yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4719
EURO
36,2124
ALTIN
2.961,83
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
9°C
Pazartesi Açık
10°C

YALOVA TEMA GELECEĞE NEFES OLDU

YALOVA TEMA GELECEĞE NEFES OLDU
14.11.2022 13:36
0
A+
A-

 

 

  • TEMA Vakfı Yalova İl Temsilciliği, Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında Paşakent bölgesindeki ağaçlandırma sahasında düzenlediği programda yaklaşık 300 gönüllüsüyle birlikte Türkiye Yüzyılına Nefes temasıyla fidanları toprakla buluşturdu..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Geleceğe Nefes sloganıyla Milli Ağaçlandırma Günü ilan edilen 11 Kasım tarihinde Yalova Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Paşakent bölgesindeki ağaçlandırma sahasında organize edilen programa Vali Muammer Erol, Milletvekili Meliha Akyol, Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk başta olmak üzere il protokolü ile kamu kurumlarından personellerin yanı sıra TEMA Vakfı Yalova İl Temsilciliği de İl yönetim ekibi ve okullardaki TEMA gönüllüsü öğretmenler ve öğrencileri ile katılım sağlayarak fidanları toprakla buluşturdular.

‘Daha yeşil bir Yalova için’..

TEMA Vakfı Yalova İl Temsilcisi Arzu Demir Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ‘11 Kasım Ağaçlandırma Bayramı ilimizde öğrencilerimizin ve vatandaşlarımızın yoğun katılımı ile her yıl dalga dalga büyüyen bir etkinliğe dönüştü. Yalova Orman İşletme Müdürlüğü’nün daveti ile etkinliğe tüm yıl doğa eğitim programlarını uyguladığımız 200’ü aşkın öğretmen ve öğrencimiz ile TEMA Yalova İlçe Sorumluları ve İl Yönetim Ekibimiz ile katılarak diğer çok sayıdaki katılanlarla birlikte 3 bin fidanı toprakla buluşturduk. Toprakla buluşan her fidanın Türkiye Cumhuriyeti’ne nefes olacağını bilerek; daha yeşil bir Yalova için seferber olduk” dedi.

Tanıtım programları devam edecek..

Arzu Demir TEMA Vakfı’nın her yıl farklı bir temaya dikkat çekerek düzenlediği Erozyonla Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında erozyon ve toprak bozulumunun doğal varlıklar üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çektiğini ifade ederek vakfın Erozyonla Mücadele Haftası’nın 2022 yılı temasını biyolojik çeşitlilik, biyolojik çeşitlilik kaybı ve nedenleri olarak belirlediğini söyledi. Biyolojik çeşitliliğin tanınması, öneminin fark edilmesi ve çeşitliliğin korunması için yapılabileceklere ilişkin geçtiğimiz haftalarda bir doğa gezisi düzenlediklerini ifade eden Demir, okullarda biyolojik çeşitlilik konulu sunumlar gerçekleştirdiklerini ve tanıtım programlarının devam edeceğini ekledi.

Hatıra ormanları kuruldu..

Arzu Demir, “TEMA Vakfı, bugüne kadar yaklaşık 22,7 milyon fidan dikmiş, 700 milyona yakın meşe palamudunu toprakla buluşturmuştur. Fidan dikimi ve meşe palamudu ekimlerinde çalışılan toplam alan 37.106 hektar büyüklüğündedir. Bu anlamda tesis edilen alan yaklaşık olarak 50 bin futbol sahası büyüklüğündedir. Sadece hatıra ormanları kapsamında 226 farklı sahada yaklaşık 15 milyon fidan ile 14 bin hektar alanda hatıra ormanları kurulmuştur. Diğer ağaçlandırmalar muhtelif proje ve kampanyalar kapsamında gerçekleşmiştir. Vakfımızın yaptığı fidan dikim etkinliklerinde en önemli husus dikim yapılan yerde başarılı olmaktır. Bunun için dikim yapılan sahalarda dikim sonrası bakım çalışmalarının yapılması ve en az 3 yıllık devamlılık garantisi sağlanmadan etkinlik düzenlenmesinden kaçınılmalıdır. Bu kapsamda İl temsilcilikleri her yıl en az 2 kez olmak üzere dikim yapılan alanların Orman İşletme Müdürlükleri ile birlikte kontrolleri sağlanmaktadır. Ağaçlandırma çalışmaları bu amaçla dikime indirgenmeyip, tohumun toplanmasından ve fidanın yetiştirilmesinden sonra dikim, bakım ve koruma çalışmalarının planlı olarak yürütülmesi olarak algılanmalıdır. Dikim ya da ekimle tesis edilen bir ağacın ömrü göz önüne alındığında sadece ekim ya da dikiminin birkaç dakikadan az bir zamanı ifade ettiği görülmektedir. Halbuki ağaçlandırma çalışmaları uzun soluklu çalışmalardır. Bu nedenle fidan dikimleri ya da ağaçlandırmalarda fidanın yaşaması için bakım ve koruma çalışmalarının garanti altına alınması gerekmektedir. Sadece fidan dikimi olarak kalacak olan çalışmalar yapılmamalıdır. Etkinlik organizasyonlarında fidan dikim organizasyonlarını takiben çapa kullanmaya haiz yaştaki gönüllüler ile bakım çalışmaları etkinliklerinin düzenlenmesi önerilmektedir. Bakımın nasıl yapılacağı konusunda ise teknik yardım alınması önemlidir. Hatalı bir bakım çalışması fidanın kurumasına ya da yaralanmasına sebep olabilmektedir. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nü Yalova’da yaklaşık 300 gönüllümüzün katılımıyla şenlik havasında geçmiştir. Etkinliğimiz öğrencilerde farkındalık yaratmak amaçlı olarak planlama kapsamında gerçekleştirilmiş olup Orman İşletme Müdürlüğü ve çalışanları başta olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.