9 bin ton kapasiteli 7 midye çiftliği tam kapasite ile üretime geçtikleri zaman ekonomiye katkıları yıllık 200 milyon TL’ye yakın olacak..
TÜRKİYE’DE İLK KEZ ORGANİK MİDYE HASADI YAPILDI
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, “Daha sağlıklı, hijyenik şartlarda üretilmiş midyelerin hem denizlere katkı sağlaması hem ekonomik alanda vatandaşımıza gelir sağlaması amacıyla bir proje başlattık” dedi..
Haber / Zeynep TAŞTAN
Kocadere açıklarında düzenlenen midye hasat törenine, Yalova Valisi Muammer Erol, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar ve Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli katıldı. Marmara Denizi’nde, organik atık ve planktonlarla beslendiği için suyu temizleyici özelliği bulunan Akdeniz midyelerinin yetiştirildiği çiftliklerde ilk hasat yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle, müsilaja karşı önlem olması da amaçlanan ve başvurusu yapılan yıllık 9 bin ton kapasiteye sahip 7 tesisten kurulumu tamamlanan 4’ünde ilk hasat yapılmaya başlandı.
‘ANORMALLİK TESPİT EDİLMEDİ’..
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, Yalova’da üretilen midyelerin son derece sağlıklı olduğunu belirtti. Atalay, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Midyeler denizi temizleyen en önemli canlılardır. Bunlar halkımız severek tüketiyor. Daha sağlıklı, hijyenik şartlarda üretilmiş midyelerin hem denizlere katkı sağlaması hem ekonomik alanda vatandaşımıza gelir sağlaması amacıyla bir proje başlattık. Bu proje çerçevesinde Yalova en önemli illerimizden bir tanesi. Biliyorsunuz geçtiğimiz yıl müsilaj problemi oluşmuştu. Bunu önlemede midyeler, çift kabuklular çok önemli canlılar. Marmara Denizi’nde özellikle Yalova bölgesine 7 tane tesise müsaade edildi. Bu 7 tesisin 9 bin ton kapasiteyle midye üretebilecek şekilde planlandı. Bu sene neredeyse 6 bin tona yakını yetiştirilmeye başlandı. Midyeler son derece sağlıklı. Bunlar her iki haftada bir hem su analizleri hem et analizleri yapılıyor. Hiçbirinde şu ana kadar anormallik tespit edilmedi. Hem ekonomiye hem halkımıza daha iyi, güzel şartlarda midye vererek bütçelerine katkı sağlayarak aynı zamanda denizi temizleyerek geliştirilen bir sistem. Dünyanın çok farklı bölgelerinde çok daha önceden başlamış. Ülkemizde de mavi vatanın ne kadar önemli olduğunu anladıkça değerleri git gide artırıyoruz” dedi.
‘BELLİ KOTA GETİRİLDİ’..
Midye çiftliklerinin doğal resif alanı olduğunu söyleyen Atalay, “Balıkçılarımızın avlak sahaları kapatılmaması lazım. Buna göre planlama yapıyoruz. Belli bir kota getirdik. Midye çiftlikleri doğal resif oluşturuyorlar. Doğal resifte balıklar rahat yaşıyor, üreme ortamları daha sağlıklı oluyor ve bunların arasına giren yavru balıklar diğer balıklardan korunduğu için daha hızlı bir gelişim sağlıyorlar. Dolayısıyla hem balıkla hem denizle hem balıkçıyla dost bir yetiştiricilik sistemi kuruldu. En güzel noktası da bunlara yem verilmiyor. Denizden kendisi yemini alıyor” ifadelerine yer verdi.
‘YALOVA’DA 7 ÇİFTLİK VAR’..
Yalova Üniversitesi Armutlu Meslek Yükselokulu Öğretim Görevlisi Harun Yıldız ise, “Burada ilk organik midye hasadını yapmış bulunmaktayız. Bu ürünler lavra aşamasından kolektörlere tutturmak suretiyle hasatlık boya getirdiğimiz midyelerimiz. Yalova’da şu anda 7 tane midye çiftliği var. Bursa’da 21 tane midye çiftliği kurulma aşamasında. Yalova Üniversitesi olarak bu midye çiftliklerinin organizatörlüklerini yapmaya çalışıyoruz” dedi.
‘SONUNA KADAR DESTEKÇİSİYİZ’..
Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli de hasatla ilgili, “Ziraat Odası Başkanlığı’nı balıkçılıktan dolayı yapıyorum. Bizim tarlamız deniz. Bulunduğumuz bölge hem balık resifi olarak hem balık yumurtlama alanları olarak önemli bölgeler. Midye çiftliklerinin herhangi bir kimyasal bir atığı olmadan dolayı burası doğal midye çiftlikleri. Bir midye günde 6-7 litre midye temizliyor. Demek ki burada milyonlarca midyenin günde kaç litre suyu temizledi, filtre yaptığı ortada. Denizim daha temiz oluyor. Hem halkımız sağlıklı midye yiyecek hem ekonomimize çok büyük katkısı olan bu çiftliklerin daha çok büyümesi istiyoruz. Balıkçılara herhangi bir zararı olmadığı gibi büyük bir katkısı olacak. Yavru balıkların midyelerden beslenmesi ile gelişmene katkı sağlayacaktır. Böyle çiftliklerin kurulması çok önemli. Sonuna kadar da destek veriyoruz” dedi.
‘PAZARA SUNULDU’..
123 kilometrelik sahile sahip Yalova’nın Marmara Bölgesi’nde önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatan İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, balık avcılığının yanı sıra midye yetiştiriciliğini önemsediklerini söyledi. Parıldar, “9 bin ton kapasiteli midye çiftlilerinin tam kapasiteye eriştikleri takdirde yaklaşık bu günkü değeri ile 200 milyonluk, dolaylı olarak da 400-500 milyon liralık katma değer uluşturacak. Bu da ilimizdeki üretim alanlarının etkin kullanımı açısından çok kıymet, değer verdiğimiz bir konu. İyi tarım uygulamalarında, organik tarımda ilk ve tek midye çiftlikleri. Bu anlamda bizler de şu anda yapmış olduğumuz hasatlarda hep iyi tarım uygulamaları prensiplerine uygun olarak hem organik tarım prensiplerine uygun olarak üretim yapıldığını ve bu üretimin İyi Tarım ve Organik Tarım Sertifikayla pazara sunulduğunu da müjdelemek istiyoruz. Bir buçuk yıl önce planlama ve kurulum yaparak üretime başladıklarını söyleyen Kahraman Bingöl, Önümüzdeki yıl hasat sürecini hızlandıracaklarını kaydetti. 2 yıl içinde kapasitelerini 2 bin tona çıkarmayı hedeflendiklerini anlatan Bingöl “Tamamen organik, temiz, insan sağlığına zararlı metal gibi besinlerin olmayacağı şekilde ürünlerimizi piyasaya satmayı düşünüyoruz. Kullandığımız sistem tüm dünyada, Avrupa’da İzlanda’da yapılan ve çok ciddi verim alınan bir sistem. Bu ülkelerde bizim ülkemizde olduğu gibi kaçak toplanma ile değil tamamen çiftliklerde üretilerek yapılan bir sistem. Biz de bunu ülkemizde yayarak, teçhizatlar büyüterek karada da bunun dağıtımını ve en uygun yollardan bozulmadan, zehirlenmeden son kullanıcıya ileterek üretimi artırmayı hedefliyoruz” dedi.
‘4 YIL SONRA TAM KAPASİTEYE ULAŞMAK İSTİYORUZ’..
Midye Çiftliği İşletme Sahibi Ali Evsen ise, açıklamasında şu sözlere yer verdi: “2021’in Şubat ayında sistemimiz kurmaya başladık. Yine 2021 Haziran ayında ilk kolektörlerimizi denize saldık. Bunun akabinde bun sene ilk kırımlarımızı, seyreltmemizi gerçekleştirdik. 2 Ağustos 2022 itibariyle hasatlarımıza başladık. Tarım Bakanlığımızla beraber yürüttüğümüz organik midye çerçevesinde belgelendirme sürecimiz devam ediyor. Bakanlığın haftalık rutin kontrollerinde son tüketiciye sağlıklı midyeyi ulaştırmak için elimizden geleni yapacağız. Hedefimiz ihracat dahil olmak üzere, bu ürünün kullanılacak her alanına girmeye çalışmak. 170 dönüm alan üzerine kurulu çiftliğimiz. 2 bin 500 ton kapasitesi var. 4. yılın sonunda tam kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. 2021’de 70 bin ton Türkiye’de midye tüketimi var. Çiftlikler artıkça bu tüketim payında alanımız artacaktır. Pazar konusuyla alakalı Türkiye’de şu anda problem yok. İhracatı ve işlemeyi de kattığımızda ihtiyaç doğacaktır. Marmara Denizi de bu konuda en şanslı yerlerden birisi midye üretiminde. 4-5 yıl sonra Marmara Denizi’nde midye üretimi ile ilgili çok farklı konuşacağız.”