yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2461
EURO
34,8224
ALTIN
2.419,77
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
18°C
Yalova
18°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C

SU ŞEHRİ YALOVA’DAN SUSUZ ŞEHİR YALOVA’YA!

SU ŞEHRİ YALOVA’DAN SUSUZ ŞEHİR YALOVA’YA!
07.08.2023 16:09
0
A+
A-

Büyük Kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk, Yalova ve Termal’i tarif ederken, “BURASI GELECEĞİN SUŞEHRİDİR” demişti…

HABERCİ; Elmalık ve Kirazlı köylerindeki su sorunu Yalova’nın geneline yayılmadan, başta Yeşil Körfez Su Birliği olmak üzere, ilgili kurumları uyarıyor:

KENDİNİZE GELİN!

  • Tankerlere bedava sayılabilecek ücrete su veriyorsunuz; bu tankerler İstanbul açıklarında TL ile aldıkları suyu yük gemilerine, şileplere dövizle ve 10-20 katı fiyata satıyor!
  • Fabrikalara, tersanelere, OSB’lere kaç ton su veriliyor; bu su nerelerde kullanılıyor?
  • Yalova’nın yeraltı suları niçin çekiliyor? Bunun nedenleri niçin araştırılmıyor, sorumlularından niye hesap sorulmuyor?
  • ‘Doldu’ denilen baraj, nasıl oluyor da çok kısa sürede boşalıyor? Bu durumu sadece kayıp-kaçakla izah etmek mümkün mü?
  • Yalova olarak suyumuzu koruyabiliyor muyuz yoksa ‘sudan bahanelerle!’ susuzluğa çanak mı tutuyoruz?

Haber/Yorum – İbrahim Yurdagül

Kavurucu yaz sıcaklıklarının Yalova’da olduğu gibi tüm Türkiye’de iyice hissedildiği bu günlerde su sorunu büyük dert olmaya başladı. Başta İstanbul olmak üzere özellikle nüfus yoğunluğu olan büyük şehirlerde barajlardaki suyun yetersizliğine dikkat çeken yetkililer vatandaşları su tasarrufu konusunda uyarırken, aynı tehlike Yalova’da da ciddi biçimde hissediliyor. Yalova’daki su sıkıntısı sadece barajdaki suyun azalmasından ve havaların aşırı sıcaklığı ile yağış miktarının azlığından kaynaklanmıyor.

Tankerler suyu ne kadar alıyor, kaça alıyor, kaça satıyor?

Özellikle, fabrikalar başta olmak üzere, su tüketiminin hesapsızlığına yönelik birçok etken Yalova’daki sıkıntının kaynağı olarak gösteriliyor. Mendirek bölgesinden günün her saati açık olan vanalarla tankerlere aktarılan suyun miktarı ve satış ücreti başlı başına tartışma konusu. Zira biliniyor ki; istedikleri miktarda suyu rahatça alan tankerler, Marmara açıklarında gemi ve şileplere suyu döviz bazında ve Yalova’dan aldıkları fiyatın çok üstünde rakamlara satıyorlar.

Fabrikalar, OSB’ler, tersaneler; ne kadar su kullanıyor?

Fabrikalara verilen suyun miktarı da ayrı bir tartışma konusu. Zira baraj ve göletlerde depolanan su ile Yalova’nın toplam konut ve işyerlerinde ihtiyaç olan su miktarının masaya yatırılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, “Fabrikalar, OSB’ler, tersaneler; her alanda olduğu gibi, kendi ihtiyaç ve tüketimlerine yönelik yatırımları da bir an önce yaşama geçirmek zorundalar. Nasıl ki elektrik enerjisi üretiminde kendi santrallerini kurup ihtiyaç fazlasını satabilecek kadar duyarlı davranıyorlarsa, aynı şekilde su ihtiyaçlarına yönelik olarak da projelerini geliştirmeleri, yatırımlarını yapıp Yalova’yı su konusunda açmaza sürüklememeleri gerekiyor” diyorlar.

Yeraltı sularının durumu hakkında bilimsel araştırma yapılmalı..

Suyun korunmasında kayıp-kaçağın önlenmesi ne kadar önemliyse aynı zamanda yeraltı sularının korunması da özellikle kullanma suyu ihtiyacının karşılanması noktasında çok önemli. Birtakım sanayi kuruluşlarının Yalova’nın yeraltı sularının çekilmesine, yeraltı su kaynaklarının kurutulmasına yol açtığı iddia edilirken, konuya ilişkin ciddi ve bilimsel araştırmaların yapılması ve bu konuya Yalova Üniversitesi’nin öncülük etmesi isteniyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.