Yalova’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıldönümü sebebiyle Yalova Valiliği, Yalova Belediyesi, Yalova İl Özel İdaresi ve Yalova Üniversitesi işbirliğinde Milli Mücadele ve Yalova isimli bir panel düzenledi..
Haber / Zeynep TAŞTAN
Milli Mücadele ve Yalova Paneli Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlendi. Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Adnan Sofuoğlu, tarafından verilen konferansa, Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Garnizon Komutanı Tuğamiral Neslim Eski, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, AK Parti Yalova Milletvekilleri Meliha Akyol ile Ahmet Büyükgümüş, AK Parti İl Başkanı Muğlim Bağatar, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Bakçepınar, Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ile kurum müdürleri, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.
27 köy yakılmış..
Yunan ve Ermenilerin bölgede büyük katliamlar yaptığını söyleyen Sofuoğlu, “Yunanlılar ve Ermeniler bölgede büyük katliamlar yapmıştır. Osmanlı belgelerinde de görüldüğü üzere Osmanlı Hükümeti, itilaf devletlerinden bu konuda destek istiyor ancak bu geçiştiriliyor. Köyler basılıyor, insanlar katlediliyor. Osmanlı kaynaklarından edindiğimiz bilgiye göre Yalova’da 27 köy yakılmış. 27 köyde o zaman 12 bin 500 kişi yaşıyor. Bunun 9 bin 143’ü öldürülmüş, katledilmiş. Osmanlı kaynakları bunu söylüyor. Bu katliamlar neticesinde itilaf devletleri kayıtsız kalamıyor ve buraya tetkik heyeti geliyor. Bu heyet arasında The Guardian Gazetesi’nde görev yapan muhabiri, meşhur tarihçi de var. Onun kitabı da var. Burada katliamları yerinde gördüler, fotoğraflarını da çektiler. Buradaki birçok kişi muhacir olarak İstanbul’a taşınmak zorunda kaldı. O dönemin rakamlarına göre 2 bin 900 kişi İstanbul’a göç ediyor. Böyle bir katliama uğradı Yalova bölgesi. Bunu da bir papaz desteğinde yaptılar. Sisam Adası’ndan gelen bir papaz önderliğinde gerçekleştiriyorlar. Bunu da bir örgütlenme süreci içerisinde yapıyorlar” diye konuştu
‘Rastgele yakmışlar’..
Yunanlıların büyük taarruz sonucu bozguna uğratıldığını söyleyen Prof. Sofuoğlu, “Sonuçta burası Londra Konferansı sırasında tekrar işgal edildi. Biz o konferansın belgelerini de taradık, üzerinde 6 yıl çalıştık ve yayımladık. Sadece Osmanlı belgeleriyle sınırlı kalmadık, İngiliz ve Fransız kaynaklarından da istifade ettik. Bölgedeki göreve giden işgal kuvvetleri, baskı ile Müslümanlardan dilekçeler almışlar, Londra Konferansı’nda ‘Bizi Müslümanlar da istiyor’ algısı yaratmaya çalışmışlar, bölgeyi Rumlaştırmak istemişlerdir. Buradaki katliamın, Müslüman nüfusu kaçırtmaya yönelik de yapıldığı ortadadır. Yunanlılar tüm güçlerini toplayarak Ankara’ya girme kararı verdi. O süreç içerisinde büyük katliamlar oluyor bu bölgede. Yunan saldırısı, Sakarya önlerinde durduruldu. Büyük bir mücadele ile durduruldu. Bu Napolyon’un Moskova seferine benziyor. Moskova’da Napolyon bozguna uğradı ve askerleri dağılarak geri döndü. Aynısını Yunanlılar yaşadı. Büyük taarruz sonucu bozguna uğradılar. Ancak geri kaçarken yakma birlikleri kurmuşlardı. Rastgele köyleri, ağaçları, evleri yaka yaka gittiler. Yalova’yı geniş anlamda ele alacağız ve çalışmalarını seneye yetiştireceğiz. Ayrıca başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum” diye konuştu.
Yapılan konuşma sonrası Prof. Sofuoğlu’na Yalova Valisi Muammer Erol tarafından çiçek ve Atatürk’ün kahve fincanı replikası hediye edildi.