..”Türkiye’nin kendi tohum çeşitliliğine ve mirasına sahip çıkması önemli. Ata tohumlarının korunması ve yaygınlaştırılması, sürdürülebilir tarımın ve gıda güvenliğinin sağlanması açısından hayati bir adım.”
Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, 17 yıldır Yalova’da ata tohumunu yaygınlaştırma çalışmasını sürdürdüğünü ifade etti. Beşli, geçmişten gelen tohum çeşitliliğinin korunması ve topraklarımızın verimliliğinin artırılması için ata tohumlarının önemine vurgu yaptı.
Beşli, 98 yaşında köyde yaşayan, kendi yetiştirdiği ürünlerinin ata tohumunu saklayan bir kadından bu tohumları aldıklarını söyledi.
‘Bu tohumlar atalarımızın yüzyıllar boyunca yetiştirdiği tohumlar’
Ata tohumlarının yerel çeşitlilik ve genetik mirası korumanın yanı sıra toprak verimliliğini de artırdığını belirten Beşli, “Bu tohumlar, atalarımızın yüzyıllar boyunca seleksiyon yoluyla yetiştirdiği, doğal ortama uyum sağlamış ve yerel koşullara adaptasyon göstermiş bitkilerin tohumlarıdır. Ata tohumlarının önemi sadece çeşitlilik ve genetik zenginlikle sınırlı değildir; aynı zamanda yerel ekosistemlerin korunması, biyoçeşitliliğin sürdürülmesi ve tarımsal üretimdeki çeşitliliğin sağlanması açısından da kritiktir. Bu tohumlar, endemik bitki ve meyve çeşitlerini koruyarak biyolojik çeşitliliği desteklerken, aynı zamanda iklim değişikliği gibi küresel tehditlere karşı daha dirençli bitki varyasyonlarının varlığını sürdürmesine de yardımcı olur” şeklinde konuştu.
‘Yerel tohum takas ağlarının güçlendirilmesi lazım’..
İsrail’den alınan tohumların kısır tohumlar olduğunu söyleyen Beşli, “Bu tohumları bir sonraki sene kullanamıyorsunuz. İsrail’den alınan tohumların kısırlığı ve bir sonraki sene kullanılamaz hale gelmesi gibi sorunlar, çiftçilerin ekonomik ve ekolojik açıdan zor durumda kalmasına neden oluyor. Bu bağlamda, ata tohumlarının korunması ve yaygınlaştırılması için daha fazla bilinç oluşturulması, yerel tohum takas ve paylaşım ağlarının güçlendirilmesi gibi adımların atılması gerekmektedir. Bu çabalar, sürdürülebilir tarımın teşvik edilmesi, gıda güvenliğinin artırılması ve biyolojik çeşitliliğin korunması açısından önemlidir” ifadelerini kullandı.
‘17 yıldır mücadele veriyorum’..
Ata tohumunun tüm Türkiye’de projelendirilip, yaygınlaştırılması gerektiğini savunan Beşli, “22 yıldan bu yana başkanlık görevinde bulunuyorum, bu süre içerisinde 17 yıldır ata tohumunu yaygınlaştırmak için mücadele veriyorum. Bu konuda çeşitli kurumlarımızda bize destek veriyor. Türkiye’nin kendi tohum çeşitliliğine ve mirasına sahip çıkması önemli. Ata tohumlarının korunması ve yaygınlaştırılması, sürdürülebilir tarımın ve gıda güvenliğinin sağlanması açısından hayati bir adım” dedi.