yalovahabercihabergazetegündemgüncelson dakikaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpak parti
DOLAR
32,2584
EURO
34,7652
ALTIN
2.387,60
BIST
10.267,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yalova
Hafif Yağmurlu
16°C
Yalova
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

TÜRKİYE’NİN İLK BONSAİ MÜZESİ YALOVA’DA

TÜRKİYE’NİN İLK BONSAİ MÜZESİ YALOVA’DA
24.03.2024 13:45
0
A+
A-
  • Türkiye’nin ilk ve tek, Avrupa’nın en büyük Bonsai Müzesi, Yalova’da açıldı.

1800 m2 alana kurulan Bonsai Müzesi’nde; 70 farklı türden 200 bitki yer alıyor.

Haber \ Büşra GÜNDÜZ

İl Genel Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda, İl Özel İdaresi tarafından hayata geçirilen Türkiye’nin ilk Bonsai Müzesi, Yalova’da açıldı. 1800 m2 alana kurulan Bonsai Müzesi, Avrupa’nın en büyük müzesi olma özelliğini taşıyor. Kadıköy beldesinde yer alan Bonsai Müzesi’nin açılışı, düzenlenen tören ile gerçekleştirildi. Törene; Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Japonya İstanbul Başkonsolosu Kasahara Kenichi ve çok sayıda davetli katıldı.

‘Şehrimize yeni bir destinasyon kazandırdık’

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende bir konuşma yapan İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, şunları söyledi: “Bu müzenin oluşmasında, şehrimizin yetiştirdiği iki değerli bonsai sanatçısı Hasan Şimşek ve Osman Çalışkan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu müze onları çabalarıyla ortaya çıktı. Yalova Bonsai Müzesi; hem ülkemiz için hem de şehrimiz için yeni bir olgu. Bu müze fikri ilk ortaya çıktığı andan itibaren çeşitli zorluklarla karşılaştık. Bu zorlukların başında da Bonsai Müzesi fikrinin aslında iyi bir fikir olmadığı düşüncesi yatıyordu. Bugün görüyoruz ki; Yalovamız için, ülkemiz için çok önemli bir iş yapmışız. Yalova Bonsai Müzesi ile birlikte hem bonsai sanatını tanıtmış hem de ülkemizi bu sanatta dünya ligine çıkartmış olacağız. Bonsai Müzesi bu anlamda Yalova’ya farklı bir turizm hareketi kazandıracak bir tesis olarak görünüyor. Bu tesisi aynı zamanda Türkiye- Japonya diplomatik ilişkilerin 100. yıldönümü vesilesiyle anıyoruz. Ümit ediyorum ki; İstanbul’u gezmeye gelen Japon turistler bir günlerini ayırıp Yalova Bonsai Müzesi’ni, hemen yanında bulunan Karaca Arberetumumuzu, az ilerisinde Atatürk Arberetumu ziyaret ederler. Dolayısıyla şehrimize turizm anlamında yeni bir odak, yeni bir destinasyonu kazandırmış oluyoruz. İçerisinde bulunduğumuz araziyi bize Kadıköy Belediyemiz tahsis etti. Ümit ediyorum; bu müze uzun yıllar, küçük ama değerli şehrimize ve dünya sanatına hizmet eden bir müze olarak varlığını sürdürür.”

‘Turizm açısından bir çekim merkezi olacak’

AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, “Yalovamız Türkiye için çiçekçilik ve süs bitkilerinde lider şehirlerden biri. Bonsai Müzesi ile bu alandaki yetkinliğimize yeni bir boyut kazandırıyoruz. Turizm açısından bir çekim merkezi olacak. Aynı zamanda bu sanatın, bu yetkinliğin şehrimizde eğitimleri de yapılacak. Hayata geçirdiğimiz sadece bir müze değil, bu sanatı tüm Avrupa’ya tanıtacak çalışmaların da yapıldığı bir merkez olacak. Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz etmek istiyorum. Bu projeyi anlattığımızda, sadece bu projeyle ilgili olarak kullanabileceğimiz özel bir ödeneği, İl Özel İdaremize tahsis ettiler. Yalova’nın hem turizm açısından hem de süs bitkileri alanındaki yetkinliğine yeni bir boyut kazandırdı. Önümüzdeki aylarda atacağımız adımlarla bu projeyi büyüteceğiz” dedi.

Kenichi, selamlama konuşması yaptı

Japonya İstanbul Başkonsolosu Kasahara Kenichi de bir selamlama konuşması yaparak, Türkiye ve Japonya arasındaki kardeşlik ilişkisine vurgu yaptı.

‘Yalova’ya çok güzel bir hizmet kazandırıldı’

Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya da bir konuşma yaparak, Bonsai Müzesi’nin Yalova için çok önemli bir proje olduğunu vurguladı. Kaya, “Atatürk’ün Termal’de oluşturmuş olduğu arberetum, Hayrettin Karaca’nın oluşturmuş olduğu arberetum, üçüncüsü de burası. Bonsai Müzesi ile Yalova bu alandaki farkındalığını bir üst noktaya taşımış oldu. Turizm destinasyonu olarak Yalova’nın çok önemli ve vizyoner projelere ihtiyacı var. Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleri ile bu proje, bugün bu noktaya geldi. Sayın Cumhurbaşkanımıza minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Yalova’ya çok güzel bir hizmet kazandırıldı. Japonya ile dostluğumuzun nişanesi olarak burayı açıyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk tarafından dualar edildi ve müzenin açılış kurdelesi kesildi. Katılımcılar, hep birlikte müzeyi gezdiler.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.