yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4822
EURO
36,2388
ALTIN
2.960,73
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
9°C
Pazartesi Açık
10°C

TOPRAK DEDE’NİN 14 AĞACI BU MÜZEDE

TOPRAK DEDE’NİN 14 AĞACI BU MÜZEDE
22.08.2024 16:13
0
A+
A-

‘DEDEAĞAÇ’ İLGİ ODAĞI OLDU

 Türkiye’nin ilk ve Avrupa’nın en büyük bonsai müzesi olan Yalova Bonsai Müzesi, eşsiz koleksiyonlarıyla ziyaretçilerini ağırlıyor..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Kadıköy beldesinde bulunan müzede, 80 farklı türden 180 minyatür ağaç sergileniyor. Bu ağaçlar arasında, Türkiye’nin doğa sevgisiyle tanınan öncülerinden biri olan ve TEMA Vakfı’nın kurucusu rahmetli Hayrettin Karaca’nın, nam-ı diğer Toprak Dede’nin, 14 bonsai ağacı da yer alıyor. Bonsai sanatçısı Hasan Şimşek’in önderliğinde bakımı yapılan bu ağaçlar, ziyaretçilere hem bonsai sanatının inceliklerini hem de Karaca’nın doğaya olan sevgisini hatırlatıyor. Şimşek, bonsai sanatına ilk başladığında Hayrettin Karaca’nın koleksiyonundan büyük ilham aldığını belirterek, yıllar içinde Karaca’nın yaşlanmasıyla birlikte ağaçlarına gereken özeni gösteremediğini, bu süreçte ise kendisinin devreye girerek ağaçların bakımını üstlendiğini ifade etti. Karaca’nın vefatının ardından, bakımsız kalan bazı ağaçlar müze tarafından devralınarak titizlikle koruma altına alındı.

ZİYARETÇİLERİN DEDEAĞAÇ İLGİSİ..

Müzenin en değerli parçalarından biri olan 1974 yılında Toros Dağları’ndan sökülen ve yaklaşık 50 yıldır saksıda yetiştirilen sarıçam ağacı, “Dedeağaç” ismiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Japon bonsai sanatında özel ağaçlara verilen isimlerin bir benzeri olarak, bu ağacın ismini müzeyi ziyaret eden anaokulu öğrencileri koydu. Hayrettin Karaca’nın “Toprak Dede” ve “Ağaç Dede” unvanları ile tanınması nedeniyle, bu yaşlı sarıçam “Dedeağaç” ismiyle onurlandırıldı. Şimşek, Karaca’nın koleksiyonundan 2015 yılında devraldığı 26 ağaçtan, aralarında 14’ünün halen müzede sergilendiğini belirtti. Bu ağaçların özenle bakımı yapılırken, bonsai sanatının gelecek nesillere aktarılması için eğitimlere de ağırlık veriliyor. Şimşek, bonsai sanatını kızıyla birlikte sürdürdüğünü ve bu değerli mirası geleceğe taşımaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti. Yalova Bonsai Müzesi, hem sanatseverlere hem de doğaseverlere, Hayrettin Karaca’nın doğaya olan tutkusunu yansıtan bu özel koleksiyonu yakından görme fırsatı sunuyor. Müze, Toprak Dede’nin hatırasını yaşatırken, bonsai sanatının da Türkiye’deki önemini vurgulamaya devam ediyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.