Haber \ Büşra GÜNDÜZ
‘Türk Mutfağı Haftası’ etkinlikleri kapsamında Yalova Valiliği koordinesinde Yalova Belediyesi, İl Özel İdaresi, Yalova Üniversitesi, Uygulama Oteli, Yalova Şaban Temuge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Yalova A.Ş.’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Yöresel Yemeklerin Markalaştırılması’ konulu panel, Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Vali Muammer Erol, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, kurum müdürleri, oda başkanları, STK temsilcileri ve öğrencilerin hazır bulunduğu panelin açılış konuşmasını Yalova Üniversitesi Yalova Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Yasin Özaslan yaptı.
‘Tüm dünyada gastronomiye ilişkin artan bir ilgi söz konusudur’
Türk mutfağının sahip olduğu kadim ve sürdürülebilir yöresel ürünlerin daha geniş kitlelere tanıtılması amacıyla 21-27 Mayıs tarihlerinin Türk Mutfağı Haftası olarak ilan edildiğini söyleyen Özaslan, “İlk olarak 2022 yılında kutlanmaya başlayan ve bu yıl ikincisi 21-27 Mayıs 2023 tarihleri arasında kutlanacak olan Türk Mutfağı Haftası, kadim ve sürdürülebilir Türk mutfağı ve Hatay mutfağı temasıyla hem ülkemizde hem de dış ülkelerdeki büyükelçiliklerimizde kutlanmaktadır. Bu vesileyle 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinde vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyoruz. İmparatorluk bakiyesi olan bir ülkeyiz, dolayısıyla Başkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu ve neredeyse Afrika dahil birçok kültürde harmanlamış bir mutfağa sahibiz ve mutfak zenginliğimizin insanlara duyurulması, farkındalık oluşması amacıyla yapılan bu tür etkinliklerin çok yararlı olduğunu düşünmekteyiz. Gastronomi çok boyutlu bir konu, bir kaşığın içinde kimyadan sağlığa, sosyolojiden psikolojiye ve hatta sanata kadar birçok şifre saklı çünkü yiyip içtiklerimiz, milli kimliğimiz, coğrafi deneyimimiz hatta hayat tarzımızdır. Kültürün ve yaşam biçiminin bir öğesi olan mutfak kültürü, destinasyonun farklılaşması ve markalaşmasında önemli bir faktör olabilmektedir. Bir yörenin, ülkenin mutfağı kişinin diğer kültürleri tanıması açısından açılan bir pencere gibidir. Ayrıca tüm dünyada gastronomiye ilişkin artan bir ilgi söz konusudur. İnsanlar sağlıklı ve yöresel olanın peşindeler. Yöresel, organik ve hatta vejetaryen gibi seçenekler günümüzde en çok aranan ve tercih edilenler arasında yer almaktadır” dedi.
Yalova Üniversitesi Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Mehmet Emin Tura, Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler İşletme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Apaydın, Yalova Sütlüsü Kurucu Ortağı Ömer Koyuncu, Yalova Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı ve Kurtköy Girişimci Kadın Kooperatifleri Başkanı Emine Yüksekol konuşmacı olarak katıldı.