YILLARCA EMEK VERDİ, 36 YAŞINDA TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU
Üniversite çağından beri yaptığı ve yıllarca emek verdiği wushu sporunda Türkiye şampiyonu olan 36 yaşındaki sporcu, sporu yaşam tarzı haline getirip sürekli çalışarak bu başarıyı elde ettiğini söyledi.
Onur ERDİK/ÖZEL HABER
Yalova Belediyesi personeli olan ve Yalova Wushu Kung Fu Spor Kulübü sporcusu 36 yaşındaki Yakup Berkay Tiryaki, geçtiğimiz günlerde Antalya’nın Kemer ilçesinde düzenlenen Türkiye Wushu Şampiyonası büyükler kategorisinde ilimizi temsil etti. İkinci kez Türkiye Şampiyonası organizasyonunda boy gösterdiğini belirten Tiryaki, bırakma aşamasına geldiği sporda elde ettiği başarının ardından tekrar spora bağlandığını dile getirdi. Gençlere de tavsiyelerde bulunan tecrübeli sporcu, farklı spor branşlarına yönelen gençlerin, aktivitelerde yer almaları gerektiğini söyledi.
‘Ailem dövüş sporlarıyla ilgilenmemi istemiyordu’..
1986 Yalova doğumlu Yakup Berkay Tiryaki, wushu sporuna başladığında ailesinin kendisine karşı çıktığını belirterek, “Bu spora üniversite yıllarında başladım. Kocaeli’nde bir kulüpte başlamıştım. Orada ilk olarak hocamın teşvikleriyle bölgesel kick boks dalında müsabakalara girdim. Birkaç derece yaptım. Okul bittikten sonra Yalova’ya dönmek zorunda kaldım. Ailem dövüş sporlarıyla ilgilenmemi istemiyordu. 2009 ya da 2010 yılıydı. Benim içimde hep öyle bir sevda vardı ki hala var. Okulun bitmesinin ardından Yalova’ya dönünce bu spora devam etme kararı aldım. Ali Kanberoğlu hocamı kendim araştırıp buldum. Hocam da beni antrenmanlara çağırdı. O gün bugündür buradayım” ifadelerini kullandı.
‘Şampiyonaya girince ortam çok farklı’..
Antrenmanlara düzen ve disiplin içerisinde devam ettiğini söyleyen Tiryaki, “Wushu nasıldır hiç bilmiyorum ama maçlara da girmek istiyorum. Hazırlıklarımı yapmama rağmen ailemin bu sporu istemediğini hocama da ilettim. Hocamız bize her zaman bir baba gibi yaklaşmıştır. Hocam da ‘ailenin rızası yoksa, bir spor olarak yap’ dedi. Hiçbir zaman vazgeçmedim. Hocam da sağ olsun her zaman beni destekleyip teşvik etmiştir. En sonunda kendi kendime karar verdim ve 2022’de Antalya’da gerçekleştirilen Türkiye Şampiyonası turnuvasına gittim. Daha teknik olan bir stilde yarışma kararı aldım. Orada ilk maçıma girdim. Antrenmanlıyız ama şampiyonaya girince ortam çok farklı. Aşırı sertlikten dolayı diskalifiye oldum. Ancak ben yine de vazgeçmedim. Büyükler yarışması her zaman 18-40 yazar. Düşünmeye başladım. Yaşım 36 ve yaklaşık 3-4 sene sonra bu sporu yapamayacağım. Hayat boyu bir daha geri dönüş yok. Sonuna kadar gidip bu yıl da girmeye karar verdim. Kick boksu daha önce yapmıştım. Wushuda gireyim dedim ve ikinci kez Türkiye Şampiyonası’na katıldım. Bunda da hazırlıklarımı ona göre yapıp turnuvaya katıldım” açıklamasında bulundu.
‘Özgüven kaybı ve demoralizasyon oldu’..
İlk Türkiye Şampiyonası’nın ardından hemen antrenörü Ali Kanberoğlu’nu aradığını ifade eden Yakup Berkay Tiryaki, “İlk katıldığım şampiyonada maçtan sonra hocamı aradım. Üzüntü içerisinde bulunduğumu ve diskalifiye olduğumu söyledim. Hocam da ‘Sağlık olsun. Senin oraya gitmen bile başarıdır’ dedi. Birkaç gün bunun bir mutsuzluğunu yaşadım tabii ki. Anlık bir özgüven kaybı ve demoralizasyon oldu. Yıllarca yer aldığım sporda bu kadar kısa süre için mi emek harcadım diye düşündüm” şeklinde konuştu.
‘Yaşadığım sakatlıklara rağmen vazgeçmedim’..
2022 yılındaki Türkiye Şampiyonası sonrasında Yalova’ya döner dönmez 2023 hazırlıklarına başladığını belirten 36 yaşındaki sporcu, “Geldim ve daha hırslı bir şekilde çalışmalarıma ara vermeden başladım. Hatta hocama ‘2023’te de varım’ diye söyledim. Bu sefer farklı kategoride girmek istiyorum dedim. Adam gibi dövüşeceğiz ve ne olursa olsun diye düşündüm. Önce omzumdan sakatlandım. Onun tedavisini görürken belden sakatlandım. Sonra iyileştim. Turnuvaya son 5-6 gün kaldı ve salonda genç arkadaşlarla ter idmanı yapıyoruz. Kaburgamın üstüne düştüm. Bir de orayı sakatladım. Yaşadığım sakatlıklara rağmen vazgeçmedim. Hatta hocam ‘Gerekirse tartıya gir ama sonra katılma’ dedi. Ben de bir önceki yılda katıldığım kategori olsa da yarışmak istediğimi belirttim. Ağrı ve sızıyla gittik. Tartıya girdim ve hakemlere sakatlığımdan dolayı diğer kategoriye girmek istediğimi söyledim. Sonunda talebim kabul oldu ve dövüş kategorisini değiştirdim. Şampiyona başladı. Yarı finalde rakip çıkmadı ve ben direkt finale kaldım. Bir gün sonra final müsabakasını yaptık ve 75 kiloda maçı açık ara kazandım. Dışarıdan bakınca insanlar çok basit zannediyorlar. Ancak hazırlanması, bu spora kaç yıl emek vermek, oraya gitmesi; hepsi ayrı bir zahmet” dedi.
‘Yaş sadece bir sayıdan ibarettir’..
Türkiye şampiyonu sporcu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bende yalan yok. Toplasak 4 ya da 5 madalya kazanmışımdır. 36 yaşımdan çıkıp 37 yaşıma geliyorum ve ilk kez Türkiye şampiyonu oldum. İlk birkaç gün o duyguyu nasıl yaşadığımı anlamadım. Yalova’ya geldikten sonra yavaş yavaş anladım. Buraya dönmemin ardından işyerine gittim ‘şampiyon hoş geldin’ dediler. Salona geldim çok iyi karşılandım. Bunların hepsi ayrı bir mutluluk. Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Turnuvadan çıkınca hocamı aradım. Şampiyonaya katıldığımız diğer arkadaşlarımızın bilgisini verdik. Bana sordu, ‘Sen ne yaptın?’ diye. Ben de şampiyon olduğumu söyledim ve hocam bana ‘şaka yapma’ diyerek ilginç ve güzel bir tepki gösterdi. Bunlar çok güzel şeyler. Spora dönünce bir derece elde etmesem belki bırakırım diye düşündüm. Bu şampiyona benim için kırılma noktası oldu. Bu benim için iyi bir teşvik oldu. Artık iki değil dört elle sarılacağım. Sosyal medya hesabımdan paylaşım yaptım. Benden küçük kardeşlerimden çok güzel tepkiler aldım. Hatta bazıları ‘Abi helal olsun. ‘Z’ kuşağına bu işi bırakmayacaksın’ şeklinde esprili bir şekilde görüşlerini belirttiler. Benim katıldığım kategoride Dünya Şampiyonası olmadığı için katılım da sağlayamayacağım. Avrupa Şampiyonası için federasyondan davet bekliyoruz. Yeni hedefim; Mardin’de Temmuz ayında Büyükler Türkiye Kick Boks Şampiyonası var. Kendi kategorimde inşallah çıkıp kentimi, Yalova’yı temsil edeceğim. Temmuz ayında 79 kiloda katılım sağlamayı düşünüyorum. İlimizi, kulübümüzü, hocamı ve en önemlisi de ailemi en iyi şekilde temsil edeceğimden kimsenin şüphesi olmasın. Bu gelen şampiyonluk 36-37 yaşımda da olsa tarif edilemez bir duygu. Geç olsun güç olmasın. Bu başarı beni inanılmaz kamçıladı. Bu anlamda da yaşın sadece bir sayıda ibaret olduğunu anladım.”
‘Gençler farklı spor aktivitelerinde yer almalılar’..
Gençlere tavsiyelerde de bulunan Yakup Berkay Tiryaki, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “18-19 yaşına gelince üniversite sınavını, okulu bahane ederek sporu bırakan kardeşlerimiz oluyor. Ben buna çok üzülüyorum. Tanıdığımız ve bildiğimiz insanlar da var. Yetenekli, görüyorsun ama bir devamsızlık ve güvensizlik hakim. Burada başarılı olan insan hayatta her işi başarır diye düşünüyorum. Bunun Türkiye’de de dünyada da canlı örnekleri de var. İnşallah bırakan arkadaşlarımız varsa da yol yakınken geri dönüp wushu bile olmasa, kick boks, boks, güreş, atletizm ya da herhangi bir spor dalı olur; mutlaka aktiviteler içerisinde yer almalarını tavsiye ediyorum. İnşallah kimse kötü ve farklı aktivitelere yönelmeyip, sporu bir yaşam felsefesi olarak benimseyip hayatlarını devam ettirir. Mutlaka gençler farklı spor aktivitelerinde yer almalılar.”
‘Sabır her şeyin ilacı’..
Yakup Berkay Tiryaki’nin başarısıyla büyük mutluluk duyduklarını belirten antrenör Ali Kanberoğlu ise “Yıllarca bu sporun içerisinde yer alan kardeşimiz, emeğinin karşılığını 36 yaşında katıldığı Türkiye Şampiyonası’nda aldı. Hiçbir zaman pes etmedi. Zaten bizim felsefemizde pes etmek yok. Pes edersen en başta kaybetmişsin demektir. Yarım aşıra yakın zamandır yer aldığım spor hayatımda yüzlerce, binlerce sporu yetiştirip, şampiyonalara ve milli takımlara gönderdik. Başarı hemen öyle kısa sürede gelmez. Sabır her şeyin ilacı. Yakup Berkay Tiryaki de azminin ve disiplinli çalışmasının meyvesini Türkiye şampiyonu olarak aldı. Kendisinin başarısıyla büyük mutluluk duyuyoruz. Ayrıca sadece Berkay değil, Türkiye Şampiyonas’ında başarılı sonuçlara imza atan tüm sporcularımızı canı gönülden kutluyorum” şeklinde konuştu.