yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3520
EURO
34,7850
ALTIN
2.394,20
BIST
10.268,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

HALİL İNALCIK ANISINA SEMPOZYUM

HALİL İNALCIK ANISINA SEMPOZYUM
27.07.2023 17:00
0
A+
A-

Prof. Dr. Halil İnalcık’ın vefatının 7. yıl anısına düzenlenen ‘Osman Gazi’den Atatürk’e Cumhuriyetimizin 100. yılı ve Yalova Sempozyumu’ gerçekleştirildi.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

İl Özel İdaresi, Yalova Belediyesi, Yalova Üniversitesi ve Halil İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü işbirliğinde, Prof. Dr. Halil İnalcık’ın vefatının 7. yıl anısına düzenlenen ‘Osman Gazi’den Atatürk’e Cumhuriyetimizin 100. yılı ve Yalova Sempozyumu, İl Özel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

‘Bugüne kadar 4 kitap çıktı’

Sempozyum İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel’in açılış konuşması ile başladı. Soygüzel konuşmasında, “2009 yılında Halil İnalcık hocamızla birlikte bu sempozyumlar dizisine başlamıştık. 2009’da yaptığımız ilk sempozyum Osmanlı Devleti’nin kuruluş tarihi sempozyumuydu. Daha sonra Halil İnalcık hocamızın başkanlığında, İl Özel İdaresi, Yalova Belediyesi, Yalova Üniversitesi işbirliği ile hocamızın adını taşıyan Halil İnalcık Osmanlı Ekonomik ve Sosyal Tarih Araştırmaları Enstitüsü adıyla bir kurum oluşturmuştuk. Hocam vefat edene kadar enstitünün başkanlığını yürüttü. Şu anda Yusuf Oğuzoğlu hocam bu görevi yürütüyor. Hocamızın vefatından sonra da Halil İnalcık’ın hem bilimsel geleneğini takip etmek hem de onun anısını yaşatmak adına bu organizasyonları sürdürüyoruz. Toplantının sonunda da toplantıda tebliğ sunan bilim insanlarının makaleleri bir araya getirilerek bir kitap olarak yayınlanıyor. Bugüne kadar 4 tane kitap çıktı. Gerçekten bizden sonra gelen araştırmacılarında faydalanması adına bu eserler son derece önemli” dedi.

‘Gelecek kuşaklara bir köprü’

Soygüzel sözlerini şöyle tamamladı: “Cumhuriyetimizin 100. yılı olması münasebetiyle daha çok Cumhuriyet ve Yalova’yı konu edinen ama Halil İnalcık hocamıza da ithafen gerçekleştirdiğimiz bir toplantı olması nedeniyle Osmangazi ile de bir ilişki kurarak, Osmangazi’den Atatürk’e uzanan çizgiyi ele aldığımız bir toplantı gerçekleştirelim istedik. Umarım dinleyenler daha sonra da çıkacak olan kitaptan yararlanacak olan araştırmacılar için faydalı değerli bir toplantı olur. Bugünde çok değerli alanında uzman, yetkin tarihçi hocalarımız, bilim insanları bizimle birlikte olacak. İl Özel İdaresi olarak bu ve benzeri organizasyonlara ev sahipliği yapmak, Sayın Valimizin liderliğinde bu organizasyonlara destek olmaktan büyük mutluluk ve onur duyuyoruz. Tabi bu yıl Halil İnalcık hocamızın da vefatının 7. yıldönümü. Bu organizasyonla ve bu vesileyle hocamızı da bir kez daha rahmetle, özlemle anmış oluyoruz. Hem ülkemize hem dünyaya çok büyük bir bilimsel miras bıraktı. Bizler kendisinin bu bilimsel mirasını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için bir köprü vazifesi görme gayretindeyiz. Umarım bu gayretimizde başarıya ulaşır diyorum.”

Sempozyumun 1. oturumunda Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Prof. Dr. Özer Ergenç ve Prof. Dr. Seçil Karal Akgün konuşmacı olarak sahneye çıkarken, moderatörlüğüİl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel gerçekleştirdi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.