yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,4923
EURO
34,9263
ALTIN
2.438,81
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Parçalı Bulutlu
20°C
Yalova
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
21°C
Cumartesi Çok Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

YALOVA’DAN TÜM DÜNYAYA!

YALOVA’DAN TÜM DÜNYAYA!
27.04.2022 17:23
0
A+
A-

 

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, DowAksa Karbon Elyaf Kompozit Malzeme Üretim Tesisi’nin temel atma töreni için Yalova’ya geldi. Bakan Varank’ı; Vali Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, AK Parti İl Başkanı Muğlim Bağatar, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Akkök Holding Yönetim Kurulu Başkanı Raif Ali Dinçkök, Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı ve DowAksa Başkan Vekili Ahmet Dördüncü ve DowAksa İcra Kurulu Başkanı Douglas Parks ile şirketin üst düzey yöneticileri karşıladılar.

‘Ülkemize katma değer sağlayacak’

Temel atma töreninde konuşan Bakan Varank, DowAksa’nın Türkiye’nin ilk ve tek, dünyanın sayılı karbon elyaf üreticilerinden olduğunu söyledi. Türkiye’yi küresel bir üretim üssü haline getirme gayretlerinin meyvelerini verdiğini dile getiren Bakan Varank, “DowAksa firması, zaten uzun süredir Yalova’nın, ülkemizin katma değerli üretimine ve ihracatına önemli katkılar sunuyordu. Bugün temelini atacağımız yeni yatırımla firma, üretim kapasitesini 2 buçuk kat artırarak, ülkemize sağladığı katma değeri çok daha yukarılara taşıyacak” dedi.

‘En iyi karbon elyaf Yalova’da üretiliyor’

Yıllar içerisinde sektörel ihtiyaçların ve beklentilerin farklılaştığını belirten Bakan Varank, “Karbon elyaf da malzeme biliminin dünyaya kazandırdığı katma değeri çok yüksek ürünlerden biri. Sergilediği özellikleriyle farklı sektörler tarafından her geçen gün daha da fazla tercih ediliyor. Havacılık, uzay, savunma, inşaat, otomotiv ve yenilenebilir enerji sektörlerinde geniş kullanım alanına sahip, son derece stratejik bir malzemeden bahsediyoruz. Çelik ve alüminyum gibi standart malzemelerle çevreye saygılı emisyon ve yakıt tüketimi değerlerini tutturmak oldukça zor. Bu açıdan, karbon elyaf, sahip olduğu üstünlükleriyle daha çevreci ürünlerin üretilmesini mümkün kılıyor. İşte, DowAksa, bu olağanüstü malzemeyi Türk mühendislerinden oluşan ekibiyle kısa sürede geliştirip uluslararası standartlarda üretebilmeyi başarmış bir firma. Üstelik dünyanın hem en ekonomik hem de en iyi performansa sahip karbon elyafı burada, Yalova’da üretiliyor” diye konuştu.

‘30’dan fazla ülkeye ihraç’

Karbon elyaf sektörünün her yıl ortalama yüzde 15 oranında büyüdüğünü dile getiren Bakan Varank, sözlerini şöyle tamamladı: “Geçtiğimiz yıl 118 bin ton olan talebin, 2030 yılında 400 bin tona ulaşması öngörülüyor. Pazardaki bu talebi öngörerek 2012 yılında bu vizyoner yatırıma imza atan firmamız bunun karşılığını hızlı bir şekilde aldı ve bugün artık ürün gamı, mühendislik çözümleri ve know-how’ı ile karbon elyaf ve kompozit sektöründe dünyanın önde gelen global tedarikçilerden biri oldu. DowAksa’nın bu başarısının arkasında elbette akrilik elyafta dünya lideri olan Aksa ile malzeme bilimi konusunda öncü Dow’un bilgi ve deneyimi var. Yabancı bir şirketin üretim lisansına bağlı olmadan, kendi kaynaklarımızla karbon elyafı üretebiliyor olmamız, ülkemiz adına son derece gurur verici. Firmamızın Ar-Ge çalışmaları, yenilikçi üretim teknolojisi ve ürünlerinin rekabetçi üstünlükleri o kadar iyi ki yerli olarak ürettiği ürünlerini 30’dan fazla ülkeye ihraç ediyor. DowAksa’nın yakaladığı başarılar, elbette kendiliğinden olmadı. Yenilikçi politikalarımızla işletmelerimizin Ar-Ge, tasarım, yatırım ve üretim faaliyetlerini destekleyerek mal ve hizmetlerin katma değerini ve rekabet güçlerini artırıyoruz. TÜBİTAK, Kalkınma Ajanslarımız ve KOSGEB aracılığıyla firmalarımızın, müteşebbislerimizin projelerini destekliyoruz. Bakanlık olarak bizler tesis ettiğimiz yatırımcı dostu iş ortamı ile sektörün her zaman yanındayız. Bu doğrultuda, kurulduğu günden itibaren Bakanlık olarak farklı desteklerimizle DowAksa’nın da yanında olduk. DowAksa, yatırımcılara rekabetçi ve sürdürülebilir bir üretim yapabilmeleri için uygun ortam sunduğumuz, benzersiz lojistik avantajları olan Yalova Kompozit ve Kimya İhtisas OSB’de yer alıyor. Firma yetkililerinden aldığım bilgiye göre talep çokluğundan fabrika, mevcut üretim kapasitesini doldurmuş durumda. İşte, yıllara sâri bu yatırımla kurulu üretim kapasitesini iki buçuk kat artıracak, 500 kişiye yeni istihdam imkânı oluşturacak. Bu yatırımlar, Türkiye’yi karbon elyaf ve kompozit sektörünün dünyadaki en büyük oyuncularından biri yapacak. Böylesine kıymetli ve stratejik ürünü daha fazla üretebilmek için DowAksa’nın bu yatırımını oldukça önemli buluyorum. Türkiye’nin milli teknoloji ajandasında ilk sıralarda yer alan e-mobilite, uzay, savunma sanayii ve yenilenebilir enerji alanlarında ihtiyaçlarımızı kendimiz karşılayabileceğiz.”

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.