KADIN ELİ DEĞDİ
Kurtköy Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Emine Yüksekol, tesisin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenli aralıklarda denetlendiğini söyledi..
Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Kurtköy Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi çatısı altında 9 kadın girişimcinin öncülüğünde hayata geçirilen alabalık tesisi, misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Kurtköy Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Emine Yüksekol, 1.397 m2’lik alanda kurulan, şu anda 3 bin kilo sofralık alabalığın bulunduğu tesiste canlı alabalık satışının yapıldığını söyledi. Yüksekol, tesisin yeniden hayata dönmesi için kadın girişimcilerin çabalarını vurgulayarak, köylerindeki atıl durumdaki alabalık tesislerini kiralayıp canlandırdıklarını açıkladı. Bu projenin önemine vurgu yaparken, Orman Bölge Müdürü Murat Çokluk’un desteklerinin de büyük önem taşıdığını belirtti. Kadınların kendi el emeği doğal ürünlerini satarak sermaye oluşturduklarını dile getiren Yüksekol, tesisin büyük yatırımlara ihtiyacı olduğunu, ancak geleneksel ürünlerin üretimi ve satışıyla bu süreci desteklediklerini ifade etti. Ormanların sunduğu değeri vurgulayarak, köylülerinden temin ettikleri ürünlerle çeşitli doğal ürünler hazırlayıp sattıklarını ve kamu ile özel kurumlara gıda sepetleri sunduklarını belirtti.
‘25 YIL ATIL KALDI’
Konuyla ilgili bilgi veren Başkan Yüksekol, “25 yılı geçkin süredir köyümüzde atıl bulunan alabalık tesislerimizi, biz kadınlar olarak kiraladık. Tesisler köylülerimiz tarafından kurulmuş, 1980-1990 tarihleri arasında yapılmış, ancak 10 yıldan sonra dağıldı. 40 bin ton alabalık üreten bir tesis, 25 yıl boyunca atıl kaldı. Buradan yola çıkarak, çok şükür 2 yıl sonra faaliyete geçirdik. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yeniden kiraladık” dedi.
‘MİNERAL BAKIMINDAN ZENGİN’
Balıkların doğal kaynak sularıyla beslendiklerini söyleyen Yüksekol, “Suyumuz, havuzların üstünden çıkan doğal kaynak su. Mineral özelliğinin çok kaliteli olması, magnezyum ve kalsiyum oranın çok yüksek olması balığın besin değerini de arttırıyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz de bize bu konuda çok destek oluyor. Bizden en çok alabalık satın alan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personeli. Köy muhtarımız Yüksel Tutuk da bize her zaman gönüllü destek veriyor” ifadelerini kullandı.
‘GELENEKSEL YÖNTEMLERLE ÜRETİM YAPIYORUZ’
Kooperatif çatısı altında kadınlar birçok el emeği ürünlerini de satışa sunduğunu kaydeden Yüksekol, “Geleneksel yöntemlerle üretilen tarhana, erişte, kahvaltılık soslar yapıyoruz. Kurtköy dağlarımızdan, köylülerimiz tarafından toplanan ıhlamur, kekik, kuşburnu, defne yaprağını satın alıyoruz. Bunları ambalajlayıp, satışını yapıyoruz. Kamu ve özel kurumlara gıda sepetleri yapıyoruz” şeklinde konuştu.