yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPAMAYACAĞIMIZ BİR ŞEY DEĞİL’

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPAMAYACAĞIMIZ BİR ŞEY DEĞİL’
08.08.2023 18:33
0
A+
A-

Yalova Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Burak Cangir, “Deprem bizi beklemez, biz depreme karşı hazır olacağız” diyerek, kentsel dönüşüme hızlıca başlanması gerektiğine vurgu yaptı.

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Yalova Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Burak Cangir, kentsel dönüşümün çok ciddi bir proje olduğunu söyleyerek HABERCİ’ye özel açıklamalarda bulundu.

‘Kentsel dönüşümün yavaş ilerlemesi ülkemiz için kanayan bir yara’

“Bizim odaklanmamız gereken; depremin her an olabileceği gerçeğini aklımızdan çıkarmadan önümüze bakmak” diyen Cangir, “Hangi fayların ne türde deprem üreteceğinden ziyade, bizim şu gerçeği kabul etmemiz gerekiyor. Konya’da 5 büyülüğündeki deprem gösteriyorki; biz, başlı başına bir deprem ülkesiyiz ve bundan kaçışımız yok. Özellikle Marmara Bölgesi için ciddi bir şekilde uyarılarda bulunuluyor. Yalova da dünyanın en aktif faylarından olan Kuzey Anadolu fay hattının tam üzerinde yer alıyor. Tüm bu bilgiler biliniyorken, kentsel dönüşümün bu kadar yavaş ilerliyor olması ülkemiz için de Yalova için de kanayan bir yara” dedi.

‘Kentsel dönüşüm bizim yapamayacağımız bir şey değil’

Yerel yönetimlerin odalar ile bir araya gelerek, kentsel dönüşümle ilgili ciddi adımlar atılması gerektiğini belirtenCangir, “Oda olarak ısrarla diyoruz ki; çok ciddi bir ön çalışma; neyin ne olduğunu bilme, çalışmadan sonra mühendislik hizmeti almış, yeni dirençli kentler yaratmak. Bunun için çabuk olmamız lazım. Deprem bizi beklemez, biz depremi bekleyeceğiz. Bu fikri aklımızdan çıkarmadan yerel yönetimler üzerine düşeni yerine getirmeli. Halk, yerel belediyeler, hükümet;herkes el ele verdikten sonra kentsel dönüşüm bizim yapamayacağımız bir şey değil. Önemli olan bu paydaşları bir masada toplayabilmek” şeklinde konuştu.

‘Apar topar değil’

Cangir, depreme dayanıklı olmayan binaların acilen iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Cangir, “Deprem bir gerçek, depremin nerede, ne büyüklükte öngörebiliyoruz ama ne zaman olacağını bilmiyoruz. Bu kadar bilgi elimizde varken, lütfen herkes elini taşın altına koysun. Depreme dayanıklı olmayan yapılar çok acil iyileştirilmek zorunda ama apar topar değil tabii. Altını çizerek vurguluyoruz; apar topar değil! Kentsel dönüşümü bütün olarak düşünüp, yer bilimsel etütlere önem verip, nerelere-neler yapılacağı ile ilgili ön bilgi alarak, tüm bunlardan sonra ilerlemek gerekir. Kentsel dönüşümde sadece üst yapı değil, alt yapı da çok önemlidir. Hala geç değil, bugünden itibaren başlanırsa yara sarılabilir. Depremi beklerken çalışarak, depreme dirençli kentler oluşturarak bunu yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.