yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4774
EURO
36,2370
ALTIN
2.956,49
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
9°C
Pazartesi Açık
10°C

GACIK KÖYÜ’NDEKİ TARİHİ HAMAM

GACIK KÖYÜ’NDEKİ TARİHİ HAMAM
27.06.2024 14:08
0
A+
A-
  • Gacık Köyü’nde bulunan hamam, hem geçmişin izlerini taşıyan mimarisiyle hem de kültürel değeriyle bölgede dikkat çekiyor.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Gacık Köyü’nde bulunan hamam, geçmişiyle ve mimari özellikleriyle dikkat çekiyor. İstanbul II Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 14 Nisan 1992 tarihinde tescil edilen bu yapı, köydeki önemli bir kültürel miras olarak kabul ediliyor. İki bölümden oluşan hamama, giriş bölümündeki küçük odadan geçilerek ulaşılıyor. İçinde üçer adet kurna bulunan mekanların kubbeleri, dışarıdan sekizgen kasnağa oturur ve üst örtüleri, aydınlatma pencereleri olan fenerlerle donatılmış şekilde öne çıkıyor. İç kısımlarında ise kasnak kısımları sivri kemerlerle süslü, pandantiflerde ise yarım kubbeler bulunuyor. 1969 yılına kadar kullanılan hamam, sonrasında atıl duruma düşüyor, ancak 2008 yılında Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından birinci grup yapı olarak belirleniyor. Köydeki doğal anıtlar arasında yer alan iki çınar ağacının yanında bulunan bu yapı, 17. yüzyıla ait özellikler taşıdığı düşünülen mimarisiyle tarihseverlerin ilgisini çekiyor. Hamamın restorasyonu ise 2013 yılında başladı ve 2015 yılında tamamlandı. Restorasyon projesi, Valilik, İl Özel İdaresi ve Çiftlikköy Belediyesi iş birliğiyle yürütülmüş ve bu antik yapı, eski ihtişamına kavuştu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.