yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
33,9875
EURO
37,8340
ALTIN
2.821,35
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
27°C
Yalova
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C

YUSUF İŞSEVER VE EKİBİNDEN ÖNEMLİ PROJE

YUSUF İŞSEVER VE EKİBİNDEN ÖNEMLİ PROJE
06.09.2024 15:45
0
A+
A-

YALOVA’DAN BURSA’YA GİDEREK AYVAİNİ MAĞARASI’NI BELGESELLEŞTİRDİLER

  • Yalovalı dağcı Yusuf İşsever, ekibiyle birlikte Bursa’da bulunan 5 bin metrelik Ayvaini Mağarası’ndaki keşiflerini belgesele dönüştürdü.

Yalova Dağcılık Kulübü Başkanı Yusuf İşsever, sporcular Şamil Karahan ve Gülçin Geceli’yle birlikte Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki Ayvaini Mağarası’nda 5 bin metrelik keşfi belgesele döktü.

Onur ERDİK

Tamamen karanlık olan mağarada derinliklere gidildikçe ekibin dış dünyayla iletişimi tamamen kesilirken, başlarındaki aydınlatma ile dar alanlarda ilerledi. Riskli ve bir o kadar da maceralı geçen keşifte karanlık ve iletişim olmadan ekip üyeleri, deneyimlerine dayanarak ilerleyişlerini sürdürdüler.

70’ten fazla gölet ve havuz..

Mağara içindeki aktif akarsu ile 70’ten fazla gölet ile havuz, maceraperestlerin rotalarındaki güzellikleri arasında yer aldı. Yalova Dağcılık Kulübü Başkanı Yusuf İşsever ile beraberindeki ekip, doğal oluşumlar arasındaki ilerleyişlerinde su birikintileri ve sivri kaya alanlarıyla da adeta mücadele ettiler. Ayvaini Mağarası içinde hiç görüntülenmemiş olan bitkilerle yerleşik yarasa kolonileri de maceraperestlerin dikkat çeken keşiflerinden biri haline geldi.

Mutluluk yaşadılar..

Bu keşfin belgesele dönüştürülmesindeki yönetmenliği Ahsen Kaçulu yaparken, Bilal Ceylan genel koordinatörlük, Berkay Zengin de yardımcı yönetmenliği üstlendi. Görüntü yönetmeni Muhammed Taha Cuman olurken, Bahadır Tremblay da seslendirme sanatçısı olarak belgeseldeki ekip içerisinde yer aldı. Başarıyla tamamlanan belgeseli çekimlerinin ardından ekip büyük mutluluk yaşadı.

Türkiye’nin en uzun dördüncü mağarası..

Yusuf İşsever, mağaranın dikey olarak başladığını ve ardından 5 bin metrelik bir yatay geçişe sahip olduğunu kaydetti. 15 metrelik dikey iniş sonrası 15 derece ısıya sahip Ayvaini Mağarası’nın içinde ilerlediklerini söyleyen İşsever, mağarada devamlı akan bir soğuk suyun olduğunu dile getirdi.

‘Çok fazla güzel oluşum var’..

Mağaranın keşfi sırasında belgesel ekibinin kendilerine eşlik ettiğini belirten İşsever, “Mağaranın yapısında çok fazla güzel oluşum var. İçinde sarkıtlar, dikitler, perde oluşumlar, travertenler ve aynı zamanda bolca yarasa mevcut. Bununla birlikte küme şeklinde oluşan içinde enteresan bir şekilde oluşumları da çok fazla gözlemledik. İlgi çekici bir mağara. Türkiye’de yatay mağaralar sıralamasında dördüncü en uzun mağara olarak geçiyor. Her ne kadar kolay kategoride olan bir mağara olsa da doğa sporcuları için geçerli olan bir kavram. Doğa sporlarıyla uğraşmayan insanlar için maalesef bu mağaralar tehlikeli yerler oluyor” diye konuştu.

İlk bölüm Bursa’da çekildi..

Yalova Dağcılık Kulübü Başkanı Yusuf İşsever, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘En derin mağaralar’ belgeselinin ilk bölümünü Bursa’da çektik. Devam bölümleri de gelecek. Dünyada da eşi az rastlanır bir belgesel türü. Şu anda bir kaça tane mağara belgeseli mevcut. Bunlardan bir tanesi de bizim belgeselimiz oldu.” Ayrıca İşsever, ‘YouTube’ üzerinden yayınlanacak belgeselin, Yalova Film Festivali’nde de yer aldığını dile getirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.