15 Mayıs 2009 yılında Umut Mühendisliği kurduğumda Yalova Üniversitesi de 31 Mayıs 2008’de Resmi Gazete ’de yayınlanarak kurulalı bir yıl olmuş yeni bir üniversite idi. Yani hemen hemen firmam ile akran. Yeni kurulan firma da yeni kurulan üniversite ile benzer süreçler ile emekler. Firma ticari sicilini oluşturur oluşturmaz fiziki mekanını planlar. İşyeri açılışını yapar, muhasebe sürecini yönetir, ürün ya da hizmet üretim akışını oluşturur ve müşterilerine niçin onu tercih etmeleri gerektiğini anlatan haklı gerekçeler üretir.
Üniversite de benzer süreç ile yapılanır. Öncelikle varlığını tescil ettirir. Sonra fiziki mekan oluşturur. Açılışını yapar. İdari kadrosunu kurar. Akademik kadrosunu seçer, teşkil eder. Sonra öğrencilere ne verebileceğini, niçin onu tercih etmeleri gerektiğini anlatacak haklı gerekçeler üretir.
Firmalar müşterilerle, üniversiteler öğrencileri ile vardır. Firmalar hizmet ya da ürün üreten kadrosuyla, üniversiteler de akademik kadrosuyla kalite üretirler.
Biri ticaret diğeri eğitim sektöründeki iki yapılanmanın sürecinin benzerlikleri ve ayrılıkları olabilir lakin üzerinden 13-14 yıl geçmiş bir firma da bir üniversite de geldiği noktayı ele alıp, gerçekten hedeflediği yerin burası olup olmadığını analiz etmesi gereklidir. Firma olarak bunu yapmak genelde kolaydır. İşletmecisi çoğunlukla değişmeyen firmaların işverenleri kendilerine bu soruyu çok rahatlıkla sorup cevabını alabilirler. Lakin üniversitelerde bu soruyu cevaplayacak tüzel kişi temsilcisi çok değişken ise gelinen noktanın olması gereken nokta olup olmadığının analizini öğrenciler (firmalardaki müşteri anketleri gibi) değerlendirebilir diye düşünüyorum.
Geçen yıl başladığım yüksek lisans eğitim hayatıma Yalova Üniversitesi’nde devam eden bir öğrencisi ve bu şehirde 13 sene ticaret hayatını bitirmiş bir işveren olarak üniversitemizin geldiği nokta ile hedeflediği noktanın çok farklı olduğunu düşünüyorum. Firmanın geldiği noktadan işvereni sorumludur. Üniversitenin geldiği noktadan ise Rektörü.
Çok yakın bir süre önce bu noktada bir isim değişikliği ile bir tazelenme oldu. Bu yenilenme ile umarım üniversite hedeflerine daha fazla yönelerek öğrencilerinin üniversiteye meylini, gayretini, akademik çalışmalarının başarısını artıracak hamleler yapar. Mekansal eksiklikler giderilir, kampüste yaşam cazip hale getirilir, cennet Yalova’nın üniversiteye tahsis ettiği sahil şeridi gençliğe uygun tasarlanır, dokusuyla, kültürü ile, kurumsal kimliği ile gerçek bir üniversite olur.
Bu başarılabilirse bu şehir kazanır, ülke kazanır, hocalar kazanır, öğrenciler kazanır. Hem maddi hem manevi kazanımlar bu ili ve üniversiteyi mest eder.
Aynı firmalar gibi kurulur, geliştirilir, büyütülür ve markalaştırılır üniversiteler. Firmaların odağında para ve müşteri kazanmak, üniversitelerin odağında ise akademik başarı ve öğrenci kazanmak vardır.
Firmam için de Üniversitem için de Yalovam için de hedeflenen noktalar ile gelinen noktalar örtüşmüyor. Firmam için çözüm üretme hamleleri yapıyorum. İki yeni hizmet iki önemli başlık kazandırıyorum. Birine başladık. Yalova Umut İlkyardım Eğitim Merkezi ile artık bu hizmeti de firmam ile sağlayabiliyorum. Ay sonunda ise OSGB bünyesinde verilecek hizmetlere özel, iki bakanlık tarafından ortak hazırlanan bir yönetmelik ile kuralları belirlenerek yayınlanan önemli bir hizmeti ilimize ve ülkemize kazandıracağız. Türkiye’de ilk olacak bir yöntemle Yalova’da farklılık oluşturacağız.
Şimdi top yeni Rektörümüzde. Akranlarını geçmek, cennet Yalova’ya değer katacak hamleler yaparak üniversiteyi markalaştırmak gibi bir zor görev artık onun. Allah yardımcısı olsun. Bir şehrin üniversitesi kimliğini belirleyen önemli bir kurumudur. Bizler de destek olalım. Ben öğrencisi olmak ile destek veriyor, destek alıyorum. Herkesi de destek vermeye, üniversiteyi kucaklamaya, takip etmeye, birlikte hareket etmeye davet ediyorum.
Vesselam