yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
16°C
Yalova
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

‘AYAZMA CAMİ RESTORASYONU, TESCİL EDİLDİKTEN SONRA YAPILACAK’

‘AYAZMA CAMİ RESTORASYONU, TESCİL EDİLDİKTEN SONRA YAPILACAK’
28.02.2022 17:14
0
A+
A-

 

Özel Haber / Zeynep TAŞTAN

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Ayazma Köyü Cami’nin restorasyonu hakkında açıklamalarda bulundu. Son günlerde gündeme gelen restorasyon çalışmasının geciktiği yöndeki iddialara yanıt veren Soygüzel, “Caminin bulunduğu parsel 7 bin 336 m2’lik olup, şahıs mülkiyetindedir. Dolasıyla da kamulaştırma çalışmalarına başlamadan önce sadece caminin oturum alanının bulunduğu parselin 366 m2’lik kısmının tarımsal kullanım alanından çıkartılıp, ifraz edilmesi gerekmektedir” dedi.

‘Arazi şahıs üzerine kayıtlı’..

Restorasyon çalışması öncesi tescil işlemlerinin yapıldığını belirten Soygüzel, “İlimiz genelindeki tarihi değere sahip yapıların, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesi veya tescilli ise de restorasyonunun yapılması konusundaki çalışmalarımız genişleyerek devam etmektedir.  Ancak  2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu’nun gereği olarak bu eserlerin tescil edilmesi, bakım, onarım ve restorasyonlarının yapılması hassas ve detaylı bir proje konusu olduğundan, yasal işlemleri diğer projelere göre zaman almaktadır. Altınova Ayazma Köyü 128 ada, 8 parselde üzerinde yer alan ve korunması gereken tarihi ve tescilsiz olan Ayazma Cami yapısında ise; caminin bulunduğu parsel 7 bin 336 m2’lik olup, şahıs mülkiyetindedir. Dolasıyla da kamulaştırma çalışmalarına başlamadan önce sadece caminin oturum alanının bulunduğu parselin 366 m2’lik kısmının tarımsal kullanım alanından çıkartılıp, ifraz edilmesi gerekmektedir. İfraz çalışmalarımız ile ilgili olarak; gerekli kurum görüşleri de alınarak, 16.04.2021 tarihli yazımız ile Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlügü’nden, Altınova Ayazma köyü, 128 ada, 8 no.lu, mülkiyeti şahıslar adına kayıtlı taşınmaz üzerinde yer alan ve korunması gereken tarihi tescilsiz cami yapısının, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesi ve İl Genel Meclisi Kararları doğrultusunda proje ve onarımının yapılması maksadıyla, parselin 366 m2 alanının tarımsal kullanım alanından ayrılması talep edilmiştir” diye konuştu.

‘Kamulaştırma yapıldıktan sonra tescil başvurusu yapılacak’..

Kamulaştırma çalışması yapıldıktan sonra tescil için başvuruda bulunulacağını belirten Soygüzel, “Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlügü’nün 13.12.2021 tarih ve 3718365 sayılı yazıları ile İl Toprak Koruma Kurulu Toplantısı kararında söz konusu parselin 366 m2’lik kısmının tarım dışı kullanımı ve ifrazının uygun görülerek,  Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’ne konu değerlendirilmek üzere gönderilmiş olup, 15.02.2022 tarih ve 7636 sayılı yazıları ile de bu talebimiz onaylanmıştır. İfraz ve kamulaştırma çalışmalarımız tamamlandıktan sonra, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesi için Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurusu yapılacaktır. Tescil için başvuru öncesinde de kurum görüşleri alınmaktadır” diye konuştu.

‘Tescilinden sonra restorasyon çalışması başlayacak’..

Tescil işleminden sonra restorasyon için proje hazırlanacağını ve çalışmalara başlanılacağını belirten Soygüzel, “Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da caminin kültür varlığı olarak tescili uygun görülürse, hemen restorasyon projeleri hazırlatılarak onay için kurula gönderilecek, akabinde de restorasyon projelerine uygun olarak yapımı gerçekleştirilecektir. Her ayın başında yapılan İl Özel İdaresi Meclisi Toplantılarımızda, Yalova’da bulunan tarihi yapıların tespiti, ortaya çıkarılması ve restorasyonu ile ilgili olarak düzenli olarak bilgilendirmeler yapılmakta olup, internet sayfamızdan da İl Genel Meclisi kararları yayınlanmaktadır” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.