Mohammed Al Fozan, Suudi kraliyet ailesine yakın bir ailenin önemli isimlerinden. Arboretum arazisindeki turizm imarlı 38 dönüm arsaya 10 yıl önce 33 milyon dolar ödemişti. Ata mirası topraklar 2012 öncesi belediyenin mülküydü. Belediye, borçlardan kurtulmak için bir formül geliştirdi ve uyguladı. Bu uygulama belki o gün için borçların bir miktar kapanmasına fayda sağlamış oldu, ancak sonrasında 10 yıl içinde yaşananlar inanılır gibi değildi. 10 yıllık süreçte Suudi Arabistan firması olan Al Fozan’da toplanan araziler önce turizm tesis alanından rezidansların yer alacağı konut alanına çevrilmek istendi, olmadı, sonrasında geri adım atıldı ve en sonunda yeşil alana çevrildi.
……………….
Geçtiğimiz haftalarda Yalova’ya gelen ve bölgedeki iş insanları ve Arap kökenli yatırımcılarla buluşan Mohammed Al Fozan, daha sonra ani bir kararla ülkesine döndü.
Arap yatırımcı Yalova’da ne yaşadı? Niçin geldi? Kimlerle-ne görüştü? Sonrasında ne oldu da apar-topar Yalova’yı terk etti? ‘Takipçisiyiz’ dediği, ‘Peşini bırakmayacağız’ dediği yatırımlar rafa mı kalktı? Suudi yatırımcı, yeşil alana çevrilen turizm imarlı 38 dönüm arazisiyle ilgili ne yapacak? Satışa imza atan yerel yöneticileri ve imarlı araziyi yeşil alana çeviren bürokratları bekleyen tehlike ne? Uluslararası davalar açılması durumunda satışta imzası olan dönemin yerel yöneticilerine zimmet çıkar mı? Suudi yatırımcı, harcadığı 33 milyon doları kimlerden-nasıl tahsil edecek?
………………..
Cevabını bekleyen bir yığın soru var ve yaşanan belirsizlik ortamında Yalova halkını ilgilendiren en önemli detay; bölge 10 yılı aşkın bir süredir geciktirilen turizm yatırımlarına kavuşacak mı yoksa verilen sözlerin-taahhütlerin üzerine bir bardak su mu içilecek?