..”5 yıla yakındır hizmete girmesini beklediğimiz, önce Yeni Yalova Devlet Hastanesi, ardından Şehir Hastanesi, bilahare Tıp Fakültesi Hastanesi, en nihayetinde Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak açılacağı ifade edilen yeni hastanemiz, -sebebini kamuoyuyla paylaşmadıkları için bilemiyoruz- bir türlü hizmete girmemiştir. Bekliyoruz. Bekleyeceğiz.”
..”Önümüzdeki Eylül ayında tekrar açılacağı müjdesi verilen, Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi faaliyete geçtikten sonra, mevcut Yalova Devlet Hastanesi’nin akıbeti konusu izaha muhtaçtır.”
Haber / Zeynep TAŞTAN
Yalova’da en önemli sorunların başında sağlık olduğunu söyleyen Gelecek Partisi Yalova İl Başkanı Kürşat Emre Çandır, gazetecilere açıklamalarda bulundu. OSB’lerin Yalova’ya gerçekleştireceği yatırımlarla nüfusun hızla artacağını belirten Çandır, “Hızla artan nüfusu, farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmaların artan ilgisi ile Yalova’mızın, önümüzdeki dönemde bölgesinin parlayan bir yıldızı olacağı aşikardır. OSB’lerin Yalova’da gerçekleştirdikleri yatırımlarla birlikte artacak nüfus, uzun süredir ülke gündemini meşgul eden sığınmacıların eklenmesiyle birlikte, birçok sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu sorunların başında, sağlık konusu öncelikli olarak gelmektedir” ifadelerine yer verdi.
‘HİZMETE GİRMESİ İÇİN BEKLİYORUZ’..
Hastanenin hizmete girmesi için hala beklediklerini söyleyen Çandır, “5 yıla yakındır hizmete girmesini beklediğimiz, önce Yeni Yalova Devlet Hastanesi, ardından Şehir Hastanesi, bilahare Tıp Fakültesi Hastanesi, en nihayetinde Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak açılacağı ifade edilen yeni hastanemiz, -sebebini kamuoyuyla paylaşmadıkları için bilemiyoruz- bir türlü hizmete girmemiştir. Bekliyoruz. Bekleyeceğiz. Ancak yeni hastanemizin hizmete girmesiyle birlikte sorunlar tamamıyla çözülecek gibi görünmüyor. 10 Şubat 2005 tarihi itibariyle, sağlıkta değişim programıyla beraber, şehir merkezinde faaliyet gösteren Yalova Devlet Hastanesi, -hasarlı olduğu öne sürülerek- SSK Bölge Hastanesi ile birleşmiş ve Yalova Devlet Hastanesi, haraç mezat Çiftlikköy’e taşınmıştır. Yalova halkı tam 17 senedir, sağlık hizmeti almak için Çiftlikköy’e taşınmaktadır” diye konuştu.
‘EN BASİT İŞLEMLER İÇİN EĞİTİM VE ARAŞTIRM HASTANESİ MEŞGUL EDİLMEMELİ’..
Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 3. basamak bir sağlık kuruluşu olduğunu ifade eden Çandır, “Önümüzdeki Eylül ayında tekrar açılacağı müjdesi verilen, Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi faaliyete geçtikten sonra, mevcut Yalova Devlet Hastanesi’nin akıbeti konusu izaha muhtaçtır. Bu konu ile ilgili olarak kamuoyu, bir açıklama bekliyor. Gelecek Partisi Yalova İl Başkanlığı olarak, Yalova Devlet Hastanesi’nin mevcut haliyle faaliyetine devam etmesi gerektiğinin altını çizmek isteriz. Bu durumun birçok sebebi vardır. Yeni açılacak Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 3. basamak bir sağlık kuruluşu olması hasebiyle, hiyerarşi ve hizmet verme anlayışı açısından zincirin son halkasıdır. Aile hekimliği, Devlet Hastanesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi sıralaması en doğru başvuru şekli iken, Yalova Devlet Hastanesi’nin olası kapatılma durumunda, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yükü kaldırması orta vadede mümkün değildir. En basit işlemler için dahi Eğitim Araştırma Hastanesi’nin meşgul edilmesi doğru değildir” diye konuştu.
‘YALOVA DEVLET HASTANESİ KAPATILMAMALIDIR’..
Yalova Devlet Hastanesi’nin kapatılmaması gerektiğini söyleyen Çandır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an yaklaşık 300 kişilik yatak sayısı ile hizmet veren Yalova Devlet Hastanesi, yeni kurulacak OSB’ler, artan nüfus ve önlenemeyen göçlerle birlikte yükü taşıyamaz haldedir. Polikliniklere randevu almak imkan dışıdır. Birçok branşta, 182 üzerinden randevu almak hayalden öte geçmemektedir. Bu sebeple Eğitim Araştırma Hastanesi açılsa bile, Yalova Devlet Hastanesi kapatılmamalıdır. Fizik Tedavi Hastanesi veya Kadın Doğum Hastanesi gibi düşünceler, ihtiyacı karşılayan düşünceler değildir. Tam 17 senedir Yalova halkını Çiftlikköy’e taşıyan zihniyet, Yalova Devlet Hastanesi’ni kapatarak, benzer bir uygulamayı Çiftlikköy halkına reva göremez. Gelişen yapısı, artan nüfusu ve önlenemez yükselişleri ile Çiftlikköy ve Altınova bölgesi, orta vadede 100 bin nüfusunu zorlayacakken, Çiftlikköy’de bir devlet hastanesi varlığı gereksinimden öte zarurettir.”
‘ÇİFTLİKKÖY DEVLET HASTANESİ OLMALI’..
Mevcut hastanenin bölge halkına hizmet vermeye devam etmesi gerektiğini belirten Çandır, şu şekilde konuştu: “Bu sebeplerden dolayı, Yalova Devlet Hastanesi, mevcut kimliği ile 2.basamak sağlık kuruluşu olarak hizmet vermeye devam etmeli ve farklı senaryolar gündemden çıkarılmalıdır. Yalova Devlet Hastanesi bakıma alınmalı, eksiklikler giderilmeli ve gerekirse Çiftlikköy Devlet Hastanesi adı altında bölge insanına hizmet vermeye devam etmelidir. Yalova halkının ücretsiz sağlık hizmeti almasının önüne 17 sene önce set çekenlerin oyunlarını görüyoruz. Gelecek Partisi Yalova İl Başkanlığı olarak, Yalova halkının refahı için çalışmaya, üretmeye ve oyun bozmaya devam edeceğiz.”