yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

‘ESNEMELERE SEBEP OLABİLİR’..

‘ESNEMELERE SEBEP OLABİLİR’..
25.10.2022 17:26
0
A+
A-

Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Şubesi Başkanı Osman Kendir’den rahatlatan açıklama..

‘GÜNEŞ TUTULMASININ DEPREMLE DOĞRUDAN İLİŞKİSİ VAR DİYEMEYİZ’

  • Dün saat 12:40’ta başlayan ve 13:50’de doruk noktasına ulaşan, 15:05’te ise biten, parçalı güneş tutulmasının depremlerle doğrudan ilişkisinin bulunmadığını söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Şubesi Başkanı Osman Kendir, “Küçük bir etkisi olabilir ancak halkta oluşturulan algı ve panik havasına bakıldığında ise önemsenmeyecek boyutta olduğunu vurgulamalıyız” dedi.

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Şubesi Başkanı Osman Kendir, dün saat 12:40’ta başlayan ve 13:50’de doruk noktasına ulaşan, 15:05’te ise biten parçalı güneş tutulması ile alakalı açıklamalarda bulundu. Güneş tutulmasının doğrudan depremler ile ilişkisinin olmadığını söyleyen Kendir, “Yüzyıllara dayalı stres birikimleri ile oluşan kırılmaların sadece güneş tutulması ile tetikleyebileceğini söylemek çok ta doğru olmayacaktır. Küçük bir etkisi olabilir ancak halkta oluşturulan algı ve panik havasına bakıldığında ise önemsenmeyecek boyutta olduğunu vurgulamalıyız” dedi.

‘ESNEMELERE SEBEP OLABİLİR’..

Güneş tutulması ile ilgili bilimsel açıklamalarda bulunan Kendir, “Güneş tutulması ve benzeri gökyüzündeki olaylar depremleri doğrudan etkileyebilecek etkenlerden değildir. Bilim adamlarınca yapılan açıklamalarda ayın litosferde 25-30 santimetreye varan esnemelere sebep olduğu bilinmektedir. Dünyamız üzerinde gerçekleşen depremlerin büyük çoğunluğu levha toktoniği kaynaklı olup, depremler bu bölgelerin birbirlerine göre göreceli olarak hareket etmesiyle gerçekleşirler. Ülkemiz ise Avrasya ve Arap plakaları arasında sıkışmış olup Alp-Himalaya kuşağında yer almaktadır. Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı, Ege Graben Sistemleri, Kıbrıs-Hellenik Yayı ve benzeri aktif hatların varlığı da tüm halkımızca artık bilinir olmuştur” dedi.

‘KÜÇÜK BİR ETKİSİ OLABİLİR’..

Tutulmanın küçük de olsa etkisinin olabileceğini belirten Kendir, “Yüzyıllara dayalı stres birikimleri ile oluşan kırılmaların sadece güneş tutulması ile tetikleyebileceğini söylemek çok da doğru olmayacaktır. Küçük bir etkisi olabilir ancak halkta oluşturulan algı ve panik havasına bakıldığında ise önemsenmeyecek boyutta olduğunu vurgulamalıyız. Deprem ülkesi olduğumuz bilinci ile yerleşim bölgelerimizi doğru seçmeli ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılaşmalıyız” diye konuştu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.