Yalova Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Burak Cangir, “Deprem bizi beklemez, biz depreme karşı hazır olacağız” diyerek, kentsel dönüşüme hızlıca başlanması gerektiğine vurgu yaptı.
Haber \ Büşra GÜNDÜZ
Yalova Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Burak Cangir, kentsel dönüşümün çok ciddi bir proje olduğunu söyleyerek HABERCİ’ye özel açıklamalarda bulundu.
‘Kentsel dönüşümün yavaş ilerlemesi ülkemiz için kanayan bir yara’
“Bizim odaklanmamız gereken; depremin her an olabileceği gerçeğini aklımızdan çıkarmadan önümüze bakmak” diyen Cangir, “Hangi fayların ne türde deprem üreteceğinden ziyade, bizim şu gerçeği kabul etmemiz gerekiyor. Konya’da 5 büyülüğündeki deprem gösteriyorki; biz, başlı başına bir deprem ülkesiyiz ve bundan kaçışımız yok. Özellikle Marmara Bölgesi için ciddi bir şekilde uyarılarda bulunuluyor. Yalova da dünyanın en aktif faylarından olan Kuzey Anadolu fay hattının tam üzerinde yer alıyor. Tüm bu bilgiler biliniyorken, kentsel dönüşümün bu kadar yavaş ilerliyor olması ülkemiz için de Yalova için de kanayan bir yara” dedi.
‘Kentsel dönüşüm bizim yapamayacağımız bir şey değil’
Yerel yönetimlerin odalar ile bir araya gelerek, kentsel dönüşümle ilgili ciddi adımlar atılması gerektiğini belirtenCangir, “Oda olarak ısrarla diyoruz ki; çok ciddi bir ön çalışma; neyin ne olduğunu bilme, çalışmadan sonra mühendislik hizmeti almış, yeni dirençli kentler yaratmak. Bunun için çabuk olmamız lazım. Deprem bizi beklemez, biz depremi bekleyeceğiz. Bu fikri aklımızdan çıkarmadan yerel yönetimler üzerine düşeni yerine getirmeli. Halk, yerel belediyeler, hükümet;herkes el ele verdikten sonra kentsel dönüşüm bizim yapamayacağımız bir şey değil. Önemli olan bu paydaşları bir masada toplayabilmek” şeklinde konuştu.
‘Apar topar değil’
Cangir, depreme dayanıklı olmayan binaların acilen iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Cangir, “Deprem bir gerçek, depremin nerede, ne büyüklükte öngörebiliyoruz ama ne zaman olacağını bilmiyoruz. Bu kadar bilgi elimizde varken, lütfen herkes elini taşın altına koysun. Depreme dayanıklı olmayan yapılar çok acil iyileştirilmek zorunda ama apar topar değil tabii. Altını çizerek vurguluyoruz; apar topar değil! Kentsel dönüşümü bütün olarak düşünüp, yer bilimsel etütlere önem verip, nerelere-neler yapılacağı ile ilgili ön bilgi alarak, tüm bunlardan sonra ilerlemek gerekir. Kentsel dönüşümde sadece üst yapı değil, alt yapı da çok önemlidir. Hala geç değil, bugünden itibaren başlanırsa yara sarılabilir. Depremi beklerken çalışarak, depreme dirençli kentler oluşturarak bunu yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.