yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4822
EURO
36,2388
ALTIN
2.960,73
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
9°C
Pazartesi Açık
10°C

KAHVERENGİ KOKARCA ZARARLISIYLA YOĞUN MÜCADELE EDİLİYOR

KAHVERENGİ KOKARCA ZARARLISIYLA YOĞUN MÜCADELE EDİLİYOR
07.06.2024 17:18
0
A+
A-
  • Ülkemizde ilk olarak 2017 yılında İstanbul’da görülen akabinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından survey çalışmaları yapılan özellikle Karadeniz Bölgesi’nde kivi ve fındık başta olmak üzere meyve ve sebzelere zarar verdiği tespit edilen Kahverengi Kokarca zararlısı için Yalova’da yoğun mücadele çalışması sürdürülüyor..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü işbirliği ile Yalova Kivi Üreticileri Birliği’nde düzenlenen toplantıda Ziraat Yüksek Mühendisi Gürsel Çetin ve Dr. Pınar Hephızlı Göksel tarafından üreticilere biyolojik mücadele hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı. Toplantının ardından İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar yapılan çalışmalar hakkında üreticilere açıklamalar yaptıktan sonra soruları cevapladı. Daha sonra katılımcılarla beraber Subaşı beldesindeki kivi arazisine geçilerek kahverengi kokarca ile mücadelede olumlu sonuçları olduğu tespit edilen trisolcus japonicus (samuray arısı) isimli parazit böcek kivi yapraklarına bırakıldı.

YALOVA’DA MÜCADELE NASIL SÜRDÜRÜLÜYOR?

Geçmiş yıllarda feromon tuzaklar ile takibi yapılan zararlı 2023 yılına kadar ekonomik zarar eşiği altında kaldığından kimyasal mücadele yapılmadı. 2023 yılında zarar eşiği sınırına gelen ve kısmen zarar yapan kahverengi kokarca için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçici ruhsatıyla izinlendirilen bitki koruma ürünleri çiftçilerin kullanımına sunuldu. 2024 yılında Merkez ve 5 ilçede özellikle kivi bahçelerinde daha önceki yıllarda da kısmi zararlar yapan kahverengi kokarca (hallymorpha halys) zararlısı için toplam 15 adet feromon tuzaklar 06.04.2024 tarihinde örnekleme ile bahçelere asıldı. Tuzaklarda kahverengi kokarca (hallymorpha halys)zararlısı ilk olarak 16.04.2024  tarihinde Çınarcık, Armutlu, Çiftlikköy ilçelerimizdeki tuzaklarda 2-9 adet olarak yakalandı. Tuzakların takibi haftada 2 defa yapıldı ancak önemli bir popülsyon yoğunluğu tespit edilmedi. Biyolojik mücadelede önemli yer tutan ve Samsun’da bulunan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde üretilen trisolsus japonicus (samuray arısı) isimli parazit böceğin 23.05.2024 tarihinde Altınova Subaşı, Termal ilçe merkezi ve Kadıköy beldesine salımı yapıldı. Karadeniz Tarımsal  Araştırma Enstitüsüsü ile yapılan görüşmeler neticesinde ilave parazitoit trisolcus japonicus (samuray arısı) temin edilerek 05.06.2024-06.06.2024 tarihlerinde özellikle kivi üretiminin yoğun olarak yapıldığı Çınarcık-Kocadere beldesinde 2 lokasyonda, Çiftlikköy–Taşköprü beldesinde 2 lokasyonda ve Altınova-Subaşı beldesinde 2 ve Cumhuriyet mahallesindeki kivi bahçelerine toplam 110 tüp (yaklaşık 4500 adet larva ve ergin böcek) trisolsus japonicus (samuray arısı) salınımı yapıldı. Teknik ekipler tarafından takibi yapılan ve ilerleyen süreçte böcek popülasyonunun artması halinde; Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 15.06.2024- 15.10.2024 tarihleri arasında ve  geçici tavsiye listesi ilan edilen 40 g/L pyrethrin EC, 10 g/ L Azadirachtin EC , 800 g/l malathion + 12.8 g/l gamma-cyhalothrin CS  bitki koruma ürünleri kimyasal mücadele kullanılacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.