Haber / Zeynep TAŞTAN
Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, Dünya Göçmen Kuşlar Günü’nü kutladı. Hersek Lagünü’nde gazetecilerle ile bir araya gelen Dr. Metin Oral, lagünde kuş türü sayısının 245’e çıktığını belirtti. Lagünün kuşlar tarafından otel olarak kullanıldığını söyleyen Dr. Metin Oral, “Bugün Dünya Göçmen Kuşlar Günü. Hersek Lagünü, kuşlarımızı misafir ettiğimiz kuş otelimiz. Bugün kuşlarımızın sayısı ile ilgili bazı gelişmeler de var. En son 241 çeşitti, son sayımlarla birlikte bu sayı 245’e çıktı” dedi.
‘Sayı artıyor’..
Lagünde kuş türü sayısının her geçen gün arttığını söyleyen Dr. Metin Oral, “Gölümüz çok küçük ama metrekareye düşen kuş çeşidi çok fazla. Lagünün etrafına yapmış olduğumuz kuleye çıktığınız zaman gölde bulunan kuşların tamamını görme imkanı buluyorsunuz. Biz, tüm vatandaşlarımızı buradaki güzellikleri görmeye bekliyoruz. Kuş Oteli’ndeki kuşlarımızın sayısı zaman zaman değişiyor fakat 120’nin üzerinde bir flamingo bulunuyor. Bugün itibariyle kuş sayısı 245’e çıktı. Bu da bizim için müjdedir. İnşallah her geçen gün buradaki kuş sayımızı artmasını görmek bizleri sevindiriyor. Burada emeği geçen, Tarım ve Orman Bakanlığı’mıza, Milli Parklar’a, Altınova Belediyesi’ne ve görevli tüm personele teşekkür ediyorum. Bir Kuş Müzesi’ni bu yılın sonuna kadar halkımızın hizmetine sunacağız. O da buraya değer katacak. Burada doğa ve kuşlarla ilgili eğitimler veriyoruz. Sürekli vatandaşlarımıza periyodik olarak eğitimler veriyoruz. Dünya Göçmen Kuşlar Günü’nü kutluyorum” ifadelerine yer verdi.
‘Türkiye’deki kuş türlerinin yarısı burada’..
Kuş Gözlemcisi Biyolog Fatih Bülbül ise yaptığı açıklamada, “Hersek Lagünü aslında çok büyük bir alan değil. Yüzey alanı belli. Ama burada kuş çeşitliliği oldukça fazla. Son yapılan sayımlarda kuş sayısı 245’e çıkmıştır. Bu da Türkiye’deki kuşların hemen hemen yarısına tekabül ediyor. 495 tür gözlemlenmiş Türkiye’de bu güne kadar. O kuş türlerinin yarısı burada bulunuyor. Bugün Göçmen Kuşlar Günü. Şu anda bütün dünyada aynı anda sulak alanlarda sayımlar yapılıyor. Yapılan bu sayımlar veri tabanına kaydediliyor. Bu sayede kuş türlerine erişim sağlanmış oluyor.”