YALOVA’DA 7.2 ŞİDDETİNDE DEPREM SENARYOSU
‘DEPREMDEN ÖNCE ADIM ATMALIYIZ’
Senaryo gereği, 7.2 şiddetinde deprem meydana geldi. Depremden Yalova, Bilecik, Bursa, Kocaeli, İstanbul ve Sakarya illeri etkilendi. Yalova’da 3 bin 953 binanın yıkıldığı öğrenildi.
Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın koordinasyonunda Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında, Yalova’da büyük ölçekli deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Gerçeği aratmayan tatbikat, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan Yalova Valiliği’nin binasının arsasında yapıldı. Senaryo gereği, 7.2 şiddetinde deprem meydana geldi. Depremden Yalova, Bilecik, Bursa, Kocaeli, İstanbul ve Sakarya illeri etkilendi. AFAD İl Müdürlüğü’nün koordinasyonunda 120 araç ve 726 personel bölgelere intikal ederek, arama ve kurtarma çalışmalarına başladı. Senaryo gereği Yalova’da 3 bin 953 binanın yıkıldığı öğrenildi.
‘EKİPLERİMİZİ HER DAİM DEPREME
HAZIR HALE GETİRMEK İSTİYORUZ’
Çalışmaları yerinde takip eden Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, şunları söyledi: “7.2 şiddetindeki deprem tatbikatımızda, yaklaşık 6 ilimizin etkilendiğini varsayarak, bu tatbikatı gerçekleştiriyoruz. 6 ilimizden müdürlerimiz, arama kurtarma ekiplerimiz, yerel sivil toplum kuruluşlarımız, kamu kurum kuruluşlarımızın ve çalışma gruplarımızın aktif katılmış olduğu bu deprem tatbikatında yaklaşık 350 kişilik arama kurtarma ekibiyle buradayız. Yalova’da olabilecek bir depremde, alacağımız aksiyonları yerinde uygulayarak, ekiplerimizi her daim afete hazır hale getirmek istiyoruz. Yalovalı hemşerilerimizi ve çevre illerimizi, bir deprem durumunda alacağı aksiyonları da tekrar hatırlatmak istiyoruz. Buradaki ekiplerimize başarılar diliyorum.”
‘DEPREM GELMEDEN ADIM ATMALIYIZ’
Deprem gelmeden birtakım hazırlık çalışmalarının yapılması gerektiğine vurgu yapan Vali Kaya, “Bu yapacağımız tatbikatlarla risk azaltmaya dair vatandaşlarımızın alacağı bazı önlemler var. Buradan bir uyarıda bulunmak istiyorum; tatbikatlarımız ne kadar başarılı olursa olsun, eğer riskimizi azaltmazsak çok sevdiklerimizi kaybedebiliriz. Dolayısıyla deprem gelmeden kentsel dönüşümle ilgili, binalarımızı yenilememizle ilgili adımları atmalıyız. Mevcut bir depremde çevremizdeki illerinde hasar gördüğü bir durumda, Yalova’nın ne kadar zor durumda kalacağını 1999 yılında çok iyi müsaade etmiş bulunduk. Bundan sonraki süreçte de AFAD olarak ekiplerimizle birlikte sık sık bu tatbikatları yapacağız. Özellikle depreme hazırlıkla ilgili, risk azaltmayla ilgili uyarılarımızı yenileceğiz. Yalova’da örnek teşkil edecek bir çalışma başlattık. Özellikle valilik binamız riskliydi. Burayı yıktık, yeniden yapımıyla ilgili süreci başlattık. 250 kamu kurum ve kuruluşunun da performans kriterlerini gözden geçirip, bunlarla ilgili de güçlendirme çalışmasına başlayacağız. Kamuyla beraber, özel sektörümüzü de güçlendirirsek, depreme de hazırlıklı yakalanmış olacağız” dedi.
‘HAZIRLIK KAPASİTEMİZİ YÜKSELTMEK DURUMUNDAYIZ’
AFAD Marmara Afet Risklerini Azaltma Daire Başkanı Gökhan Yılmaz da, “Marmara’da geçmişte çok büyük deprem yaşandı. Gelecekte de yaşanma ihtimali var. Dolayısıyla bu depreme karşı müdahalede hazırlık kapasitemizi yükseltmek durumundayız. Risk azaltma faaliyetleri ile yaşayabileceğimiz can ve mal kayıplarını azaltmak için çalışmak zorundayız. Bu tür tatbikatlar bizim hazırlık kapasitemizi, afet anında etkin ve hızlı müdahale kapasitemizi artıran çalışmalar” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından ekipler sahadaki çalışmalarına devam etti. Saat 11.00’de başlayan tatbikat, 23.00’te sona erdi.