yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,5687
EURO
34,9734
ALTIN
2.424,93
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Az Bulutlu
22°C
Yalova
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

YALOVA’NIN VE YALOVALININ 25 YILLIK OSB HAYALİ!

25.02.2022 08:00
0
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde Yalova Ticaret ve Sanayi Odası İstişare Kurulu toplandı. Toplantının açılış konuşmalarının ardından Yalova’da kurulan ve önümüzdeki 2-3 yıl içinde faaliyete geçerek şehir ve bölge ekonomisine önemli katkı sunmaları planlanan OSB’lerin yetkilileri son durum değerlendirmelerini yaptılar, hedeflerini açıkladılar.

OSB’ler hakkında yapılan ankete ilişkin bilgilerin de aktarıldığı toplantıda ilginç oranlar dikkat çekti. Ankete katılanların % 33’ü bilgim var, % 47’si az bilgim var, % 22’si hiç bilgim yok şeklinde yanıt vermişler. Uzun lafın kısası; Yalova’da her üç kişiden ikisinin kurulan OSB’lerden ya haberi yok ya da deyim yerindeyse ‘kulaktan dolma’ son derece sınırlı bilgiye sahip; insanlar.

Yine aynı ankette vatandaşa OSB’lerle ilgili endişeleri sorulmuş. Plansız yapılanma, kentin değerlerinin kaybolması, hazır mıyız endişesi, tarım alanlarının yok olma riski, vasıfsız istihdam v.s. gibi olumsuzluklar ön plana çıkmış.

………………………………..

HABERCİ’nin 59 yıllık arşivlerine göz attığımızda..

-90’ların sonları ile 2000’lerin başlarına göz gezdirdiğimizde..

Görüyoruz ki; bugünlerden çok daha ileri noktada çalışmalar yapılmış. Örneğin; AKSA’nın unutulmaz ismi Merhum Selçuk Ergin, AKKÖK Şirketler Grubu’nun başını çektiği Karma OSB’nin gündeme geldiği günlerde Yalova’da kamuoyu araştırma çalışmaları yaptırmak istemiş ancak siyasi engele takılmış. Dönemin Yalova siyasileri, özellikle de ANAP’ın Yalova’daki kurmayları, ‘Yalova’da ne tür yatırımların planlanacağına, sanayinin hangi yönde gelişim öngöreceğine biz karar veririz; şehrin her alandaki siyasetini biz belirleriz, siz kendi işinize bakın!’ demişler ve OSB konusunu açılmadan kapatmışlar.

……………………………….

Aradan yıllar geçti. Yalova’nın ve Yalovalının yaklaşık 25 yıllık OSB hayali, eğer olağanüstü durumlar yaşanmazsa, en geç 2-3 yıl içerisinde mutlu sonla noktalanacak; hafta içindeki YTSO organizasyonundan aldığımız izlenim bu yönde.

Ne diyelim..

Geç bile kalındı..

FORD yatırımı Yalova’ya gelecekti; Gölcük’e kaptırdık..

Niye; çünkü kısır Yalova siyaseti, ego savaşları, sen-ben çekişmeleri engel oldu..

TOGG yatırımı Yalova’ya gelecekti; Gemlik’e kaptırdık..

Niçin; çünkü arsa spekülatörleri, emlak simsarları yatırımı manipüle etti. Belirlenen şartların tamamına yakını için uygunluk sağlanmıştı, bir tek liman sorunu vardı ve o da çözülmek üzereydi, ancak son anda engellendi.

Umarız benzer durumlar bugünün yatırım girişimcilerine bir son dakika sürprizi olarak yaşatılmaz da Yalova, ekonomideki gelişim hedeflerinden uzaklaşmaz.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.