23 YIL BOŞA GEÇTİ; DAHA NE KADAR BÖYLE DEVAM EDECEK?
17 Ağustos 1999 depremi sonrası; 2002, 2007, 2011, 2015, 2018 yıllarında milletvekili seçimleri, 2004, 2009, 2014, 2019 yıllarında yerel seçimler. Yani; referandum ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri dışında, yerelde ve genelde Yalova olarak temsilcilerimizi seçtiğimiz tam 9 seçim. 9’unda da gündem deprem olmadı, öncelik deprem olmadı; depreme yönelik önlemler konuşulmadı-tartışılmadı. Toplum duyarlılık göstermeyince seçilmişler de ilgi göstermedi ve 23 yılımızı heba ettik.
……………………
Deprem sonrası heyecanla; UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ diyorduk ya. Bal gibi de UNUTTUK. Deprem korkusuyla apar-topar bir karar aldık; zemin+3 kat diye. Sırf bu gerekçeye dayanarak yıkılması gereken hasarlı binalar yıkılıp yerlerine yenileri yapılamadı! Kat sınırı yüzünden sağlıksız yapı stoğu eritilemediği gibi, sağlam zeminli arsa-arazi üretilip yeni bir şehir de inşa edilemedi. Depremi tamamen zemine bağladık, zemin tehlikesini de kat sınırı ile hallettiğimizi zannettik ve sonuç: 23 yılın sonrasında binlerce insan ciddi hasar görmüş binalarda oturmaya devam ediyor. 23 yıl gecikmeli de olsa doğru karar alan ve yıkılacak binalardaki kat sayısını koruyan belediye yönetiminin bu süreçte atacağı adımlar ise henüz bilinmiyor.
…………………..
Bilim insanları kentsel dönüşümü tarif ederken, ‘sağlıksız yapıların deprem güvenlikli yapılara dönüştürülmesi esastır. Dönüşümde öncelik estetik değil güvenlik odaklı olmalıdır’ diyor. Ancak Yalova’yı yöneten irade hala daha somut bir adım atabilmiş ve kentsel dönüşümde önceliğini belirleyebilmiş değil.
…………………..
23 yıl önce, depremden sadece 1 gün öncesine tesadüf eden yazısında, gazetemiz Kurucusu Merhum Hikmet Yurdagül, ‘YOK MU YALOVA’NIN SAHİPLERİ?’ başlıklı köşesinde depreme dikkat çekmiş ve Yalova kamuoyuna seslenmişti. Aradan 23 yıl geçtikten sonra bugün biz, hem yerel yönetimleri ve STK’ları hem de halkımızı uyarmayı görev addediyor ve diyoruz ki: AKLIMIZI BAŞIMIZA ALALIM! 23 yılı boşa geçirdik, artık buna bir son verelim. Öncelik kamuoyunun, yani Yalovalıların. Ailesinin, eş-dost-akrabasının, sevdiklerinin can güvenliğini düşünen her birey; seçtiklerini, şehrin seçilmişlerini göreve davet etmeli. Eğer sokaklar önceliğini deprem güvenlikli konutlar olarak belirlemezse, bu sorun siyasetçinin umurunda bile olmaz. 23 yıldır olmadı, bundan sonra da olmaz. Çünkü bu; meşakkatli bir yol. Çünkü bu; ıvır-zıvır polemiklerle değil, ciddi projelerle yola çıkılacak, zahmetli bir iş. Çünkü bu; fedakarlık ve cesaret isteyen, vizyon gerektiren bir durum.
…………………..
Uzmanlar uyarıyor, bilim insanları sürekli hatırlatıyor; BÜYÜK DEPREM KAPIDA diye. Eğer önümüzdeki kısa sürede Yalova olarak tedbirlerimizi almaz ve yılların ihmaline bir son vermezsek, nüfus da arttı, gelmekte olan depremin sonuçları ve kayıpları 1999 depreminden çok daha ağır olur.
……………………