Bugüne kadar Yalova’da 14 vali görev yaptı.
Yaşar Yaycı son kaymakamımızdı. Valiliğe geçiş sürecinde kurucu valiydi. Ardından Osman Nuri Eyövge, Dr. Süleyman Oğuz, Nihat Özgöl, Yusuf Erbay, Mehmet Ersoy, tekrar Yusuf Erbay, Dursun Ali Şahin, bir daha Yusuf Erbay, Osman Çapalı, Esengül Civelek, Selim Cebiroğlu, Tuğba Yılmaz, Muammer Erol Yalova valisi olarak görev yaptı. Son valimiz Dr. Hülya Kaya oldu.
İlçe konumundayken 1995 yılına kadar 22 kaymakamımız vardı. İlk kaymakamımız Refik Şefik Soyer, son kaymakamımız Yaşar Yaycı’ydı.
Cumhuriyet tarihi boyunca 24 belediye başkanımız oldu. Aralarında görevlendirmeler de mevcuttur.
İl olduktan sonra atama ve görevlendirmelerle birlikte 7 belediye başkanıyla tanıştık.
Sırasıyla İbrahim Uzun, Yakup Bilgin Koçal, Barbaros Hayrettin Binicioğlu, Yakup Bilgin Koçal, Ömer Arslan (Dört ay görevlendirme), Vefa Salman, Vefa Salman ve Mustafa Tutuk Yalova’nın belediye başkanı oldu.
Cevdet Aydın, Yaşar Okuyan, Hasan Suna, Muharrem İnce, Şükrü Önder, İlhan Evcin, Temel Coşkun, Fikri Demirel, Meliha Akyol, Ahmet Büyükgümüş, Özgür Özel, Tahsin Becan olmak üzere 12 milletvekili Yalovamıza hizmet etti.
İki tane Yalova lisemiz, iki tane de Atatürk okulumuz oldu.
Bir tek Yalova Seyahat değişmedi.
Yaşar Okuyan hastanesinin adı değişti Devlet Hastanesi oldu. Hatta Yaşar Okuyan bulvarının adı bile değişti. Ama halk hala Yaşar Okuyan adını kullanıyor.
Gökçe Barajı değişmedi. Ne zaman kuraklık olsa susuzluk sendromu yaşıyoruz.
Esenköy tünelleri bitmedi. Ben çocuktum Nato yolu olacak diye anlatırlardı. 59 yaşına geldim yol hala tamamlanamadı.
Belediye binası değişmek üzere ama PTT 100 yıldır aynı yerinde duruyor.
Halk Eğitim’in bina yapısı değişse de konferans salonu olarak yerini koruyor.
Merkez Camii Rüstem Paşa’nın hemen yanı başına bazı mülkler istimlak edilerek inşâ edilmiş. Mülk sahiplerinden hala kızanlar var. Cami rahmetli Cengiz Koçal döneminde yapılmış. En önemli özelliği kubbesinde Türkçe harflerle “Allah” yazması ki bu Türkiye’de bir ilktir.
Eski Hükümet Konağı Kent Müzesi şekline dönüşmüş vaziyette yerini muhafaza ediyor.
Süleyman Bey Mahallesi Camii depremde hasar görünce yeniden yapılmış. Ve Yalova’nın ilk kubbeli camisi olduğu için adı değişip Kubbeli Camii olmuş. Şimdi o da yıkıldı ve yenisi yapılıyor.
DÜÇ (Devlet Üretme Çiftlikleri) TİGEM (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) oldu. Şimdilerde dörde bölündü. Üniversite, çiçekçiler, belediye ve Rizom aralarında paylaşım yaptı. Rizom’un Yalova’yla bir alaka ve bağlantısını ben kuramadım.
Arberetum da değişti. O kadar değişti ki konumunu artık çözmek uzmanlık ister desem abartmış olmam.
Velhasıl değişerek ilerliyoruz.
Biraz da gelişerek ilerlesek iyi olacak…
2023’ün rakamlarının toplamı bizim plakamızın 7’sini oluşturuyor.
2024’e gireceğiz ve rakamların toplamı 8 olacak.
Bizim yılımız geride kaldı.
Üstelik bir de seçim var önümüzde…
Hayırlısı olur inşallah diyelim.