yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

TASARRUF ÇAĞRISI YAPILDI!

TASARRUF ÇAĞRISI YAPILDI!
12.04.2024 15:13
0
A+
A-

Denetim Komisyonu Üyesi Meryem Ataç, 2023 yılında kesinleşen giderlerin 1 milyar 626 milyon TL civarında olduğu belirtti. Ataç, gelirin ise 851 milyon TL olduğunu, ishale hattına çıktıklarında ise giderin 1 milyar 201 milyon TL olduğu ifade etti. Ataç, bu durumda gelir ve gider arasındaki farkın yaklaşık 350 milyon TL olduğunu vurguladı..

 

Meryem Ataç, Kazimiye’deki 46 dönümlük arazi ile ilgili açıklamalarda bulunarak, “Belediye başkanına arazi alımları için kredi çekme yetkisi verilirken, bu kredi sadece arazi ödemelerine yönlendirilmedi. 5 milyon 250 bin TL’si arazilerin ilk taksitine ödenirken, geri kalan kısım maaş veya dış borçlar için kullanıldı” dedi.

 

Cumhur İttifakı Grup Sözcüsü Fatih Şahin, Denetim Komisyonu Raporu’na ilişkin yaptığı açıklamada, Yalova Belediyesi’nin kazandığı 46 dönümlük arazinin önemine vurgu yaptı. Kazimiye’deki arazinin, Yalova’daki kentsel dönüşümü hızlandırması ve eylem planını hayata geçirmesi amacıyla kazanıldığını belirten Şahin, bu alanın belediyenin eline geçmesiyle birlikte önemli bir rezerv alanın artık kullanılabilir hale geldiğini ifade etti. Ayrıca, bu arazinin belediye başkanı ve yönetiminin planları doğrultusunda yaklaşık 1000 dairelik bir konut projesine dönüştürülebileceğini söyledi.

 

Haber/Zeynep TAŞTAN

Yalova Belediyesi’nin seçimlerden sonra ilk meclisi geçtiğimiz Pazartesi günü Mehmet Gürel Başkanlığı’nda yapılmıştı. Mecliste söz alan CHP Grup Sözcüsü ve Denetim Komisyonu Üyesi Meryem Ataç, komisyon raporunu belediye meclisine sundu.

‘FARK YAKLAŞIK 350 MİLYON TL’..

Denetim Komisyonu Raporu oluştururken 45 gün boyunca tüm komisyon üyeleri ile birlikte uyumlu bir şekilde çalıştıklarını söyleyen ve raporda emeği geçenlere teşekkür eden Meryem Ataç, “Bu raporda 3 ana başlık ortaya çıktı. Birinci başlığımız, mali veri tablosu. Gelirimiz ve giderimiz arasındaki 350 milyon TL’lik farkın kaynaklanmasından ortaya çıkan tablodur. 2023 yılında 1 milyar 626 milyon TL küsur kesin giderimiz netleşmiştir.  851 milyon TL gelirimiz, ishale hattına çıktığımızda da 1 milyar 201 milyon TL’lik bir giderimiz olmuş. Doğal olarak gelir ve gider arasındaki fark 350 milyon TL civarıdır. Gelir ve gider arasındaki farkımız ise borçlanmalar ile kapatılmıştır. Yılsonu itibariyle borcumuz ise 1 milyar 207 milyon TL’dir” dedi.

‘MADEM BUNLARI YAPAMAYACAKTIK NEDEN STRATEJİK PLANI DEĞİŞTİRMEDİK?’..

Stratejik planda verilen sözlerin yapılmadığını dile getiren Ataç, “5 yıllık bir dönem bitti; 5 yıllık bir dönem başlıyor. Biz, 5 yıllık dönemimizde stratejik planı maalesef tamamlayamamışız. Hal Müdürlüğü, Mezbahane, Veterinerlik Müdürlüğü’nü tamamlayamamışız. Bunların dışında İDO’nun oradaki geçici ara parkları tamamlayamamışız. Yani minibüs duraklarını. Oradaki büfeleri yapamamışız. Bunları yapamamışız bu 5 yıl boyunca ama bu kadar büyük bir borçla karşı karşıya kalmışız. Keşke bunlar en azından yapılabilseydi. Önümüze bu borçlar geldiğinde de en azından bunlar yapıldı diyebilseydik. Madem bunları yapamayacaktık neden stratejik planı değiştirmedik? Belediye başkanı değiştiği gibi stratejik planı da değiştirebilirdik. Keşke yapabileceğimiz bir stratejik bir planla gelseydik. Çünkü bu 5 yıl boyunca bizim vatandaşımıza ben her yıl bu-şu işi yapacağım diye verdiğimiz vaatlerdik stratejik plan. Karnemiz bu stratejik planı ne kadar tamamlayabildiysek dolu olacaktır. Stratejik planın tamamlanmamasından dolayı karneyi başarılı bulmuyorum” ifadelerine yer verdi.

‘BİZİM HUKUK BÖLÜMÜMÜZ YOK MU?’

Raporda doğrudan teminlere de değinen Ataç, “İkinci ana başlık doğrudan teminlerdir. Belediyemizin bünyesinde pek çok müdürlüğümüz her yıl yüzde 10 artarak doğrudan teminler gerçekleştirmektedir. Her bir birim müdürlüğümüz kendi bünyesinden makine, araç kiralama, malzeme alımı, tadilat vs. gibi konularda doğrudan temin gerçekleştirmiştir. Belediyenin acil olarak tasarruf tedbirleri ile buluşması gerekiyor. Doğrudan temin ile yapmak yerine her bir birim müdürlüğümüz bir fizibilite çalışması yapıp, listelerini hazırlasalar ve birimler arası koordinasyon sağlanabilse. Bu birimler arası koordinasyon sonrası alınan listeler ile birlikte ilgili birim tarafından toplu alınabilmiş olsa hem maliyet düşecek hem de doğrudan temin oranı düşecek. Bunun yerine 11 milyon TL’ye yakın konser ücreti; 12 milyon TL’ye yakın temsili ağırlama gibi ücretler ödenmiş. Bunlar tabi ki olacak. Biz olmasın demiyoruz. Ama bütçenin dengeli olarak dağıtılması gerekiyor. Birimler arası denge sağlanabilseydi, aradaki açık bu kadar fazla olmayacaktı. 3 yıldır Ankara’dan bir hukuk firmasından danışmanlık alıyoruz. Bu hukuk firmasına her yıl dünya kadar para ödüyoruz. 3 yıldır katılan firmaların 3’ü de aynı. 3’nün de adresi Çankaya; Ankara. Bizim hukuk bölümümüz yok mu? Bizim burada avukatlarımız yok mu? Avukatlarımız bu konuda bu davalara giremiyorlar mı? Neden 3 yıl boyunca bu insanlara para ödedik? Hadi avukatlarımız yapamadı belki de ilgi alanları değildi. Yalova’da da mı hiç mi hukuk firması yok? 3 yıldır ayın kişiler ihaleye giriyor ve 3 yıldır da maalesef ayın kişiler ihaleyi kazanıyor.  Bundan sonra acil olarak tasarruf tedbirlerinin alınmasını önemle rica ediyoruz” diye konuştu.

‘ARSA ALINIRKEN, KREDİ KREDİYLE ÖDENDİ’..

Kazimiye’de alınan 46 dönümlük arazi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Ataç, sözlerini şöyle sürdürdü: “3. başlığımız ise; 11. veya 12. ayda belediyemiz Kazimiye’de parsel alınması ile ilgili bir gündemi meclise getirmişti. Biz de dedik ki kamu yararı var hep birlikte oy birliği ile geçirelim. Bunun için belediye başkanına kredi çekmesi için yetki istendi. Yetki sadece arsaların alımları üzerineydi. Bankadan kredi çekildi ama bu kredi sadece arsalara ödenmedi. Bu kredilerin 5 milyon 250 bin TL’si arsaların ilk taksitine ödendi geri kalanı ise maaş veya dış borçlara ödendi. Burada diyeceksiniz ki; ne gibi aksaklık var? Aciliyet olanlar ödendi. Aksaklıkları sayayım; meclis kararının usulüne uygun davranılmadı. Yani yanlış yapıldı. Sonrasında sanırım bir müfettiş geliyor ve sözlü olarak uyarıda bulunuyor. Bunu biz de söylemiştik. Sonra ikinci bir kredi yetkisi istendi bizden. Bu kredi yetkisine onay vermedik. Çünkü başımıza geleceğini biliyorduk. Neden biliyor musunuz? Krediyi kredi ile ödemek zorunda kaldık. Yapılan bir usulsüzlüğü kapatabilmek için. Usulsüzlük demeyelim. Usule uymadığımızı telafi edebilmek için diyelim. Asıl burada önemli olan krediyi krediyle ödememiz de değildi. Ekstra 2 aylık faiz de ödememiz de değildi. Biz bu arsaları alırken peşin alsaydık; 20 milyon 200 bin TL gibi bir rakam olacakken; bu arsaları taksitle ödediğimiz için 1 milyon 544 bin 794 TL kamu zararı oluşmuştur. Bunun gibi çok örnek verebiliyoruz.”

’46 DÖNÜM ARAZİ YALOVA BELEDİYESİ’NE KAZANDIRILDI’..

Cumhur İttifakı Grup Sözcüsü Fatih Şahin ise, raporla ilgili yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi: “Temenni ediyoruz ki birçok kararın bu meclisten oy birliği ile geçmesidir. Yeni dönemde yapacağınız işlere kolaylıklar diliyorum. İnşallah kazanan Yalova olsun. Denetim Komisyonu Raporu ile ilgili çok uzatmamak adına kısa bir şey söylemek istiyorum. Kazimiye TOKİ’nin orada Yalova’daki kentsel dönüşümü daha hızlı yapabilmek ve eylem planını bir an önce hayata geçirebilmek adına bir rezerv alan ihtiyacımız olduğu kanısına varmıştık. Bu bağlamda 46 dönüm arazi kazandırıldı. Kredi faizleri ile birlikte yaklaşık 30 milyon TL bedelli bedavadan biraz pahalı araziler belediye bünyesine geçti. Belediye başkanının, imar komisyonunun ve yönetiminizin yapacağı planlar ile birlikte burada 1000’e yakın Yalova Belediyesi’nin dairesi çıkabilir. Belediye başkanının tercih edeceği yöntemler ile inşallah gerçekleştirmek nasip olur. Bizim yaptıklarımız var; yapamadıklarımız var. İnşallah gerçekleştirmek size nasip olur. Gerek Bağlarbaşı Mahallesi’nde gerek Yaşar Okuyan Bulvarı’nın altındaki 4 mahallede, en son bildiğim 150’ye yakın yıkım için başvuran var. Yüzde 25’i bulan bir yıkım da söz konusu. Allah vermesin olası Marmara Depremi’nde hem maddi hem manevi hem de can kaybı bakımından Yalova’mız en az hasarla bu afeti atlatmış olur. Bizler özellikle ulaşım ve özellikle kentsel dönüşüm ile ilgili alacağınız kararlar ile ilgili oy birliği sözüyle devam etmek istiyorum. Bu 46 dönümlük araziyi gerçekten kullanışlı hale getirebilirsiniz. Cumhur İttifakı meclis üyeleri olarak bizler de üzerimize düşen görevi eksiksiz yapacağımızı taahhüt etmek istiyoruz. Yalova Belediyesi maddi anlamda değeri çok yüksek kentsel dönüşümün önünü açabilecek bir araziyi kazanmış oldu.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.