yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
19°C
Yalova
19°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
17°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Açık
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

ÜMİTLER

19.01.2023 17:01
0
A+
A-

 

Çok daha müreffeh bir dünyada yaşayabiliriz. İsteyen herkes istediği herşeyi yiyebilir. İsteyenin Porsche’si, isteyenin Rolls Royce’u olabilir. Ama bunu istemiyorlar. Çünkü birşeyler değişirse bunun tek kaybedeni global plütokrasi olacak.

Müslümanlar Muhyiddin Arabi‘yi, ateistler Epikür‘ü okusun diyorum. Ama bu yolları kapitalizm istemiyor. Kapitalizm, tüketmek dışındaki yollardan nefret ediyor çünkü onlar için köle gibi çalışmamızı ve kazandığımız parayla da onların istediği şeyleri almamızı istiyor. Felsefeyle ilgilenirsek ne çalışırız ne de tüketiriz. İşte bu istenmiyor. Plütokrasi, aslında tüketmekle de ilgili değil. Kendileri harcayabileceği kadarını tüketmez. O parayla daha çok para kazanmaya bakar. Düşünen, sorgulayan insanları istemez plütokrasi. Çünkü köle köle olduğunu bilmezse isyan etmez ve köle kölelikten başka yaşam bilmezse gene isyan etmez. İnternet, bilgiye erişimi oldukça kolaylaştırdı. İnterneti kullanan çok insan var ama gerçekten potansiyelini kullanan ne kadar insan var? Neden küresel ısınma tezini konuşuyoruz ancak soyunun tükenmediği açık seçik ortada olmasına rağmen inkar edilen thylacineleri konuşmuyoruz? Neden dünyadaki bütün eğitim sistemleri öğretmek yerine beyin yıkıyor? Neden Amerikalılar gerçekten işlerini çalan legal göçmenleri değil de en kötü işleri yapan illegalleri ülkesinde istemiyor? Nükleer reaktörlerde değerli metaller üretilebiliyor. ABD, 2.Dünya Savaşında Nazilerden ele geçirdiğinden beri uğraştığı Sentetik Yerçekimi teknolojisini inatla inkar ediyor. Sigarayla uğraşıyorlar çünkü bir taşla 2 değil 3 kuş! Kanser, Ciğer hastalıkları ve Kalp Damar problemleri sigaraya yıkılıyor ve bu sayede insanlar gerçek problemlerden uzaklaştırılıyor. Malthusçuluk, kontrolsüz kimyasallar ve kirlilik ile uğraşılmasını hiç istemez düzen. Bunlarla mücadele edileceğine sigara ile mücadele edilsin!

Okuyabilen kişi okumalı, çok okumalı. Okuyamayanlar ise okuyanlara kulak vermeli. Ama ne okumalı? Tek düze değil. Bilgelik, olabildiğince çok kaynaktan alınmalı. Ayn Rand da okunmalı Carl Schmitt de. Solcu da okunmalı, Osmanlıcı da. Buhari de bilinmeli, Ateizm de, eğer mümkünse. Mesela ülkemizde hiç bilinmeyen Legalizm Fajia gibi Çin klasikleri okunmalı mümkünse. Ama herkes yapamaz bunu. Bazısının zamanı yetmez. Bazısı çok fazla yorulur. Yapılabildiği kadar. Günümüzde artık çeviri programları da oldukça ilerledi. Dil bilmeyenler de pekçok şeye ulaşabilir. Daha da ilerleyecek bu programlar. Ama bunun dışında sorgulamak da çok önemlidir. Tabi bunun bedeli de ağırdır. Gerçekler acıdır. Herkes kaldıramaz. Komplo teorilerini de dinleyin. Bazıları gerçekten de saçma sapan ama en azından bir kısmı çok ciddi bilgiler içeriyor. Ne tamamen kulaklarınızı tıkayın, ne de her duyduğunuza kesin gerçek deyin.

Bu hayatta sabırlı ve sakin olmak bazı durumlarda oldukça zordur ve büyük maharet ister. Ama damlaya damlaya göl olur.

Düşünün, sorgulayın! Kendi kararınızı kendiniz verin. Acele etmeyin! Acele işe şeytan karışır!

Baha Tuna mail adresi: xyztu12345@gmail.com

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.