yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
18°C
Yalova
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
18°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

YALOVA’NIN SAHİBİ YOK MU?

YALOVA’NIN SAHİBİ YOK MU?
27.11.2022 15:36
0
A+
A-

23 YIL BOŞA GEÇTİ; DAHA NE KADAR BÖYLE DEVAM EDECEK?

 

 

  • Tarih; 16 Ağustos 1999.. Büyük depremden sadece bir gün öncesi.. Gazetemiz Kurucusu Merhum Hikmet Yurdagül, ‘YOK MU YALOVA’NIN SAHİPLERİ?’ başlıklı köşe yazısında Yalova’daki çarpık ve denetimsiz yapılaşmaya dikkat çekiyor, olası bir deprem felaketinde yaşanacak kayıpları işaret ediyordu. Bir gün sonraki büyük depremin ardından bazı ulusal gazeteler, o yazıyı sayfalarına aktarmış, Yalova yerel basınının adeta ‘ZAMAN AYARLI’ hassasiyetini okurlarıyla paylaşmıştı.

 

  • Aradan tam 23 yıl geçti.. Büyük felaket sonrası yanlışlardan dönmek, hataları telafi etmek için ciddi bir zaman dilimi; yaklaşık çeyrek asır. HABERCİ olarak bu süre içinde defalarca yerel yönetimleri uyardık, siyasilere-bürokratlara seslendik, ‘Yapmayın, etmeyin; önlem almakta gecikiyorsunuz, yapmanız gerekenleri yapmıyorsunuz’ dedik; dinletemedik. Yönetenler dinlemedi, ancak kabul etmeliyiz ki, kamuoyundan da bu yönde bir baskı gelmedi; acı çeken on binlerce insan sessizliğe gömüldü.

 

  • 23 gün değil, 23 hafta ya da ay değil. 23 koca yıl.. Neler yapılmazdı ki; yüzölçümü ülkenin en küçük vilayetlerinden biri olan Yalova’da? Pekala yeni bir şehir inşa edilebilir, hem insanların sağlıklı binalarda ikametleri sağlanabilir hem de başta trafik olmak üzere, pek çok sorun kökünden çözülebilirdi. Ancak Yalova’nın seçilmişleri, şehrin yönetenleri ve siyasiler 23 yıl boyunca birbirleriyle didişmekten ve koltuk kavgasından başka bir şey yapmadılar.

 

  • Haber/Yorum – İbrahim Yurdagül

 

17 Ağustos 1999 depremi sonrası; 2002, 2007, 2011, 2015, 2018 yıllarında milletvekili seçimleri, 2004, 2009, 2014, 2019 yıllarında yerel seçimler. Yani; referandum ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri dışında, yerelde ve genelde Yalova olarak temsilcilerimizi seçtiğimiz tam 9 seçim. 9’unda da gündem deprem olmadı, öncelik deprem olmadı; depreme yönelik önlemler konuşulmadı-tartışılmadı. Toplum duyarlılık göstermeyince seçilmişler de ilgi göstermedi ve 23 yılımızı heba ettik.

……………………

Deprem sonrası heyecanla; UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ diyorduk ya. Bal gibi de UNUTTUK. Deprem korkusuyla apar-topar bir karar aldık; zemin+3 kat diye. Sırf bu gerekçeye dayanarak yıkılması gereken hasarlı binalar yıkılıp yerlerine yenileri yapılamadı! Kat sınırı yüzünden sağlıksız yapı stoğu eritilemediği gibi, sağlam zeminli arsa-arazi üretilip yeni bir şehir de inşa edilemedi. Depremi tamamen zemine bağladık, zemin tehlikesini de kat sınırı ile hallettiğimizi zannettik ve sonuç: 23 yılın sonrasında binlerce insan ciddi hasar görmüş binalarda oturmaya devam ediyor. 23 yıl gecikmeli de olsa doğru karar alan ve yıkılacak binalardaki kat sayısını koruyan belediye yönetiminin bu süreçte atacağı adımlar ise henüz bilinmiyor.

…………………..

Bilim insanları kentsel dönüşümü tarif ederken, ‘sağlıksız yapıların deprem güvenlikli yapılara dönüştürülmesi esastır. Dönüşümde öncelik estetik değil güvenlik odaklı olmalıdır’ diyor. Ancak Yalova’yı yöneten irade hala daha somut bir adım atabilmiş ve kentsel dönüşümde önceliğini belirleyebilmiş değil.

…………………..

23 yıl önce, depremden sadece 1 gün öncesine tesadüf eden yazısında, gazetemiz Kurucusu Merhum Hikmet Yurdagül, ‘YOK MU YALOVA’NIN SAHİPLERİ?’ başlıklı köşesinde depreme dikkat çekmiş ve Yalova kamuoyuna seslenmişti. Aradan 23 yıl geçtikten sonra bugün biz, hem yerel yönetimleri ve STK’ları hem de halkımızı uyarmayı görev addediyor ve diyoruz ki: AKLIMIZI BAŞIMIZA ALALIM! 23 yılı boşa geçirdik, artık buna bir son verelim. Öncelik kamuoyunun, yani Yalovalıların. Ailesinin, eş-dost-akrabasının, sevdiklerinin can güvenliğini düşünen her birey; seçtiklerini, şehrin seçilmişlerini göreve davet etmeli. Eğer sokaklar önceliğini deprem güvenlikli konutlar olarak belirlemezse, bu sorun siyasetçinin umurunda bile olmaz. 23 yıldır olmadı, bundan sonra da olmaz. Çünkü bu; meşakkatli bir yol. Çünkü bu; ıvır-zıvır polemiklerle değil, ciddi projelerle yola çıkılacak, zahmetli bir iş. Çünkü bu; fedakarlık ve cesaret isteyen, vizyon gerektiren bir durum.

…………………..

Uzmanlar uyarıyor, bilim insanları sürekli hatırlatıyor; BÜYÜK DEPREM KAPIDA diye. Eğer önümüzdeki kısa sürede Yalova olarak tedbirlerimizi almaz ve yılların ihmaline bir son vermezsek, nüfus da arttı, gelmekte olan depremin sonuçları ve kayıpları 1999 depreminden çok daha ağır olur.

……………………

  • Tüm bu hatırlatmalardan sonra HABERCİ olarak diyoruz ki: Başta YTSO olmak üzere, lokomotif sivil toplum kuruluşları ve özellikle de Yalova Üniversitesi ciddi bir organizasyona imza atsın. Vakit kaybetmeden şehrin seçilmişleri-atanmışları ile bir araya gelinsin. Ciddi bir panel ya da konferans ile Yalova’nın deprem öncelikli yol haritası belirlensin. Ortaya konulacak görüşlerin ardından ortak akılla ortak kararlar alınsın ve uygulamaya konulsun. Aksi taktirde yarın çok geç olabilir ve hiç kimse, hukuken olmasa da vicdanen, yaşanacakların hesabını veremez, sorumluluğunu taşıyamaz ve kaldıramaz.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.