yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,7451
EURO
35,0579
ALTIN
2.440,78
BIST
10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
31°C
Yalova
31°C
Açık
Salı Açık
31°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C
Perşembe Açık
31°C
Cuma Az Bulutlu
31°C

TÜRKİYE’NİN İLK YOĞURT MÜZESİ AÇILDI

TÜRKİYE’NİN İLK YOĞURT MÜZESİ AÇILDI
24.05.2024 21:22
0
A+
A-

Muzaffer Ahmet Turna’nın kızı Ayşen Turna Tüzünataç’ın uzun süredir uğraş verdiği çabalar sonuç verdi..

 

Muzaffer Ahmet Turna Yoğurt Müzesi Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün onayı ile 4 Ocak 2024 tarihinde tescillenmişti. Müzenin resmi açılışı ise YTSO binasında dün yapıldı..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Yalova’da ürettiği Turnalar yoğurdunu 62 yıl boyunca bir marka haline getiren 1938 Yalova doğumlu olan ve geçen ay 20 Ocak 2024’te hayatını kaybeden Yalova’nın çınarlarından Muzaffer Ahmet Turna’nın adı Türkiye bir ilk olan Muzaffer Ahmet Turna Yoğurt Müzesi’nde yaşatılacak. Geçtiğimiz yıl Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) bünyesinde bulunan Yalova’nın marka değerlerinden biri olan ve 1948’de üretime başlayan Turnalar Yoğurt’un kurucusu Muzaffer Ahmet Turna’nın anısını yaşatmak için oluşturulan müze, Bakanlık tarafından tescillendi. Müzenin açılışı ise dün yapıldı.

‘VATANDAŞLARIN ZİYARETİNE AÇIK’..

Müzenin açılışında konuşan Müze Kurucusu Ayşen Tüzünataç, “Muzaffer Turna Yoğurt Müzesi’nin kurucusuyum. Müzemiz dünyada ikinci, Türkiye’de ise tektir. 4 Ocak 2024 yılında bakanlıktan onay almış bir müzedir. Yalova Ticaret ve Sanayi Odası binası içerisinde vatandaşların ziyaretine açık bir müzedir. İsteyen herkes gezebilir. Bu müzede yoğurdun tarihi var. Türkiye’nin tarihi var. Aynı zamanda firmaların tarihi var. Yoğurdun nasıl yapıldığını anlatan videolarımız var. Yoğurdun tarihini öğrenmek isteyen bu müzeye gelebilir. Bizlere kapılarını açan YTSO yönetimine, meclis üyelerine ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Müzenin kurulmasında 3 yıllık süreçte bizlere desteklerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. Muzaffer Turna Yoğurt Müzesi Müdürü Nuran Demiryürek Orak ise, “Dedemi görmek biraz duygusallaştırdı. Onun adının yaşayacağını bilmek çok güzel. Herkese çok teşekkür ederim” dedi.

‘YALOVA’NIN MARKASIYDI’..

YTSO Meclis Başkanı Muhammed Sarıoğlu: “Müze fikri Muzaffer Beyin kızı Ayşen Hanım’ın fikri ve girişimciliği ile bize talebini iletmesi ve bizim de yer tahsisi sağlamamız üzerine hayata geçti ve 4 Ocak 2024 tarihinde de Turizm Bakanlığımız tarafından tescil edilerek Yalova’ya yeni bir müze kazandırılmış oldu. Müzeye ismini veren Muzaffer Bey 62 yıl Yalovada yoğurt imalatı yaparak Türkiye’nin birçok şehrinde Turnalar ve Yalova ismini marka haline getirmiştir. Turnalar yoğurdu Yalova’nın aslında ticari bir mirasıdır bugün bu müze ile de bu mirasa sahip çıkılmaktadır. İçinde bulunduğumuz hafta Müzeler Haftası olarak kutlanmakta olup, Yalova’nın turizmine de katkı sağlayacak olan müzelerin ilimizde daha da fazla açılması için hep birlikte çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

‘YALOVA TANITIMINA FAYDASI OLACAK’..

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan ise, “Bu tarz şeyler bizler için çok önemli. Müzeyi bir tarafa koyarsak aslında bu hikayenin bir kısmı da ticaret ile ilgili. Bu müzenin içerisinde gördüğümüz her envarter Turizm Bakanlığı’na zimmetleniyor. Korumamız lazım. Bu müzeyi görmek için Yalova’ya gelecek bir kitle de olacaktır. Esnafa, otelciye, Yalova’ya ve Yalova tanıtımına faydası olacaktır. Emeğe geçen tüm aileye ve çalışanlara çok teşekkür ederim” dedi. Vali Yardımcısı Bahattin Atçı da, “2 yıl önce Ayşen Hanım bu müze fikri ile ortaya çıkmışlardı. Bu müzenin açılması hakikaten çok değerli. Ayşen Hanım’ın azmi neticesinde ortaya çıktı. Kendisini tebrik ediyorum. Çok güzel ve özel bir müze oldu” diye konuştu.

AKYOL’DAN TEŞEKKÜR..

Müze Kurucusu Ayşen Tüzünataç’a teşekkür eden AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol ise, Turnalar deyince akla ilk yoğurt ayran geliyor olabilir fakat aslında hayırseverlik birinci sırasında yer alıyor. Keşke Rahmetli Muzaffer Turna büyüğümüz de ömrü vefa etseydi buna tanık olsaydı ama yakın zamanda kendisini uğurladık. Kendisini rahmetle anıyorum. Böyle ailelerin sayısının çoğalmasını temenni ediyorum. Yeniden Turnalar yoğurdunu ve peynirini isteriz. Emeğini geçen Ayşen Hanım başta olmak üzere bütün aileye teşekkür ediyorum” dedi.

BM’DE SUNUM YAPACAK..

UNESCO, dünyanın ikinci yoğurt müzesi olan Muzaffer Ahmet Turna Yoğurt Müzesi dosyasını talep etti. Ayşen Turna Tüzünataç, bu yılın sonunda Birleşmiş Milletler toplantısında müze ile ilgili bir sunum yapacak. Müzenin açılışına Vali Yardımcısı Bahattin Atçı, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, YTSO Meclis Başkanı Muhammed Sarıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda seçkin davetli de katıldı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.