<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

YALOVA’DA ZİRAİ DON HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

YALOVA’DA ZİRAİ DON HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
15.04.2025 17:23
0
A+
A-

Nisan ayındaki ani soğuk hava tarım ürünlerini vurdu, Yalova’da hasar tespit çalışmaları yapılıyor..

Yalova’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı teknik ekipler sahaya inerek zarar gören alanlarda incelemelerde bulundu. Tarım ürünlerinde meydana gelen zararın boyutunu net şekilde belirleyebilmek amacıyla başlatılan hasar tespit çalışmaları, özellikle meyve üreticileri açısından büyük önem taşıyor..

 

Haber/Zeynep TAŞTAN

Nisan ayında Türkiye genelinde etkili olan ani hava değişimi, tarımsal üretimi olumsuz etkiledi. Özellikle kar yağışı ve gece sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesiyle birlikte birçok bölgede zirai don olayları yaşandı. Bu durumdan en çok etkilenen illerden biri de Yalova oldu. Yalova’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı teknik ekipler sahaya inerek zarar gören alanlarda incelemelerde bulundu Tarım ürünlerinde meydana gelen zararın boyutunu net şekilde belirleyebilmek amacıyla başlatılan hasar tespit çalışmaları, özellikle meyve üreticileri açısından büyük önem taşıyor.

KAYISI, ÜZÜM, KİRAZ, FINDIK… ZARAR ÇOK BÜYÜK..

Zirai donun etkilediği ürünler arasında kayısı, üzüm, incir, elma, erik, kiraz, vişne, kivi, fındık, ceviz, badem, şeftali ve Trabzon hurması gibi birçok meyve yer alıyor. Bu ürünlerin büyük bir kısmı henüz çiçeklenme ya da meyve tutumu aşamasındayken soğuk havaya maruz kaldı. Özellikle düşük rakımlı bölgelerde bile yaşanan don, üreticileri tedirgin etti. İl Tarım Müdürlüğü teknik ekipleri, üreticilerle birebir görüşerek arazilerde zarar tespitinde bulundu. Yapılan ilk değerlendirmelere göre, birçok bahçede ciddi oranlarda ürün kaybı yaşandığı bildirildi.

DESTEK SÜRECİ BAŞLATILMALI..

Hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından, zarar gören çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından destekleme ve yardım sürecinin başlatılması bekleniyor. Üreticilerin zararlarını belgeleyen raporlar, ilerleyen günlerde il müdürlüğüne ulaştırılacak ve gerekli yasal prosedürler kapsamında değerlendirilecek.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, çiftçilerin ürün sigortası konusunda daha duyarlı olmalarını da tavsiye ederek, “Doğal afetlerin tarıma etkisi kaçınılmaz. TARSİM sigortası bu gibi durumlarda çiftçimizin en önemli güvencesi” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Δ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.