yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3628
EURO
34,8966
ALTIN
2.385,77
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

ALTINOVA TERSANE BÖLGESİNDE SAİS BİLMECESİ!

ALTINOVA TERSANE BÖLGESİNDE SAİS BİLMECESİ!
15.08.2023 17:48
0
A+
A-

24 saat arayla iki toplantı neyin nesi?

Dün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, bugün TASKAB. Yeni sistem öncesi üst üste toplantılar..

  • SAİS (Sürekli Atıksu İzleme Sistemi) kurulduğunda arıtmalar kontrol altına alınmış olacak ve tüm gelişmeler uydudan da takip edilebilecek.

Sistem, özellikle Altınova tersane bölgesinde arıtmaya ilişkin belli dönemlerde ortaya çıkan tartışmaları ve yeterli denetimlerin sağlanmadığına ilişkin şikayetleri de ortadan kaldıracak. 

  • Yatırımın sorumlusu ve uygulayıcısı TASKAB. Ancak ilgili müdürlük, TASKAB’dan önce tersane girişimcilerini toplantıya çağırdı.

 

  • Haber / Yorum – İbrahim Yurdagül 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ülke genelinde bütün arıtmalara SAİS (Sürekli Atıksu İzleme Sistemi) uygulamasını zorunlu kıldı. Sistem uygulamaya geçtiğinde uydudan da izlenebilecek. Yalova’da kurulacak sistem tersane bölgesinde ve bu sistemi kurması gereken kurum da Altınova’daki TASKAB. (Tavşanlı, Altınova, Subaşı, Kaytazdere Arıtma Birliği)

  • TASKAB’IN BUGÜNKÜ TOPLANTISI ÖNCESİ DÜN DE İL MÜDÜRLÜĞÜ APAR-TOPAR BİR TOPLANTI ORGANİZE ETTİ.

Normalde Altınova tersane bölgesinde sistemi kuracak olan TASKAB ve bu çalışmaları Birlik Başkanı olan Altınova Belediye başkanı Metin Oral yürütecek. Ancak dün ilginç bir gelişme yaşandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, sistemin kurulmasına ilişkin Tersane Birliği’ni toplantıya çağırdı. Yatırımın yetki ve sorumluluğunu taşıyan TASKAB’dan önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkililerinin alelacele ve kamuoyunu yeterince bilgilendirmeden böyle bir toplantıya niçin ihtiyaç duyduğu merak konusu oldu. Müdürlüğün bu toplantıyı TASKAB ve Altınova Belediyesi ile yapması ve birlikte organize olması gerekirken niçin direk muhatap olarak tersane yönetimini aldığı bilinmiyor.

  • SORULAR, SORULAR..

Söz konusu sistemi kurması gereken kurum atıksu arıtmasının sorumlusu olan TASKAB iken niçin konuyla ilgili ilk değerlendirme toplantısı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile tersane girişimcileri arasında yapıldı; kamuoyu bu konunun açıklığa kavuşturulmasını bekliyor. Bilindiği gibi, Altınova’nın arıtması TASKAB’ın yetki ve sorumluluğunda; dolayısıyla tersanelerin de arıtması birliğin yetki alanında. TASKAB yönetimi ve Altınova Belediyesi bu sistemin kurulması için uzunca bir süredir ilgili bakanlık yetkilileriyle fikir alışverişinde bulunuyordu.

  • SAİS (Sürekli Atıksu İzleme Sistemi) nedir?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanmış tebliğe istinaden; kurulu kapasitesi 5.000 m3/gün ve üzerinde olan atık su arıtma tesisleri, ön arıtma tesisleri, derin deniz deşarjı yapan ve suyu ısı transferi amaçlı (soğutma-ısıtma suları) kullanarak alıcı ortama deşarj eden tesislerin çıkış suyunda sürekli ve otomatik olarak pH, sıcaklık, çözünmüş oksijen, iletkenlik, debi, kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), askıda katı madde (AKM) parametrelerini ölçmek ve sonuçları periyodik ve gerçek zamanlı olarak Bakanlık merkezi veri tabanına aktaran sistemlerdir. Sistemde ayrıca soğutmalı numune alma cihazı bulunur. Cihaz, sistemde herhangi bir ölçüm değeri Bakanlıkça belirlenen sınır değeri aştığında dijital sinyal ile otomatik numune almaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.