yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,3652
EURO
34,9611
ALTIN
2.325,56
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
22°C
Yalova
22°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
18°C

‘ZEHİRLENEN KİŞİYE ETİL ALKOL VERİLEBİLİR’

‘ZEHİRLENEN KİŞİYE ETİL ALKOL VERİLEBİLİR’
19.12.2021 14:15
0
A+
A-

 

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

İç Hastalıkları Uzmanı Cevat Türkay, sahte içkinin ne gibi olumsuz sonuçlar doğurabildiğini, nasıl müdahale edilmesi gerektiği gibi konularda açıklamalarda bulundu. Dr. Türkay, erken müdahalenin önemine değinerek sağlık kuruluşlarına uzak bölgelerde metil alkol tüketerek zehirlenen kişilere ilk etapta etil alkol verilerek müdahale edilebileceğini söyledi.

‘İçki olarak kullanılmamalı’..

İç Hastalıkları Uzmanı Cevat Türkay, metil alkolün hiçbir zaman içki olarak kullanılmadığını çünkü çok zehirli bir madde olduğunu belirterek, “Sahte içkinin aslı metil alkoldür. Bu ilk çağlardan bu yana bilinmekte olan bir madde. Eski mısırlılar bunu odun talaşının damıtılması sonucu elde etmişler ama mumyalamakta kullanılmış. Hiçbir zaman içki olarak kullanılmamış. Günümüzde de sanayi ürünüdür. Aslında hiçbir zaman içki olmaması gerekir çünkü fevkalade zehirli bir maddedir. Alındığında insan vücudunda en düşük dozda körlük en ağır dozda ölüme sebep olan bir maddedir ” dedi.

‘Zehirlenen kişiye etil alkol verilebilir’..

Dr. Türkay, erken müdahalenin önemli olduğunu, sağlık kuruluşuna uzak olan yerlerde metil alkolün etkisinin ise etil alkol verilerek azaltılabileceğini dile getirerek, “Sahte içkide erken müdahale elbette ki olumsuz sonuçları mutlaka önleyebilir. Erken müdahalede mümkünse öncelikle bir sağlık kuruluşuna kişiyi ulaştırmak gerekir. Ama bunu yapamıyorsak sahte içkinin vücuttaki tahrip edici tesirlerini yok etmenin en önemli yolu kişiye sahte olmayan içki içirmektir. Vatandaşlar diyebilirler ‘ hiçbir alkolün tesiri başka bir alkolle yok edilebilir mi’. Evet, yok edilebilir. Sahte içkiyi içenlere anlaşıldıktan sonra normal alkol yani etil alkol verirseniz o sahte içki ile yarışmakta ve onun vücuttaki tahrip edici etkisini yok etmektedir. Ama tabi ki erken müdahale çok çok önemli. En önemli müdahale Nazogastrik Sonda yani mideye sonda koyup midenin yıkanarak içkinin vücuttan uzaklaştırılmasıdır” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.