Haber / Zeynep TAŞTAN
Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Yalova Şubesi Başkanı Sabri Karaçam, Bayraktepe Mahallesi’nde yaşanan kayma ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şu dönemde yıkıcı bir deprem olduğunda o bölgede toprak kaymasının da yaşanabileceğinin altını çizen Karaçam, “Yer zaten ıslak. Şiddetli sarsıntıdan dolayı kayma da çok artacak. Ne yapmamız gerekiyor kısmı gerçekten çok önemli” dedi.
‘GENELDE PROBLEM ÇÖZÜLMELİ’..
Yalova genelinde bir problem olduğunu söyleyen Karaçam, “Biz bu problemi evvela kabul etmeliyiz. Var olan bir gerçek var. O bölgedeki yapı sistemi de değişik. Osman Kendir ile aynı fikirdeyim. Plansız programsız yapılan binalar var. Bu olay, şimdi ortaya çıkan bir olay değil. Uzun zamandır o bölgede bu sorun vardı. O bölgede bir bina yapılacaksa jeolojik yapı gözden geçirilip öyle yapılmalı. Ben bu konunun uzmanı değilim. Biz sadece hazırlık ve kurtarma konusunda tecrübeliyiz. Böyle olayları biz de yakından takip ediyoruz. Beklenen deprem olacak ve biz bunu yaşayacağız. Riskleri yok etmemiz gerekiyor. O bölge için şu dönemde Allah korusun bir deprem olsa toprağın kayması daha hızlı bir şekilde olacak. Yer zaten ıslak. Şiddetli sarsıntıdan dolayı kayma da çok artacak. Ne yapmamız gerekiyor kısmı gerçekten çok önemli” diye konuştu.
‘DEPREMSELLİK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİYORUZ’..
İzmir depreminde dev dalgaların önemine dikkat çeken Karaçam, “2021 yılı Afet Risklerini Azaltma ve Eğitim Yılı olarak ilan edildi. Biz bu konuyu çok önemsedik. Biz geçen yıl, meteoroloji alanında yapılan okul ve caminin yerinin uygun olmadığını çok söyledik ve söylemeye de devam ediyoruz. Birinde ufak çocuklarının hayatı söz konusu. İzmir depreminde tsunami riskinin önemini hepimiz gördük. Hakikaten kaçma imkanı yok. Camide de içerde namaz kılınırken Allah korusun deprem olduğunu düşünün. Zaten camiden çıkıp o bölgeden kurtulana kadar belirli bir süre geçmesi gerekir. O süre geçene kadar o dev dalgalar gelebilir. Afet Risklerini Azaltma ve Eğitim Yılı’nda biz Yalova’da, meteoroloji alanında okulun ve caminin yanlış olup olmadığını tartıştık. O bölgede yapılan okul ve cami, siyasi bir olaya dönüştü. Biz sadece konuyu depremsellik açısından değerlendiriyoruz” ifadelerine yer verdi.
‘CUMHURİYET CADDESİ’NE ÇIKIN, KAFANIZI KALDIRIP BİNALARA BİR BAKIN’..
Yalova’nın şehir merkezinde de çok ciddi riskli binaların bulunduğunu söyleyen Karaçam, “Bir yerde var olan tehlike hiçbir zaman bitmiyor. Bizim amacımız riskleri azaltmak. Riskleri 2 katına çıkarmamak gerekiyor. Yalova’da sağlam bir kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Zor ama yapılması gerekiyor. Hakan Kurtoğlu’nun çok güzel bir önerisi var. 1. Derece deprem bölgelerinde DASK olmak zorunda. DASK belirli bir para topluyor. O bina yıkılınca da vatandaşa para ödeniyor. Hakan Kurtoğlu’nun önerisi ile deprem olmadan önce riskli binalar tespit edilmeli. Para verilmeli ve hızlı bir şekilde kentsel dönüşüme gidilmeli. Yalova’nın şehir merkezine geldiğiniz zaman da çok riskli binalar mevcut. Cumhuriyet Caddesi’ne çıktığınız zaman kafanızı kaldırıp binalara şöyle bir bakın. Baktığınızda durumun ehemmiyetini göreceksiniz” diye konuştu.
‘VATANDAŞ, DEVLET VE YEREL İRADE EL ELE VERMELİ’..
Karaçam, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bayraktepe Mahallesi’nde bina yapılmaz diye bir şey yok. Yapılabilir. Kazıklar çakılabilir. Zemin iyileştirmesi yapılabilir. Oluşacak herhangi bir depremde ne bina, ne de zemin etkilenir. Açıklamalardan sonra o bölgede herhangi bir incelememiz olmadı. Oradaki yapı stokunu biliyorum. Adam mesela yığma tuğla ile ev yapmış. Temel yok bir şey yok. Çoğu da -çok bilmiyorum ama- kaçak yapı sistemi. Bunu bir bütünsele dönüştürmek gerekiyor. Bu da kentsel dönüşümle mümkün olacak. Bağlarbaşı Mahallesi’nde kentsel dönüşüm hala bir çözüme ulaşılmadı. İnsanlar hala kentsel dönüşüme girmeye çekiniyor. Burada vatandaş, devlet, yerel iradeler herkes el ele vermelidir. Sağlam bir oturağı olmalı. Kentsel dönüşüm acilen yapılmalı. Yalova’nın genelinde bu sorun var fakat kısım kısım yapılmalı. Bayraktepe Mahallesi’nde binaların yıkılmasından ziyade; toprak kayması sorunuyla da karşılaşabiliriz. Felaketin boyu biraz daha büyümüş olacak. Bir an önce kentsel dönüşüm yapılmalı. Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki proje, Bayraktepe Mahallesi ile birlikte genişletilmeli.”