yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
18°C
Yalova
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

KİVİNİN BAŞKENTİ YALOVA’DIR!

KİVİNİN BAŞKENTİ YALOVA’DIR!
10.10.2023 17:12
0
A+
A-

Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar:

‘YALOVA İÇİN KİVİ 24 AYAR ALTIN’

..”İlimiz 6.891 dekar alanda yaklaşık 27 bin tonu aşan üretim ile tek başına ülke üretiminin %27’sini karşılamaktadır.”

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova’da kivi üretimi ile alakalı açıklamalarda bulundu. Yalova’da ilk kivi çalışmasının 1988 yılında yapıldığını söyleyen Parıldar, “ilk kivi bahçesi 1991 yılında Subaşı beldesinde kurulmuştur” dedi.

‘YENİ MEYVE TÜRÜ ÖZENDİRİLDİ’..

O yıllarda yeni meyve türlerinin çiftçilere özendirildiğini belirten Parıldar, “Ülkemizde kivi ilk defa 1988 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü uzmanların koordinatörlüğünde kivi çalışmaları başlatıldı. İlk kivi bahçesi 1991 yılında Subaşı beldesinde kuruldu. Üreticilere gösterilen doğru örnek, sorunlara çözüm bulunması İl Müdürlüğümüz destek ve eğitim çalışmaları ile yayınlaşmaya başladı. Meyvecilik yapan üreticilerimiz elma başta olmak üzere ekonomik ömrünü tamamlamış ya da istenen gelir elde edilemeyen meyve bahçelerine net karı daha yüksek kivi bahçelerine dönüştürdüler. 1999 Marmara depremi sonrasında Anadolu Kalkınma Vakfı, Yalova Tarım İl Müdürlüğü ve Subaşı Belediyesi’nin işbirliği ile ‘100 çiftçiye 500 dekar’ sloganı ile kurulan bahçeler kivi üretiminin gelişmesine ivme kazandırdı. Kivi gibi yöremize iyi adapte olmuş ve tüketicilerce de benimsenmiş yeni meyve türlerinin üretimi özendirilmeli” ifadelerine yer verdi.

‘SON 6 YILDA YÜZDE 21 ARTIŞ’..

Son 6 yılda kivi üretiminde yüzde 21’lik artış olduğunu ifade eden Parıldar, “Türkiye’de 2022 yılı itibari ile 42.191 da alanda 100.772 ton kivi üretildi. İlimiz 6.891 dekar alanda yaklaşık 27 bin tonu aşan üretim ile tek başına ülke üretiminin %27’sini karşılıyor. Özellikle son 6 yılda kivi alanında %21’lik artış, üretim miktarında ise %11’lik artış yaşandı. Ayrıca Yalova kivi üreticileri ilimizdeki arazi değerlerinin artması nedeniyle Çanakkale, Bursa (Orhangazi ve İznik), Balıkesir (Gönen) illerinde kivi bahçesi tesisi kurmuş olup halen bu illerde yatırımlar sürdürülüyor. Bu nedenle Yalova kivi üreticileri Türkiye kivi üretiminin yaklaşık %50’si oranında üretimi ellerinde tutuyor. FAO’nun 2021 yılı verilerine göre dünya kivi üretiminin %70’i Türkiye ile aynı kuşakta olan ülkelerden gerçekleşiyor. Dünya’da 2,8 milyon dekar alanda kivi yetiştirilirken 4,5 milyon ton meyve elde edilmektedir. Çin gerek üretim alanı ve gerekse üretim miktarı bakımından kivi üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Ülkemiz dünya kivi üretiminde üretim alanı olarak 8. sırada, üretim miktarı bakımından ise 7. sırada bulunmaktadır” diye konuştu.

‘2 MİLYON TL’LİK KAMU HİBE DESTEĞİ’..

Kivi üretiminde 2 milyon TL’lik kamu hibe desteğinin sağlandığını dile getiren Parıldar, “İlimiz için stratejik öneme sahip olan kivi üretiminde sürekliliğin sağlanması ve çeşitli sebeplerle boş bırakılarak âtıl durumda bulunan tarım arazilerinin değerlendirilmesi suretiyle tarımsal üretim ve hasılanın arttırılması, üretimde kümelenme sağlanması amacıyla 2016 yılından itibaren yeni kivi havzaları oluşturularak çalışmalar bu yönde yürütülüyor. İlimizde kivi üretimine yönelik olarak 2016-2023 yılları arasında Bakanlığımız ve Yalova İl Özel İdaresi desteğiyle uygulanan projeler aracılığıyla 80 üreticiye 326 dekar yeni bahçe tesisi yapılmış olup, uygulanan tüm projeler için yaklaşık 2 milyon TL kamu hibe desteği sağlandı. Hibe desteklerinin kazandırdığı bu ivmeyle 7 yıllık süre sonunda kivi üretim alanı 5402 dekardan 6891 dekara çıkarıldı” dedi.

8,8 MİLYON TL’LİK SOĞUK HAVA DESTEĞİ SAĞLANDI..

Yalova’da kivi üretimine bağlı olarak yüksek kapasiteli soğuk hava depolarının yapıldığını söyleyen Parıldar, sözlerini şöyle tamamladı: “Kivinin ilimizde üretiminin artması ile bağlantılı olarak yüksek kapasiteli soğuk hava depoları yapımı hızlandı. Bu soğuk hava depolarının 10’u aktif olarak yaklaşık 60 bin ton/yıl ürün depolanıyor. Soğuk hava depolarının yapımı için Bakanlığımızın kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programından 8,8 milyon TL destekleme yapıldı. İlimizde üretilen kivimizin ihracatının artırılması amacıyla yeni çalışmalara ve girişimlere de ağırlık veriliyor.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.