ve önemi büyük olduğu zaman aralıklarında bazen hafızalarımızdan hiç çıkmayacak bir hal alıyor. O kadar ki tüm kart şifreleri bile bu rakamlardan oluşuveriyor bazen.

2022 yılını yenice bitirdiğimizden, başlıktaki dört haneli rakamlardan biri 2022 olsa idi hemen bir varsayım üretebilirdiniz. 2023 yazsaydım yeni yıl dilekleri olmalı derdi belki okur. Lakin nedir aceba bu rakamlar? Neden yer etti bu yazı başlığında? Yarınlar için ne önemi olabilir? Yazı sonunda önemini niye yitirecektir? Birçok soruya cevaplarım geliyor.

Oğlum bahsetti bugün. Diğer yazılışı da l33t şeklinde imiş 1337 sayısının. “1337” kısaca “elit” veya sadece “leet” anlamına geliyormuş. Bu, 1990’ların son moda bilgisayar ve oyun becerilerine sahip birini tanımlayan stilistik bir jargon terimiymiş. Bir tür çevrimiçi argo olarak ve aynı zamanda zamanın ilk arama motorlarından çevrimiçi konuşmaları gizlemek için bir teknik olarak ortaya çıkmış bir alfabeyi anlatıyor bu 1337 sayısı. Gençler arasında, özellikle yazılımcı ya da “developer” şeklinde kendilerini tanımlayanlar içinde yaygın bir kullanımmış. Yarınların yazışmalarında yerini alacak bir yeniden doğması olacak bir süreç gibi gelen bu söyleme aşina olmak bu yılın ilk “teknik bakış” köşe hediyesi olsun.

2344’ü de ikinci sırada başlıkta yer verdim. Bu sayının önemi de en az bir yıl sürecek. Zira 2023 yılının ikinci gününün ilk dakikalarında kaleme aldığım bu köşe yazım benim ad günümün ilk saatlerine tekabül ediyor. 2023 yılında 44.ad günümü yaşarken sizlerle beraber olmayı tercih ederek 2344 sayısına ulaştım. 2023 yılında 44.yaşımı anlatan bu sayı benim için uzun bir “yıllık” öneme sahip. İlk sayı geleceğe matuf bir sayı idi. İkinci sayı ise benim için önemini en fazla bir yıl taşıyacak bir sayı. Gelelim son sayıya.

0128 aslında teknik olarak üç basamaklı bir sayının dört basamaklı gösterimi de denebilir. Bu sayının önemi diğer iki sayıyla kıyas edildiğinde çok kısa ve geçici. Zira yazıya başlarken saat 01:28 idi. Köşe yazımı bitirdiğimde saat kaç olacak ve ben ne kadar sürede yazımı bitirmiş olacağım diye içimden geçirdiğim bir soruya cevap bulmam için başlığa eklediğim bir sayı yalnızca. Toplam önemi sadece yazı sonunda sonlanacak kadar.

İşte rakamlar ve ona verilen önemler, yıllar ve ona verilen kıymetler, zamanlar ve bu akışların değerleri onu hissedenler tarafından çok kıymetli ya da değersiz olabiliyor. Bazen birkaç saniye bir sinema şeridi gibi ömrün aktığı zaman aralığına dönebilirken bazen de vakit geçmek bilmiyor. Hastanedekilere, hapishanedekilere sormak gerek zaman akış hızını. Asker bekleyene, evlat hasretindekilere ve dahi sevdiğinin yolunu gözleyenlerle vaktin değerini konuşmalı.

Bu günlerde hoyratça harcadığımız, geçtiğine sevindiğimiz, geleni dileklerle bezediğimiz yıllar, ömür sermayesinin yaprakları esasen. Altın hükmünde, yeri doldurulamayacak anlar geçirirken, umarım herkese, hiçbirinden pişman olmadan, doya doya, sağlık, esenlik ve huzur içinde inandığımız değerler doğrultusunda mesut bir ömür nasip olur.

0154

Vesselam

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.