yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4889
EURO
36,2166
ALTIN
2.951,99
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
9°C
Pazartesi Açık
10°C

BİNALARIN ARTIK DİJİTAL KİMLİĞİ VAR

BİNALARIN ARTIK DİJİTAL KİMLİĞİ VAR
28.09.2022 14:06
0
A+
A-

 

  • Bina Kimlik Sistemi (BKS) uygulaması kapsamında yapı denetimi tamamlanan binalara QR kodlu ve RFID çipli sertifika levhası takılıyor.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, yapı denetimi tamamlanan binalara, QR kodlu ve RFID çipli sertifika levhası yerleştirildi. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, binalara teknolojik levha verilmesi ve belgenin bina üzerinde montajının yapılmasına ilişkin tasarlanan Bina Kimlik Sistemi (BKS) uygulamasına, geçen yılın ikinci yarısından itibaren geçildi. Türkiye’nin yapı stoku kalitesini artırmayı, olası afetlerde ortaya çıkabilecek can ve mal kayıplarının en aza indirilmesini amaçlayan ve yapılara kimlik belgesi verilmesini sağlayan BKS kapsamında, yapı denetimi tamamlanan binalara QR kodlu ve RFID çipli sertifika levhası takılmaya başlandı. Bu kapsamda ülke genelinde, 48 bin 250 sertifika levhası, bu yıl içinde denetimi tamamlanan binalara yerleştirildi. Bütün kamu yazılımlarına entegre olabilecek şekilde tasarlanan BKS ile hem bina sahipleri hem de sonraki aşamalarda kamu görevlileri binaların teknik ve genel bilgilerine ulaşabilecek. Özellikle deprem, yangın gibi afet anlarında, binaya yerleştirilen sertifikalardaki bilgilere, RFID okuyucu vasıtasıyla 50 metre mesafeye kadar ulaşılabilmesi sağlanacak. Böylece, bina kat planları, yapının genel verileri, yapıda ikamet eden vatandaşlar gibi hayati bilgilere uzaktan erişilebilecek. Yapı Denetimi Hakkında Kanun’da gelecek dönemde yapılması planlanan değişiklikle, BKS alan yapıların beşer yıllık periyotlarla yapı denetim kuruluşlarınca denetlenmesi sağlanacak. Böylece, yapı tamamlandıktan sonraki aşamalarda ilave kat çıkma, kolon kesme, bodrumu kata çevirme, sığınağı depo-dükkan olarak kullanma gibi mevzuata aykırılıklar tespit edilerek, gerekli önlemler alınabilecek.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.