yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
34,4317
EURO
36,1497
ALTIN
2.959,80
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Yağmurlu
22°C
Yalova
22°C
Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Yağmurlu
20°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C

HES’İ KURUN!

HES’İ KURUN!
27.09.2023 17:40
0
A+
A-

HABERCİ’nin AKKÖK Şirketler Grubu’na önerisi..

HEM SİZ RAHATLAYIN HEM YALOVA RAHATLASIN.

  •  AKSA kömürle yaptığını pekala suyla da yapabilir..
  • Yalova’nın suyu Yalova’ya kalsın, aynı zamanda Yalova bir HES kazansın..

 

  • Haber / Yorum – İbrahim Yurdagül

Gökçe barajındaki suyun tartışması yıllardır Yalova gündeminde. Özellikle kuraklığın dünya genelinde olduğu gibi ülkemiz ve Yalova’mızda da her geçen yıl artması, buna paralel hızla çoğalan nüfusun su ihtiyacı ve elbette sanayi kuruluşlarının aşırı miktarda su talebi Gökçe barajının yetersizliğini her geçen gün daha da belirgin ve tartışılır hale getiriyor.

Yetkililer bir taraftan kayıp-kaçak su ile mücadele ettiklerinin altını çiziyorlar bir yandan da halkı tasarruflu su kullanmaya davet ediyorlar. Belli aralıklarla barajdaki suyun kaç gün, kaç hafta ya da kaç ay idare edeceği açıklanırken, bir taraftan da ciddi ve kalıcı, bilimsel önlemlerin alınmayışı kaygıyla izleniyor.

  • Yetkililere sesleniyor ve soruyoruz: Kim-ne kadar su kullanıyor?

HABERCİ olarak geçtiğimiz haftalarda Yalova suyunun kullanımına ve tüketimdeki dengesizliğe dikkat çekerek, başta tankerlere su satışı olmak üzere, fabrikalar ve OSB’lerdeki su ihtiyacının barajdan karşılanmasına yönelik tespit ve önerilerimizi Yalova kamuoyuyla paylaşmıştık. İlgili birimlerden herhangi bir açıklama yapılmadı. Yalova halkı adına bu defa yetkililere açık ve net sorumuzu yöneltiyoruz: Yalova’nın içme suyu kaynaklarının ne kadarını vatandaş, yani ev ve işyerleri, ne kadarını tankerler ve elbette ne kadarını sanayi kuruluşları ile OSB’ler kullanıyor? Bir başka ifade ile baraj suyumuz kimlere hizmet veriyor, başta AKSA olmak üzere sanayi kuruluşları ve OSB’ler Yalova halkına ait olması gereken suyun ne kadarını tüketiyorlar?

  • AKSA ve diğerleri temiz enerjiye niçin yatırım yapmıyor?

Daha önce kurduğu termik santral ile uzunca bir süre tartışmalara konu olan ve ciddi eleştiriler alan AKSA, ihtiyacı olan enerjiyi karşıladığı gibi ülke genelinde elektrik dağıtım sistemine de dahil olmuştu. Bugün gelinen noktada, su sıkıntısının her geçen gün daha ciddi biçimde hissedilmeye başlandığı Yalova’da, termik santral ile ciddi risk alan ve kararlılık gösteren AKSA yönetiminin su ihtiyacının karşılanmasına yönelik yatırımlara da el atması isteniyor.

  • AKSA kömürle yaptığı enerji üretimini pekala suyla da yapabilir..

Akan suyun elektrik enerjisine dönüştürülmesi anlamına gelen hidroelektrik enerji santralleri, elektrik ve rüzgar enerjisi gibi, dünya çapında en sık kullanılan, yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alıyor. Bu noktada kömürle çalışan termik santralini kuran AKSA’nın aynı kararlılığı hidroelektrik enerji santrali kurma noktasında da göstermesi ve böylece hem kendi ihtiyacını karşılaması hem de Yalova, bölge ve ülke açısından faydalı bir yeşil enerji yatırımına imza atması bekleniyor. Böylesi bir yatırım ile kömür yakıtlı termik santralin de devre dışı kalabileceği ve bir taşla birkaç kuş vurulabileceği ifade ediliyor.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.