yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4951
EURO
36,4206
ALTIN
2.957,31
BIST
9.298,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C

YALOVA’MIZ KÖKLÜ TARİH, KADİM KÜLTÜR

YALOVA’MIZ KÖKLÜ TARİH, KADİM KÜLTÜR
01.04.2022 16:10
0
A+
A-

 

 

  • Haber / Zeynep TAŞTAN

Türkiye’nin en genç vilayetlerinden biri olan Yalova’nın tarihi gün yüzüne çıkıyor. Yalova İl Özel İdaresi tarafından projesi yürütülen ‘Yalova İli Köyleri Sözlü Tarih ve Kültür Envanterleri’ kitabı yayınlandı. Kitap ile ilgili HABERCİ’ye özel açıklamalarda bulunan Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, “Türkiye’nin en genç vilayetlerinden biri olmasına rağmen; Yalova’nın her köyünde sanılanın aksine köklü bir tarih ve kadim bir kültürle karşılaştık” dedi.

‘SAHA ÇALIŞMASI YAPILDI’..

Sözlü tarih çalışmasında saha çalışmasının yapıldığını belirten Soygüzel, şunları söyledi: “Yalova İl Özel İdaresi olarak, İl Genel Meclisi kararı ile Halil İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü ile birlikte Yalova İli Köyleri Sözlü Tarih ve Kültür Envanteri Projesi yürüttük. Proje, yaklaşık 6 ay sürdü. Bu 6 ay boyunca Yalova’nın 43 köyünde ve beldelerinde yaklaşık 200’ü aşkın köy büyükleriyle mülakatlar yapıldı. Bu mülakatları da Yeditepe Üniversitesi Tarih bölümünden Cihan Yalvar, Tarihçi-Arkeolog Adil Yılmaz hocalarımız yaptılar. Yine Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl koordinatörlüğünde bu çalışma yürütüldü. Proje kapsamında aynı zamanda mülakatların yanında saha araştırması da yapıldı. Saha araştırmasından kastımız; köyün tarihi yerleri, tarihi mekanları, köy mezarlıkları ve mesire alanları, köyün eski yolları gibi yerlerde saha araştırmaları yapıldı. Elde edilen bulgular da bir kitap haline getirildi.”

‘KAYIT ALTINA ALDIK’..

Yalova köylerinin sözlü tarihine ilişkin bir takım hususların kayıt altına alındığını söyleyen Soygüzel, “Bu çalışmada amacımız şu; kültürel değerlerin en yalın halinin korunduğu yerlerdir, köyler. Bu anlamda bir takım geleneklerin-göreneklerin en bozulmamış halini köylerde bulmak mümkün. Bu araştırma ile Yalova ve köylerinin sözlü tarihine ilişkin bir takım hususları kayıt altına almış olduk. Bu çalışma iki açıdan çok önemli. Birincisi; kültürel değerlerimizi insanların zihinlerinden dokümana aktarmış olmak. İkincisi de bundan sonra bu alanda araştırma yapacak olanlara bir kaynak ve bir yol haritası sunmaktır” ifadelerini kullandı.

‘YENİ BULGULAR ELDE ETTİK’..

Proje sayesinde daha önce keşfedilmemiş yerlerin olduğunu belirten Soygüzel, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sizin aracılığınız ile de ilk defa kamuoyuna açıklamış olayım. Bizim arkadaşlarımızın yaptığı saha çalışmalarında, topografya araştırmalarında, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait daha önce kayıt altına alınmamış bir takım bulgular elde edildi. Bu çalışmanın ikinci etabı olarak daha çok saha araştırmasını esas alan bir çalışma yapılacak. Bunu da meclisimizin gündemine getireceğiz. Bu dönem Yalova İl Özel İdaresi, kültür çalışmalarına ağırlık verdi. Farklı çalışmalar ve farklı kitaplar ürettik. Hali hazırda üzerinde çalıştığımız farklı türde kitap çalışmaları da var. Bunlar da bitirildiğinde kamuoyu ile paylaşacağız.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.