yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2745
EURO
34,7721
ALTIN
2.381,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Açık
18°C
Yalova
18°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

YALOVALI ÇİFTÇİLER ALARMDA

YALOVALI ÇİFTÇİLER ALARMDA
20.07.2022 15:46
0
A+
A-

 

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çayır tırtılı ile mücadele için düğmeye basarak, bulaşık ayçiçeği alanlarında drone ile ilaçlama yaptırıyor..

..”Çiftçilerimizin, bu zararlı için mücadelede, il ve ilçe müdürlüklerimizin belirlediği tarım ilaçlarını, arıların yoğun olmadığı bölgelerde ve saatlerde kullanmaları önem arz ediyor.”

..”Müdürlüklerimizin teknik elemanlarının yönlendirmesi ve çiftçilerimizin yoğun gayretleriyle yürüttüğümüz mücadele çalışmaları yapılıyor.”

 

Haber / Zeynep TAŞTAN

Ayçiçeği üretiminin önemli merkezlerinden Trakya’da başlayan çayır tırtılı istilası, Yalova’ya kadar geldi. Üreticilerin ilaçlama yöntemi olarak traktörler arkasına takılan standart pülverizatörlerle yaptıkları ilaçlama yöntemi ürün kaybına neden olduğundan drone ile ilaçlama konusunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurmaları üzerine, drone firmalarıyla görüşerek durumun aciliyetine binaen mücadele 19 Temmuz itibariyle başlatıldı.

İLAÇLAMA GEÇ SAATLERE KADAR YAPILDI..

Kılıç, Laledere ve Kabaklı köylerindeki bulaşık alanlarda deltamethrin etken maddeli tarım ilacı (1 dekar alana 25 cc) uygulaması yapıldı. İlk günkü uygulamaya İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, İl Müdür Yardımcısı Selçuk Yaman, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Necdet Tuncer ve teknik ekiplerinin gözetiminde ilaçlama yapıldı. Teknik ekipler de gece geç saatlere kadar ilaçlamaya eşlik ederek yapılan ilaçlamanın çayır tırtılı üzerindeki etkilerini tespit ettiler. Ayçiçeğinde büyük zararlara neden olan çayır tırtılına karşı Çiftlikköy ve Altınova ilçelerine bağlı köylerdeki 3 bin 605 dekarlık ayçiçeği ekim alanlarının bayram öncesi ve bayram süresince yapılan sürvey çalışmalarında ilk etapta tespit edilen 500 dekarlık alanda ilk gün yapılan drone ilaçlamasından alınan olumlu etkiler üzerine ertesi gün de 465 dekar bulaşık alanın drone ile ilaçlanmasına devam edildi. Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Çiftlikköy İlçe Müdürlüğü teknik ekiplerince ayçiçeği ekilişi yapılan diğer alanlarda sürvey çalışmalarına devam ederken, bulaşık alanların artması tespit edildiğinde drone ilaçlamasına devam edilecek.

‘REKOLTE KAYBI YAŞANMAYACAK’..

Tarım ve Orman Bakanlığı, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Sosyal medyadan yapılan açıklamada, çayır tırtılına karşı yer aletleri ve İHA’larla etkin bir mücadele yürütüldüğü ifade edildi.  Açıklamada, Tekirdağ, Konya, Edirne, Kırklareli ve Adana başta olmak üzere ülke genelinde 61 ilde ayçiçeği yetiştiriciliği yapıldığı belirtilerek, “Sınırlı alanlarda görülen ‘Çayır Tırtılı Zararlısı’ kaynaklı önemli bir rekolte kaybı beklenmemektedir. Ayçiçeğinde bir önceki yıla göre yüzde 6 üretim artışı ile 2 milyon 550 bin ton rekolte öngörülmektedir” denildi.

‘KONTROL ALTINA ALINACAK’..

Teknik ekiplerin çalışması sonucu çayır tırtılı ile mücadelenin kontrol altına alınacağını duyuran İl Müdürü Suat Parıldar, “Son günlerde bölgemizde görülen ayçiçeği çayır tırtılı (Loxostege sticticalis) zararlısı ile mücadelede tarla pülverizatörleri ve drone ile ilaçlama yapılıyor. Çiftçilerimizin, bu zararlı için mücadelede, il ve ilçe müdürlüklerimizin belirlediği tarım ilaçlarını, arıların yoğun olmadığı bölgelerde ve saatlerde kullanmaları önem arz ediyor. Müdürlüklerimizin teknik elemanlarının yönlendirmesi ve çiftçilerimizin yoğun gayretleriyle yürüttüğümüz mücadele çalışmaları yapılıyor. İlaçlanması aciliyet arz eden, tırtılın yoğun olduğu alanlar, yer aletleri ve drone kullanılarak yapılan mücadeleler neticesinde kontrol altına alınacak” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.