• Yalova’daki turizm yatırımları için finanse ettiği 100 milyon dolarlık yatırım bütçesini kullanamayan Suudi yatırımcı, turizm imarlı arazisi yeşil alana çevrildiği için yasal yollara başvurursa dönemin yerel yöneticileri başta olmak üzere çok sayıda kişi ve kuruma zimmet çıkabilecek.
Haber /M. Ali Cantörün
• 10 YILDIR CEVAP BEKLEYEN SORULAR..
Plan değişiklikleri, mahkeme kararları derken eski adı ile arboretum olarak bilinen arazinin akıbeti halen belirsiz. Plan-projesi hazır olan fotoğraftaki otelin yapımı yılan hikayesine döndü. Bundan sonrası için ne olacak; bilinmiyor.
İşte o kritik sorular:
1- Arsaların satış sözleşmesine uygun davranmamak ve taahhüt edilen yatırımları yaşama geçirmemek kimin suçu-günahı? Arsayı satan mı arsayı alan mı yoksa planlarla oynayan mı hesap verecek? Ata mirası topraklarda yaşanan belirsizliğin faturasını kim ödeyecek?
2- İhale yoluyla arsaları (38 dönüm turizm imarlı arazi) satın alan insanlar yatırım yapmak yerine arsaların bir bölümüne sahip olan Arap şirketine arsalarını sattılar. Firmaların taahhüt edilen turizm yatırımlarını yapmayışlarının sebebi kendileri mi yoksa yatırımlarına engel olan başkaları mı vardı; kamuoyu bu detayları niçin bilmiyor? Niçin Yalova insanı şeffaf bir şekilde bilgilendirilmiyor?
3- Yatırımcıyı kimler küstürdü? Turizm tesis alanlarını kimler konut alanına çevirmek istedi? Sonra kimler, neden çekindiler ve geri adım attılar? En sonunda arsalar hangi hakla, hangi gerekçeyle yeşil alana dönüştürüldü? 10 yıllık süreçte bu araziler üzerinde hangi ince hesaplar ile neler döndü, hangi ince ayarlar yapıldı?
4- Suudi Arabistan şirketi Al Fozan, tapusu kendine ait arsalardaki haklarından vaz mı geçecek, yoksa hak kayıplarını telafi için tazminat davaları açma yoluna mı gidecek?
5- Uluslararası mahkemeler hak kayıplarını haklı bulursa bunun ceremesini kim çekecek? Satışı yapan, sonrasında ihmali olan ne kadar seçilmiş, meclis üyesi ve bürokrat varsa; bu insanlara zimmet mi çıkacak?