yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,2826
EURO
37,1137
ALTIN
3.063,96
BIST
8.945,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
18°C
Yalova
18°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Parçalı Bulutlu
17°C

‘ISLAK MENDİLLERİ ÇÖPE ATIN!’

‘ISLAK MENDİLLERİ ÇÖPE ATIN!’
12.06.2022 14:57
0
A+
A-

 

 

Haber /Zeynep TAŞTAN

YASKİ Başkanı Bülent Yalçınkaya, kamuoyuna çağrıda bulundu. Yalçınkaya, yaptığı açıklamada, Yalova’da ıslak mendillerin tuvalete değil çöpe atılması gerektiğini ifade etti.  Yalçınkaya, tuvalete atılan ıslak mendillerin kentin altyapı sistemine zarar verdiğini de sözlerine ekledi.

Kamuoyuna çağrı..

En başta ıslak mendillerin pompaları tıkadığını söyleyen Yalçınkaya, “YASKİ, üstlendiği görev, misyon, iş potansiyeli ve sahip olduğu tesisleri ile şehrimizin en önemli kurumlarından biridir. Yalova Atıksu ve Kanalizasyon Alt Yapı Tesislerini İşletme Birliği, kentin atık suyunu şehrin belli noktalarında bulunan pompa istasyonları vasıtasıyla tesislerde toplayıp arıtma işlemlerini gerçekleştirmektedir. Islak mendil, ped, saç yumakları, bez parçaları ve benzeri katı atık materyallerin kullanıldıktan sonra tuvaletlere atılması başta pompa istasyonları olmak üzere kentin altyapı sistemlerine zarar veriyor. Evsel atık suyun içinde bulunmaması gereken ıslak mendil, ped, saç yumakları, bez parçaları gibi pek çok katı atık, atık suyun içinde pompa istasyonlarına gelerek pompaların çalışmasını olumsuz etkilediği gibi, bu istasyonlardan her gün kilolarca katı atık temizlenmek durumunda kalınıyor. Bu gibi atıklar nedeniyle kanalizasyon hatları ve pompalarda tıkanmalar meydana geliyor. Bu tarz tıkanmaların yaşanması zaman zaman kentin sokaklarında koku oluşumuna da sebebiyet veriyor. Kanal kokusu, kanal taşması gibi şikayetlerin yaşanmasının en önemli nedeni evsel atıkların tuvaletlere atılmasından kaynaklı bir durumdur. Bu sebeple, tuvaletlere ıslak mendil, ped, saç, tuvalet kağıdı gibi atıklar atılmamalı, bu atıklar için çöp kutuları kullanılmalıdır. Bu durumun önüne geçilebilmesi için umumi tuvaletler, işyeri, okullar, tüm kamu kurum ve kuruluşlar, oteller, alışveriş merkezleri ve askeri birlikler gibi toplu tuvaletlerin bulunduğu mekânlara, tuvaletlere atılmaması gereken malzemeler ile ilgili uyarı afişleri asılmalı. Buralarda suya dayanıklı değil, suda eriyen tuvalet kağıtları kullanılmalıdır. Ayrıca okullarda öğrenciler bu durumlar için bilinçlendirilmelidir” diye konuştu.

‘Makinelerin maliyetleri çok yüksek’..

Yalçınkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilinmelidir ki, evsel atık suya karışarak gelen her türlü katı atık, kanalizasyon ve arıtmaya zarar vermekte, sistemin ekonomik ömrünü kısaltmaktadır. Kanalizasyona atılan ıslak mendiller, saçlar ve erimeyen tip özelliğinde kağıt havlularla etrafı örülen pompanın temizliği oldukça zor; pompaların yeniden işlevsel hale gelmesi için pompanın pasif hale getirilerek yukarı çekilmesi gerekiyor. Ayrıca kanalizasyona atılmaması gereken bu atıklar tıkanıklığın yanı sıra koku problemi ve atık su pompalarında arızalar meydana gelmesine sebep olmaktadır. YASKİ terfi merkezlerinde her gün tonlarca atık temizleniyor. Atık maddelerin beklenen oranın üzerinde çıkması; zaman, para ve enerji kaybına sebep vermektedir. Çok yüksek maliyetli bazı makineler bu sebeplerle kullanılamaz hale gelebiliyor. Dolayısıyla bu atıkların yeri kanalizasyon değil, çöp kutularıdır. Evlerden atılan katı atıklar sebebi ile ekipmanlar, pompalar, atık su hatları ve kanallarda pek çok arıza yaşanıyor. Beklenmeyen ve istenmeyen atıklardan dolayı kanalizasyon ünitelerinde verimsiz çalışma durumu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca atık su ile ilgili çalışan personeller de zorlu koşullarda temizlik yapmak zorunda kalıyor. Hat boyunca biriken bu katı atıklar, güçlü yağmurlarla terfi istasyonlarına vuruyor, sistemin işleyişini zora sokuyor. Şehrin çeşitli bölgelerindeki hatlardan, kanallardan, pompalardan çıkan çuval benzeri malzemelerle karşılaşılmaktadır.”

‘Atık yağlara da dikkat’..

Atık yağların da boruları tıkadığını söyleyen Yalçınkaya, “Kanalizasyona atılmaması gereken bu tip malzemeler atık su nakil hattına bütünüyle zarar vermekte, iletimi sekteye uğratmakta, kamu malına zarar vermektedir. Kentlilerimizden gelen koku şikâyetlerinin büyük bölümünü oluşturan sebepler, kanallarda tıkanıklık yaratan bu malzemelerdir. Diğer önemli husus, atık yağlardan kaynaklı yaşanan sorunlardır. Lavabolar vasıtasıyla kanallara atılan atık bitkisel yağlar, hava şartları sebebiyle donarak hatların çaplarını küçültmektedir. Donarak katılaşan yağlar sebebiyle kanal tıkanıkları olmaktadır. Bu tıkanıklıklar kanallarda taşmaya ve koku problemlerine sebep olmaktadır. Büyük çoğunluğunu kızartma yağları oluşturan bitkisel atık yağlar lavabolara dökülmemelidir. Yalova Atıksu ve Kanalizasyon Alt Yapı Tesisleri’nde yaşanacak her problem Yalova’da yaşayan tüm hemşerilerimizin ortak problemidir. Yaşanacak arızalardan dolayı harcanan para tüm hemşerilerimizin ortak parasıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.