24 saat arayla iki toplantı neyin nesi?
Dün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, bugün TASKAB. Yeni sistem öncesi üst üste toplantılar..
Sistem, özellikle Altınova tersane bölgesinde arıtmaya ilişkin belli dönemlerde ortaya çıkan tartışmaları ve yeterli denetimlerin sağlanmadığına ilişkin şikayetleri de ortadan kaldıracak.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ülke genelinde bütün arıtmalara SAİS (Sürekli Atıksu İzleme Sistemi) uygulamasını zorunlu kıldı. Sistem uygulamaya geçtiğinde uydudan da izlenebilecek. Yalova’da kurulacak sistem tersane bölgesinde ve bu sistemi kurması gereken kurum da Altınova’daki TASKAB. (Tavşanlı, Altınova, Subaşı, Kaytazdere Arıtma Birliği)
Normalde Altınova tersane bölgesinde sistemi kuracak olan TASKAB ve bu çalışmaları Birlik Başkanı olan Altınova Belediye başkanı Metin Oral yürütecek. Ancak dün ilginç bir gelişme yaşandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, sistemin kurulmasına ilişkin Tersane Birliği’ni toplantıya çağırdı. Yatırımın yetki ve sorumluluğunu taşıyan TASKAB’dan önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkililerinin alelacele ve kamuoyunu yeterince bilgilendirmeden böyle bir toplantıya niçin ihtiyaç duyduğu merak konusu oldu. Müdürlüğün bu toplantıyı TASKAB ve Altınova Belediyesi ile yapması ve birlikte organize olması gerekirken niçin direk muhatap olarak tersane yönetimini aldığı bilinmiyor.
Söz konusu sistemi kurması gereken kurum atıksu arıtmasının sorumlusu olan TASKAB iken niçin konuyla ilgili ilk değerlendirme toplantısı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile tersane girişimcileri arasında yapıldı; kamuoyu bu konunun açıklığa kavuşturulmasını bekliyor. Bilindiği gibi, Altınova’nın arıtması TASKAB’ın yetki ve sorumluluğunda; dolayısıyla tersanelerin de arıtması birliğin yetki alanında. TASKAB yönetimi ve Altınova Belediyesi bu sistemin kurulması için uzunca bir süredir ilgili bakanlık yetkilileriyle fikir alışverişinde bulunuyordu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanmış tebliğe istinaden; kurulu kapasitesi 5.000 m3/gün ve üzerinde olan atık su arıtma tesisleri, ön arıtma tesisleri, derin deniz deşarjı yapan ve suyu ısı transferi amaçlı (soğutma-ısıtma suları) kullanarak alıcı ortama deşarj eden tesislerin çıkış suyunda sürekli ve otomatik olarak pH, sıcaklık, çözünmüş oksijen, iletkenlik, debi, kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), askıda katı madde (AKM) parametrelerini ölçmek ve sonuçları periyodik ve gerçek zamanlı olarak Bakanlık merkezi veri tabanına aktaran sistemlerdir. Sistemde ayrıca soğutmalı numune alma cihazı bulunur. Cihaz, sistemde herhangi bir ölçüm değeri Bakanlıkça belirlenen sınır değeri aştığında dijital sinyal ile otomatik numune almaktadır.