yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,8221
EURO
35,1421
ALTIN
2.449,46
BIST
10.771,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
30°C
Yalova
30°C
Açık
Pazar Açık
30°C
Pazartesi Açık
31°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

Seçenekler

22.05.2024 15:19
0
A+
A-

Sonlu sayıların ötesindeki dünyada bildiğimiz klasik mantık devre dışıdır. Evrenimizde Öklid dışı(Kural dışı geometri) olan 3 boyutlu bir cisim göremeyiz ama mesela 3 boyutlu olan dünyamızın 2 boyutlu yüzeyi Öklid dışı bir cisimdir. Ama tabi hayal etmek çok ama çok zor olabilir.

Peki; şunu sorabilir miyim size: Sonlu sayıların ötesine nasıl varabiliriz? Mesela uzayda sonlu ötesi ışık yılı mesafe? Veya mesela 1-0,99999… neden 0 olmak zorunda? İmkansız gibi gözüküyor. Ve ayrıca zihni de ciddi şekilde zorluyor. Ama en azından denemekte ve bu uğurda çaba göstermekte ne gibi bir sakınca olabilir?

Neden heveslilerin heveslerini kıralım? Belki ona ulaşamayacaklar ama bambaşka; mesela ihtiyacımızın olduğundan dahi haberimizin bile olmadığı bir şey keşfedecekler… Neden olmasın? Ayrıca uzayda yaşam ararken neden dünya gibi koşullar arıyoruz?

Eksi 200 santigratta materyaller ve kimyasallar çok farklı davranışlar gösterebiliyor. Neden onlardan çıkmasın? Ayrıca neden ışık hızını geçemeyelim? Zaten ışıktan hızlı giden birşeyi nasıl görebiliriz ki? Wright kardeşlerden önce havadan ağır hiçbir şeyin uçamayacağına inanılıyordu. Nükleer denizaltılar, uçak gemileri ve buzkıranlar çok çok uzun süreler hiç yakıt ikmali yapmadan sefer yapabiliyorlar. Darwinistler tarafından lanetleniyor ve karalanıyor ama Trofim Lysenko tarafından oluşturulan tarım ırkları hala kullanılıyor. İranda bir zamanlar güvercinler için devasa evler yapılırdı ve onların dışkılarını toplayıp gübre yaparlardı. Radyasyonla beslenen Mantarlar bile var. Radyoaktif atıkların içinde yaşayabilen bakteri de var. Arthur C. Clarke çok güzel bilimsel yasalar üretmiş ama ciltlerce şerhler yapılması gerekirken bunu maalesef yapmıyoruz. Bakterilerle deniz suyu arıtılabiliyor. Doğrudan deniz suyu ile sera tarımcılığı da mümkün. Daha bir sürü şey var. Peki Coppicing ve Pollarding (Budama yöntemleri) ile ağacı yoketmeden odun eldesi yöntemi ne olacak? Neden hayal gücüne ve yaratıcılığa gereken önemi ve değeri vermiyoruz?

Güney Kore inanılmaz AR-GE harcamaları yapıyor ama eğitim sistemi yaratıcılığı ve hayal gücünü öldürdüğü için bir türlü istediği noktaya gelemiyor. Business Wargaming ile de inanılmaz piyasa stratejileri kurmak mümkün. Daha bir sürü ihtimal var! Ama insanoğlu kendini zannettiği kadar akıllı değil.

Buhar motorunu Roma döneminde de keşfetmişler ama endüstri devrimini gerçekleştirememişler. Kolomb öncesi Amerikalılar da tekerleği keşfetmiş ama sadece oyuncaklarda kullanmışlar. Hadi diyelim tatlı patates amerikadan polinezyaya rüzgarla geldi; aynı isim de mi rüzgarla geldi? Peki neden Permian-Triassic(Jeolojik katman) katmanında hiç kömür yok? Ayrıca birisi en eski takvimlerin tümünün neden söz birliği etmişçesine 365 değil 360 gün olduğunu açıklayabilir mi? Neden 350, 375, 364, 370 gibi varyasyon hiç yok?

Bir sürü seçeneğimiz var! Ama izin vermiyorlar! Onlar kazanırken bizler kaybeden oluyoruz! Onlar kaybettiğinde ise geri kalan herkes kazanan olacak!

Hakkımızda hayırlısı!

 

Yazarın Diğer Yazıları
06.10.2022 16:30
08.11.2023 14:46
11.10.2023 15:39
02.02.2023 16:16
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.