yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
18°C
Yalova
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

EKOMAT PROJESİ YALOVA’DA BAŞLADI  

EKOMAT PROJESİ YALOVA’DA BAŞLADI  
17.06.2022 16:48
0
A+
A-

 

Yalova Belediyesi işbirliğinde yürütülen EKOMAT Yalova Depozito Pilot Projesi’nin açılış töreni yapıldı. Proje ile geri dönüşüm bilincinin oluşturulması ve zorunlu depozito uygulaması öncesinde sayısal veri toplanması hedefleniyor.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

BİRCAM Vakfı, GCA ve Park Cam birlikteliği ile Türkiye’de ilk kez hayata geçirilecek olan EKOMAT Projesi’nin, pilot şehir olarak seçilen Yalova’da açılışı yapıldı. Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde yapılan projenin açılış törenine; Vali Muammer Erol, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, AK Parti İl Başkanı Muğlim Bağatar ve il protokolü katıldı.

‘Temiz yarınlara herkesin ihtiyacı var’..

Proje ile ilgili bir açılış konuşması yapan Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, “Yalovamızdan Türkiye’ye örnek olacak bir uygulamayı hayata geçiriyoruz. Bir cam şişe doğada 4000- 4500 yıl, plastikler 500 yıl ve pet şişeleri ise 400 yıl gibi uzun bir süreçte doğadan kaybolmaları gerçekleşiyor. Yani süreçlere bakıldığında tüm bunların doğaya karışması nesiller sürüyor. Bir insan ömrünü ortalama olarak 70 yıl aldığımızda bir insan ömrünü geçen bir süreçten bahsediyorum. Çevremizi temiz tutmak ve gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak adına hepimizi bilinçli olmaya davet ediyorum. Doğada uzun süren bu kayboluşu sadece saniyeler içerisinde hem çözüm buluyoruz hem de ilave olarak çevreyi kirletmemekle birlikte gelir de elde etmeyi sağlıyoruz. Çevre sorunlarına yenilikçi bir çözüm sağlayan ve Türkiye’de ilk olan EKOMAT uygulamamızın şehrimize hayırlı olmasını diğer şehirlerimize ve dünyaya örnek olmasını temenni ediyorum. Temiz bir çevreye, temiz bir dünya düzenine ve temiz yarınlara herkesin ihtiyacı var” dedi.

Alışveriş merkezlere yerleştirildi..

Sürdürülebilirlik temasıyla cam, plastik ve metal içecek ambalajlarının yüzde 100 geri dönüşümünü gerçekleştirebilmek için kurgulanan projede, Yalova Belediyesi ve Çiftlikköy Belediyesi sınırları içerisindeki 15 noktaya, 30 adet EKOMAT konumlandırıldı. EKOMAT’lar parklar, kapalı pazaryerleri, okullar ve meydanlar gibi kamusal alanların dışında, tüketicilerin sıklıkla gittiği Star AVM, Yalova Marina, 5M Migros (Vega Outlet) gibi özel alanlara da yerleştirildi.

Makinelerinin saha performansları gözlemlenecek..

Yaklaşık 100 bin kişiye hizmet verecek proje kapsamında depozito iade makinelerinden yeşil renkli olan cam içecek ambalajı atıklarını, sarı renkli olan ise plastik ve metal içecek ambalajlarının atıklarını toplayacak. Depozito iade makinesi üreticilerinden tedarik edilen EKOMAT’lar iç ve dış mekânda kullanılacak olup, kullanıcı davranışlarına göre saha performansları sürekli gözlemlenecek. Ayrıca EKOMAT’ların boşaltılması için yerli malı elektrikli kamyon kullanılarak, sera gazı oluşumu da engellenecek. Her yönüyle çevreyi koruyan proje ile halkın sürdürülebilirlik konusunda bilinçlenmesi ve geri dönüşümü günlük hayatının bir parçası olarak uygulaması hedefleniyor. Bununla birlikte bir sene sürecek projede toplanan veriler, Türkiye Çevre Ajansı ile paylaşılarak, zorunlu depozito uygulamasının geliştirilmesine destek olunacak.

EKOMAT’lar mobil uygulama ile çalışacak..

Otomatlar, telefonlara indirilen EKOMAT uygulamasıyla entegre olarak çalışacak. Tüketiciler öncelikli olarak uygulama marketlerden uygulamayı indirip, üye olacaklar. Üye girişi yaptıktan sonra uygulama üzerinden kendine en yakın otomata yönlendirilecekler. Cam içecek ambalajları için Yeşil Renkli Ekomat’ı, plastik ve metal içecek ambalajları için de Sarı Renkli Ekomat’ı kullanacaklar.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.