yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3806
EURO
34,7650
ALTIN
2.394,20
BIST
10.228,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

ARONYA ÜRETİCİLERİNE ÇAĞRI..

ARONYA ÜRETİCİLERİNE ÇAĞRI..
17.06.2022 21:00
0
A+
A-

 

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, 2021 yılı içerisinde 17 çiftçiye, ‘Yalova Aronyası’ coğrafi işaret kullanım hakkı verildiğini dile getirdi..

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, müdür yardımcısı Selçuk Yaman, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Bülent Batmaz, Arazi ve Toplulaştırma Şube Müdürü Filiz Kılınç ve kurum avukatı Anakız Öncü Koldaş ile birlikte Safran köyünde bulunan aronya bahçesini ziyaret etti. Burada üretici ile sohbet eden Parıldar, sorunları ve talepleri dinlemeyi de ihmal etmedi. Aronya’nın ilin coğrafi işaretli ürünlerinden birisi olduğunu hatırlatan Parıldar aronya üreticilerini coğrafi işaret kullanım hakkı için kuruma başvuru yapmalarını da istedi. Burada Yalova Aronyası’nın özellikleri ve coğrafi işaret konusunda da detaylara değinen Parıldar, “Yalova’da meyvelerin 100 tane ağırlığı 90-140 g arasında değişirken, farklı illerde yetiştirilen aronya meyvelerinin 100 tane ağırlığı 70-90 g arasında değişiklik göstermiştir. Ayrıca Yalova ilinde yetiştirilen Aronya bitkilerinde salkımdaki ortalama meyve miktarı 25 adet iken örnekleme yapılan bazı illerde salkımdaki meyve sayısı 3-5 adet civarındadır. Meyve iriliği 5-14 mm civarında olup salkım ağırlığı 15-21 gramdır. Briks değeri % 18-24 olup meyve suyu randımanı en çok % 71, muhafaza süresi ise +4 0C de 60 gündür. Ayrıca Yalova ilinin toprak PH değerinin uygun olması verim bakımından dikimin ertesi yılında Yalova lokasyonunda 80 adet bitkiden toplam 45 kg ürün alınabilmesini sağlamıştır. Tokat lokasyonunda ise yine 80 adet bitkiden toplam 2,5 kg ürün alınabilmiştir. Verim bakımından Yalova ilinin toprak yapısı ve iklim özellikleri meyve verimi yönünden büyük bir fark yaratmaktadır. Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak ilimizde Aronya üretimi yapan çiftçilerimize coğrafi işaretler ve ‘Yalova Aronyası’ hakkında gerekli duyuru ve yayım faaliyetleri yapılarak, üreticilerimizin coğrafi işaret kullanımı ve sorumlulukları hakkında bilgilendirme faaliyetleri yürütülmüştür. Bu faaliyetler neticesinde 2021 yılında yapılan denetimlerde 17 çiftçimize ‘Yalova Aronyası’ coğrafi işaret kullanım hakkı verilmiştir. İlimizde üretim alanı ve çiftçi sayısı her geçen yıl artmakta olan Aronya meyvesinin gerek birim alandan sağladığı yüksek katma değeri ve gerekse organik üretim ve coğrafi işaret gibi niteliklerle piyasada farklılaşması sonucu 2022 yılı ve sonrasında, genç bahçelerin ekonomik olarak verim vermeye başlamasıyla birlikte daha fazla sayıda üreticimizin coğrafi işaret kullanım hakkına sahip olmak için başvuruda bulunmasını beklenmekteyiz” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.