yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

SERGİ FESTİVALDE İLGİ ÇEKTİ

SERGİ FESTİVALDE İLGİ ÇEKTİ
03.08.2022 15:13
0
A+
A-

 

  • Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu’nun hazırladığı duma dokuma sergisi festivalde büyük ilgi gördü.

 

  • Haber / Esin KAYA

 

Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu, göç ile gelen el sanatlarından dokumacılık ile Altınova Kültürler Buluşması’na, duma dokuma geleneğine dikkat çeken çalışması ile katıldı.

Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Başkanı Zeki Gürsu, serginin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Duma Dokumalar adlı sergimizi yakın zamanda kaybettiğimiz grubumuzun değerli üyesi Gülcan Kara Aba adına ithaf ettik. Grup üyelerimiz Sabriye Gürhan, Gülcan Gürsu, Derya Kara, Halide Gürbüz, Ayfer Çoban, Sultan Kara, serginin hazırlanmasında görev alarak tanıtım ve işlemeler hakkında konuklara bilgiler sundu. Geçtiğimiz yıl Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi AART Uluslararası Anadolu Sanat Sempozyumu’nda on-line olarak sunulan değerlendirme çalışmasını burada da sergileme fırsatını bulduk. Tam bildirim kitabında da yerimizi aldık.

Günümüzde sayıları oldukça azalmış olsa da geleneksel dokuma tekniklerinin uygulanması bazı yörelerde halen devam etmekte ve bu değerler yaşatılmaya çalışılmaktadır. Geldiği coğrafyanın ve dokunduğu bölgenin kültürel kimliğini yansıtan dokumaların, toplumla paylaşılması ve korunarak gelecek nesillere aktarılması önemlidir. El tezgahlarında, geleneksel yöntemlerle dokunan ‘Duma Dokumalar’, Balkanlar’dan göçle getirilen önemli kültürel değerler arasındadır. Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu olarak Yalova Subaşı İlkokulu Göç Müzesi adına hazırladığımız bu sergi önemli bir misyonu üstlenmektedir. Müzemiz envanterinde bulunan dokumalar arasında yer alan ‘Duma Dokumalar’, el dokumacılığının özel örneklerinden olup teknik yapıları ve özgün karakteriyle farklılık göstermektedir. Uygulanması sırasında motifler, cicim ve zil tekniklerinin olanaklarıyla çerçeveli el dokuma tezgahlarında kumaşa aktarılmıştır. Birçok kullanım alanında ve farklı kalitelerde teknik uygulamalar olsa da en yaygın örnekler, yastık yüzleri ve minder kılıfları olarak karşımıza çıkmaktadır. Sergide, Bulgaristan ve Romanya’nın sınır bölgelerinden 1935 yılı ve sonrasındaki göçlerle Türkiye’ye gelen duma dokuma örnekler sunulmaktadır. Bu sergide en büyük dileğimiz sergilenen duma dokuma örnekler aracılığıyla kültürel değerlerin belgelenmesi, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılmasıdır.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.